Μεγάλες αλλαγές στα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία και τους χώρους εστίασης πρόκειται να επιφέρει με την εφαρμογή του ο Κανονισμός για τις Συσκευασίες και τα Απορρίμματα Συσκευασίας (Packaging and Packaging Waste Regulation – PPWR.
Δημοσιευμένος στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, στις 22 Ιανουαρίου 2025, ο PPWR απαγορεύει τις συσκευασίες μιας χρήσης, επιβάλλει υποχρεωτικούς στόχους επαναχρησιμοποίησης και καθορίζει υποχρεώσεις αναπλήρωσης.
Σε άρθρο της στο Linked in η διευθύντρια Δημόσιων Σχέσεων της HOTREC, Marine Thizon, επισημαίνει τις αλλαγές που έρχονται με την επιβολή του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και χώρους εστίασης. Αυτοί είναι:
Απαγόρευση των πλαστικών επιτραπέζιων σκευών μιας χρήσης
Από την 1η Ιανουαρίου του 2030, τα προαναφερόμενα είδη θα απαγορευτούν σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφετέριες. Ειδικά τα εστιατόρια ταχείας εξυπηρέτησης θα πρέπει να προσαρμοστούν. Μικρότερες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων καφέ και beach bar, από την άλλη πλευρά, θα μπορούσαν να αποτελούν εξαιρέσεις εάν το πλύσιμο δεν είναι εφικτό στον χώρο τους.
Απαγόρευση πλαστικών μίνι μερίδων μίας χρήσης
Οι ατομικές μερίδες σάλτσας, ζάχαρης, κρέμας καφέ και άλλων προϊόντων θα απαγορευτούν από το 2030, εκτός από το φαγητό σε πακέτο. Αναμένονται διευκρινίσεις για τι ακριβώς περιλαμβάνει η ρύθμιση.
Ξενοδοχειακά καλλυντικά
Τα μικροσκοπικά μπουκαλάκια με το αφρόλουτρο και το σαμπουάν θα καταργηθούν από το 2030. Θα εξαιρεθούν προϊόντα όπως οι οδοντόβουρτσες, τα οποία ενδέχεται να διατίθενται στη ρεσεψιόν, κάτι που ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί.
Φέρτε το δικό σας δοχείο
Από το 2027, οι επιχειρήσεις HORECA οφείλουν να αποδέχονται τα δοχεία των πελατών για τρόφιμα και ποτά, εκτός αν κριθούν ανθυγιεινά ή ακατάλληλα.
Στόχοι επαναχρησιμοποίησης για τα ποτά
Μέχρι το 2030, το 10% των ποτών που καταναλώνονται σε ξενοδοχεία και χώρους εστίασης θα πρέπει να προσφέρονται σε επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες.
Στόχοι επαναχρησιμοποίησης για φαγητό σε πακέτο
Από το 2028, οι επιχειρήσεις HORECA θα παροτρύνονται να προσφέρουν το 10% των προϊόντων τους takeaway σε επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες.
Τι σημαίνει ο κανονισμός PPWR για τον κλάδο
Για ορισμένες επιχειρήσεις, ο κανονισμός PPWR συνεπάγεται αναθεώρηση των στρατηγικών συσκευασίας σε όλες τις λειτουργίες τους, από τις ανέσεις που προσφέρουν στους επισκέπτες τους, μέχρι την παράδοση φαγητού. Για άλλες, πρόκειται για μια απλή αλλαγή. Αλλά για όλους, η σαφήνεια είναι ζωτικής σημασίας, σύμφωνα με την κα. Thizon. “Οι σαφείς κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τους περιορισμούς των προϊόντων μιας χρήσης και τους στόχους επαναχρησιμοποίησης είναι ουσιαστικής σημασίας, ιδίως όσον αφορά την κατανόηση του τρόπου υπολογισμού αυτών των στόχων”, επισημαίνει.
Ο κανονισμός τίθεται σε ισχύ στις 11 Φεβρουαρίου του 2025 και τον επόμενο μήνα (Μάρτιο) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιοποιήσει απαντήσεις σε σχετικές ερωτήσεις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2025 θα ξεκινήσουν οι εργασίες για τη θέσπιση δευτερογενούς νομοθεσίας και κατευθυντήριων γραμμών από την ομάδα εμπειρογνωμόνων της ΕΕ για τα απορρίμματα.
money-tourism
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.