![](https://www.defence-point.gr/news/wp-content/uploads/2023/06/THRAKI-TRACE-%CE%98%CE%A1%CE%91%CE%9A%CE%97-768x400.jpg)
Η Άγκυρα, διατηρώντας την πάγια τακτική της εξίσωσης της Θεολογικής Σχολής με τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, αφήνει τώρα ανοιχτό το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων για την επαναλειτουργία της με ανταλλάγματα στη δυτική Θράκη.
ΠΗΓΗ sigmalive.com
Ο Τούρκος υπουργός Παιδείας, Γιουσούφ Τεκίν, τοποθετήθηκε επί του θέματος σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο NTV και, αναφερόμενος στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης υποστήριξε ότι υπάρχει κινητικότητα, δίχως όμως να προχωρά ξανά συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
«Σχετικά με τη Χάλκη η διαδικασία λειτούργησε λίγο διαφορετικά και σε ό,τι την αφορά, την έχουμε επισκεφθεί και πραγματοποιήσει συναντήσεις επί τόπου. Η διαδικασία συνεχίζεται, έχουμε συνομιλήσει με τους εκεί αρμόδιους για το τι είδους εκπαίδευση επιθυμούν και εκείνοι είχαν κατ’ ιδίαν επαφές. Έχουμε προβεί σε αξιολογήσεις αναφορικά με την προηγούμενη νομοθεσία και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται τοιουτοτρόπως», δήλωσε.
Με έντεχνο τρόπο και προσεκτική διατύπωση, ο Τούρκος υπουργός Παιδείας, στη συνέχεια, επιχείρησε να συνδέσει το ζήτημα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με τη μειονοτική εκπαίδευση στη Δυτική Θράκη, προσπαθώντας να επαναφέρει στη συζήτηση το αφήγημα της «αμοιβαιότητας».
«Η Συνθήκη της Λωζάνης εγγυάται τα εκπαιδευτικά και άλλα δικαιώματα των μειονοτήτων που ζουν στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στη θρησκευτική εκπαίδευση. Ανάλογη κατάσταση είναι σε ισχύ και στη Δυτική Θράκη, και πιο συγκεκριμένα για τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα».
Χρησιμοποιώντας τη Συνθήκη της Λωζάνης ως σημείο αναφοράς, δεν διεκδικεί απλώς δικαιώματα για τη μουσουλμανική μειονότητα της Ελλάδας, αλλά υπονοεί ότι η τύχη της Χάλκης εξαρτάται από τις κινήσεις της Αθήνας στον τομέα της μειονοτικής εκπαίδευσης.
«Το Υπουργείο μας λαμβάνει και διατηρεί όλα τα μέτρα που μπορούν να εγγυηθούν τα εκπαιδευτικά και μορφωτικά δικαιώματα των μειονοτικών σχολείων στην Τουρκία, δηλαδή των Αρμενίων, των Εβραίων και των Ρωμιών, για να διασφαλίσει το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, γεγονός που συνεχίζεται από το παρελθόν μέχρι σήμερα.
Με άλλα λόγια, επιθυμούμε αυτά τα (σ.σ. μειονοτικά) σχολεία να συνεχίσουν να παρέχουν εκπαίδευση», ανέφερε, ασκώντας μια τακτική πίεσης, που στοχεύει να θέσει την Ελλάδα στη θέση του «οφειλέτη» και να παρουσιάσει την επαναλειτουργία της Χάλκης ως πιθανή παραχώρηση υπό ανταλλάγματα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.