ροή ειδήσεων

Σοκ στη Γαλλία: Τα Rafale πάσχουν, αρκούν για μία μέρα οι Meteor

Δεν αντέχει η χώρα σε σύγκρουση υψηλής έντασης, διαπιστώνουν αναλυτές του Ifri. Τα τρωτά σημεία στην ποιότητα, τα κενά στις ποσότητες και η αδυναμία αντιμετώπισης μαχητικών 5ης γενιάς.



Εντονες συζητήσεις έχει πυροδοτήσει στη Γαλλία έκθεση 114 σελίδων από το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Ifri) αφιερωμένη «στο μέλλον της αεροπορικής υπεροχής». Συντάχθηκε από δύο ειδικούς, αξιωματικούς της αεροπορίας που διαπιστώνουν ότι «το γαλλικό μοντέλο έχει φτάσει στα όριά του όσον αφορά το να είναι αποτελεσματικός παίκτης σε τυχόν σύγκρουση υψηλής έντασης».

Οπως γράφει το L'Opinion, oι δύο συγγραφείς, ο Adrien Gorremans και ο Jean-Christophe Noël, είναι πιλότοι μαχητικών, ο πρώτος ακόμα ενεργός.

«Οι γαλλικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν πολλά τρωτά σημεία ως προς την ποιότητά τους, συνέπεια είτε δυνατοτήτων που δεν τέθηκαν ποτέ σε λειτουργία, όπως τα κρυφά ραντάρ και ο επιθετικός ηλεκτρονικός πόλεμος, είτε της εγκατάλειψης υφιστάμενων δυνατοτήτων, όπως το SEAD (καταστολή εχθρικής αεράμυνας)».


Οι δύο αξιωματικοί επισημαίνουν πρώτα «χαμένες ή απαρχαιωμένες καίριες ικανότητες». Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις τεχνολογίες stealth LO/VLO (Low Observable/Very Low Observable), που επιτρέπουν στα αεροσκάφη να διαφεύγουν από την ανίχνευση των ραντάρ. «Η τεχνολογική ασυμμετρία είναι πλέον ξεκάθαρη: Γάλλοι πιλότοι [σε Rafale] που αντιμετωπίζουν τακτικά μαχητικά πέμπτης γενιάς [όπως αμερικανικά F35] σε διασυμμαχικές ασκήσεις σημειώνουν ότι «η αποστολή εναντίον μαχητικών stealth δεν μπορεί να είναι νικηφόρα, με την τρέχουσα κατάσταση των αισθητήρων».

Αποτέλεσμα: «Σε περίπτωση εμπλοκής σε σύγκρουση υψηλής έντασης στο πλευρό δυτικών συμμάχων, τα γαλλικά μαχητικά θα μπορούσαν να περιοριστούν στον ρόλο υποστήριξης μαχητικών πέμπτης γενιάς».

Μια άλλη «ικανότητα που λείπει»: η καταστολή της αντιαεροπορικής άμυνας του εχθρού. Ο τελευταίος πύραυλος για τέτοια αποστολή, ο Martel, αποσύρθηκε από την υπηρεσία το 1997 και «η Γαλλία δεν θα έχει ικανότητα SEAD πριν από το Rafale F5, το 2035».

Όσον αφορά την «κυριαρχία στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο», διαπιστώνεται ότι η Γαλλία έχει πολύ λίγα επιθετικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Οι συγγραφείς επικαλούνται επίσης την ανεπάρκεια του αριθμού σχετικά απλών βομβών, άρα λιγότερο δαπανηρών. Ομοίως, την αδυναμία της αεράμυνας -η σημασία της οποίας υπογραμμίστηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία: «Αυτή η ευπάθεια καθιστά σχεδόν αδύνατη την άμυνα απέναντι σε επίθεση κορεσμού από drones και συμβατικούς βαλλιστικούς πυραύλους».

«Το 2024 η γαλλική αεροπορία μαχητικών βρίσκεται στον χαμηλότερο ιστορικό όγκο της από το 1916...» σημειώνουν οι αναλυτές, που κάνουν λόγο για «ποσοτική αναιμία». Ακόμα κι αν τα αεροπλάνα πετούν, δεν έχουν αρκετά όπλα: «Η ανάλωση πυραύλων αέρος-αέρος που παρατηρείται κατά τη διάρκεια ασκήσεων ή προσομοιώσεων μεγάλης κλίμακας αντιπροσωπεύει, σε σχέση με τα αποθέματα, τρεις μέρες μάχης υψηλής έντασης ή ακόμη και μια μέρα για τους Meteor».

Σχόλια

  1. Ανώνυμος16/2/25 03:13

    ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΜΙΖΑ ΤΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος16/2/25 06:31

    Και να σκεφτείς ότια αυτά λέει αγοράσαμε. Ε ρε μίζα και μάσα που έπεσε! Οπως τα γερμανικά υποβρύχια που γέρνανε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *