
Στη Ρόδο πραγματοποιείται ο 10ος αγώνας Μαραθώνιος και σήμερα άναψε η δάδα στο αρχαίο θέατρο της Ρόδου ή Ωδείο.
Η παγκόσμια πρωταθλήτρια και σημαιοφόρος της ελληνικής Ολυμπιακής αποστολής Αντιγόνη Ντρισμπιώτη άναψε το βωμό και η φλόγα αποτελεί μια φλόγα αγάπης, συμφιλίωσης και ισότητας, καθώς ο 10ος Διεθνής Μαραθώνιος της Ρόδου αφιερωμένος στην Καλλιπάτειρα.
Ο Σπύρος Σπυρόπουλος, καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, έδωσε -μέσα από την εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3- το ιστορικό περίγραμμα .των αγώνων και της συμμετοχής των γυναικών σε αυτούς, μιλώντας και για την Καλλιπάτειρα.
«Βρισκόμαστε σε ένα μαγικό χώρο όπου αν κάνουμε λίγο ησυχία θα ακούσουμε τις πέτρες να ψιθυρίζουν, να αφηγούνται αυτές τις μνήμες μιας υπέροχης ιστορίας σε ένα στάδιο ακριβώς όπως αυτό της Αρχαίας Ολυμπίας, πανομοιότυπο σε μέγεθος, όπου η ρόδια Καλλιπάτειρα έσπασε πραγματικά το κατεστημένο.
Ο γιος της, ο Πεισίρροδος, ετοιμαζόταν στα 404 να αγωνιστεί στο παγκράτιο και τον προπονούσε ο πατέρας του, ένας εξαίρετος αθλητής, ο οποίος όμως πέθανε και η μητέρα του προκειμένου να μη χάσει ο γιος την προετοιμασία, μεταμφιέστηκε σε προπονητή, μπήκε μαζί του μέσα στο γήπεδο και όταν ένιωσε τη χαρά να βλέπει το γιο της μέσα στους αλαλαγμούς ενός ολόκληρου έθνους να πανηγυρίζει νικητής, πετάχτηκε μέσα από το πλήθος.
Το ρούχο της τραβήχτηκε, αποκαλύφθηκε ότι ήταν γυναίκα και δυστυχώς η ποινή του θανάτου ήταν η επιβαλλόμενη για όσες γυναίκες τολμούσαν να παρακολουθήσουν τους αγώνες και έτσι την έφεραν μπροστά στους Ελλανοδίκες για να της ανακοινωθεί η ποινή. Η Καλλιπάτειρα επικαλέστηκε μια σπουδαία καταγωγή. Ο πατέρας της, ο περίφημος Διαγόρας ο Ρόδιος.
Τα αδέρφια της ήταν επίσης νικητές στα Ολύμπια, στα Πύθια, στα Ίσθμια, στα Νεμέα.
Και μέσα από μια τέτοια σπουδαία ιστορία, η Καλλιπάτειρα κατάφερε αυτό που δεν είχε καταφέρει καμία άλλη γυναίκα, να αποχωρήσει με την μεγάλη τιμή και την εκτίμηση και χωρίς να της επιβληθεί καμία ποινή», είπε και πρόσθεσε:
«Ο Πιερ ντε Κουμπερτέν ασπαζόμενος το αρχαιοελληνικό ιδεώδες, δεν ήθελε οι γυναίκες να συμμετέχουν έχουν.
Έτσι την πρώτη φορά δεν υπήρχαν γυναίκες, Στους επόμενους Ολυμπιακούς υπήρχαν 22 γυναίκες και έκτοτε πραγματικά μπαίνουν με τόλμη και με θάρρος και ξεχωρίζουν μέσα στα γήπεδα. Να θυμηθούμε την σπουδαία Βούλα Πατουλίδου, το πρώτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο το ’92 στην Ατλάντα, το ’96 τη Νίκη Μπακογιάννη».
Η εκκίνηση είναι 7.30 και η ΕΡΤ3 θα καλύψει παράλληλα το Μαραθώνιο της Ρόδου και της Θεσσαλονίκης.
Ρεπορτάζ: Ευγενία Γήτα
ertnews.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.