ροή ειδήσεων

Έκθεση της Ίριδας Μαυράκη για το Σανατόριο της Ελεούσας στη Ρόδο



Έκθεση μνήμης της Ίριδας Μαυράκη, με τίτλο «Για την Ανάσα Μου», αφιερωμένη στο πρώην Σανατόριο Δωδεκανήσου 1947-1970, στην Ελεούσα, θα γίνει στη Νέα Πτέρυγα του Νεστορίδειου Μελάθρου.

Με αφορμή το βιβλίο της «Το χτικιό το Σανατόριο της Ελεούσας στη Ρόδο» από τις Εκδόσεις Παπαζήση, η καλλιτέχνης βρέθηκε μπροστά σ’ ένα κεφάλαιο της νεότερης ιστορίας της Ρόδου το οποίο ήταν καλυμμένο με το στίγμα της φυματίωσης και αφημένο στη λήθη του χρόνου μαζί με κλειδωμένες μνήμες χαμένα αρχεία, έγγραφα και κτίρια που καταρρέουν.

«Από την Αγγλία και παρ’ όλη την τεράστια απόσταση θέλησε να φωτίσει κρυφές και ξεχασμένες γωνιές και να φέρει στην επιφάνεια αυτά που δεν είχε μέχρι τώρα αγγίξει κάποιος. Με επιμονή, μεθοδικότητα υπομονή και λεπτούς χειρισμούς άνοιξε μια πόρτα στο σχεδόν άγνωστο χθες. Με σεβασμό σε όσους βίωσαν τη μεταδοτική ασθένεια, τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν, τους κατοίκους των γύρω χωριών και εκείνους που προσέφεραν υπηρεσίες με κίνδυνο τη ζωή τους, δημιούργησε το έδαφος για μία Έκθεση Μνήμης, με την ελπίδα να βρει μόνιμη στέγη στο παλιό Σανατόριο στην Ελεούσα. Χωρίς τα επίσημα αρχεία του Ιδρύματος να έχουν βρεθεί, μέσα από άρθρα εφημερίδων «Πρόοδος», «Η Ροδιακή», «Ελληνική Σημαία», «Πρωία της Δωδεκανήσου», κ.α. και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους της Ρόδου, κατάφερε να προσθέσει ένα μικρό κομμάτι στον πίνακα των αναζητήσεων της και με την εμπιστοσύνη που εισέπραξε από άγνωστα άτομα που φανέρωσαν ένα κομμάτι της ζωής τους. Με την πολύτιμη συνδρομή φίλων και συλλεκτών, που έτρεξαν να συνδράμουν από τις συλλογές τους έγγραφα, πληροφορίες και αντικείμενα, ενώ φωτογραφίες και συγκινητικές ιστορίες βγήκαν από σκονισμένα άλμπουμ και μαζί με προφορικές μαρτυρίες, ζωγράφισε τον πίνακα που ήθελε.

Με την πολύτιμη στήριξη και χορηγία του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου και Οδοντιατρικού Συλλόγου Δωδεκανήσου καθώς και χορηγών που στήριξαν μαζί με τις δωρεές αντικειμένων και την βοήθεια φίλων δημιούργησε το υπόβαθρο για ένα διάλογο μεταξύ του χθες και του σήμερα για ένα κόσμο χωρίς στοχοποίηση και στιγματισμό πιο δίκαιο για όλους με ενσυναίσθηση και πολύτιμο σύμμαχο την Επιστήμη». Η έκθεση γίνεται με τη στήριξη της ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή μέχρι και τις 5 Μαΐου, από Δευτέρα έως Σάββατο, 10.00-21.00 , ενώ τα εγκαίνια θα γίνουν στις 24 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα.

Φωτό αρχείου Ίριδας Μαυράκη

ertnews.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε μαζί μας

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *