ροή ειδήσεων

Νέα θεωρία συνωμοσίας από την τουρκική «Aydınlık»: «Σχέδιο του Φαναρίου για την Εκπαίδευση Κατασκόπων στη Χάλκη»



Η τουρκική εφημερίδα «Aydınlık», γνωστή για τις ακραίες θέσεις της, δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Σχέδιο του Φαναρίου για την Εκπαίδευση Κατασκόπων στη Χάλκη» και υπότιτλο: «Η Σχολή της Χάλκης παραμένει κλειστή από το 1971. Η Ρωμιορθόδοξη Εκκλησία του Φαναρίου επιδιώκει την επαναλειτουργία της, παρόλο που η ίδια την έκλεισε. Αντιδρώντας στον νόμο του 1971 για τα ιδιωτικά ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, το Φανάρι φέρεται να σχεδιάζει την επαναλειτουργία της Σχολής με σκοπό την εκπαίδευση κατασκόπων».


Το δημοσίευμα, γεμάτο διαστρεβλώσεις και παραποιημένα ιστορικά στοιχεία, παρουσιάζει προπαγανδιστικό περιεχόμενο, αμφισβητώντας τόσο τις συνθήκες αναστολής λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης όσο και τις προσπάθειες για την επαναλειτουργία της.

Παράλληλα, επικρίνει τις διεθνείς δραστηριότητες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ενώ αναφέρεται με παραπλανητικό τρόπο στην παραίτηση του Πατριάρχη Μάξιμου Ε΄ και στην εκλογή του Πατριάρχη Αθηναγόρα.

Σημειώνεται ότι η Σχολή της Χάλκης αποκαλείται στο κείμενο «Ιεροδιδασκαλείο της Χεϊμπελιαντά».

Το άρθρο επικαλείται αρχικά δηλώσεις του «Αρχιερέα της Εκκλησίας του Φαναρίου, ευρέως γνωστού ως Πατριάρχη Βαρθολομαίου», κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα από 7 έως 12 Μαΐου, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, όπου ανέφερε ότι η Σχολή της Χάλκης θα μπορούσε να ανοίξει το 2026.

Αναφέρεται επίσης η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εθνικής Παιδείας, Γιουσούφ Τεκίν, στη Σχολή το 2024 και το μήνυμά του υπέρ της επαναλειτουργίας, καθώς και η ιστορική αναδρομή στις προσπάθειες του Πατριαρχείου επί προεδρίας του Μπιλ Κλίντον, ο οποίος, κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία το 1999, συζήτησε το ζήτημα με τον τότε πρόεδρο, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, χωρίς αποτέλεσμα.
Ερωτήματα και απαντήσεις με προπαγανδιστικό υπόβαθρο

Το δημοσίευμα θέτει ερωτήματα όπως: «Γιατί η Σχολή είναι κλειστή; Τι συνέβη και γιατί έκλεισε; Ποιος την έκλεισε; Ποια είναι η αλήθεια πίσω από την επιμονή για επαναλειτουργία;».

Στη συνέχεια, επιχειρεί να απαντήσει, παραθέτοντας ιστορικά στοιχεία:

«Το 1971 θεσπίστηκε νόμος για την αναδιοργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος, που όριζε τη λειτουργία κρατικών και ιδιωτικών ανώτερων σχολών.

»Ορισμένες ιδιωτικές σχολές, που δεν ήταν πανεπιστημιακού επιπέδου, μετατράπηκαν σε πανεπιστήμια υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας.

»Η Σχολή της Χάλκης εντασσόταν σε αυτό το πλαίσιο, αλλά η Ρωμιορθόδοξη Εκκλησία του Φαναρίου δεν έδωσε τη συγκατάθεσή της. Αυτό είναι κρίσιμο!

»Σήμερα, η Εκκλησία και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εμφανίζονται σαν να εμποδίζει η τουρκική κυβέρνηση την επαναλειτουργία, δημιουργώντας εσφαλμένη εντύπωση.

»Στην πραγματικότητα, η Εκκλησία του Φαναρίου, μη αποδεχόμενη τον νόμο του 1971, σταμάτησε η ίδια τη λειτουργία της Σχολής, λόγω της στάσης της απέναντι στην τουρκική κυβέρνηση και της έλλειψης φοιτητών».

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι το Φανάρι ζητά την επαναλειτουργία της Σχολής χωρίς εμπλοκή της τουρκικής κυβέρνησης ή εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας, με σκοπό την εκπαίδευση ατόμων της επιλογής του και την απονομή πτυχίων.

«Πριν από το 1971, η Σχολή παρείχε θεολογική εκπαίδευση σε επίπεδο λυκείου και ανώτερης σχολής, με τους αποφοίτους να γίνονται κληρικοί της Εκκλησίας του Φαναρίου», σημειώνεται.
Υπονοούμενα για κατασκοπεία

Το άρθρο θέτει νέα ερωτήματα: «Γιατί ένα ίδρυμα σε τουρκικό έδαφος να επιθυμεί δραστηριότητες αντίθετες με τη νομοθεσία;

»Προς τι η παρέμβαση ξένων κρατών; Μπορεί ένα ίδρυμα να λειτουργεί χωρίς έλεγχο από την τουρκική νομοθεσία;».

Η απάντηση που δίνεται είναι ακραία: «Μόνο μία εξήγηση υπάρχει: Αν ένας οργανισμός επιθυμεί δραστηριότητες χωρίς έλεγχο, πρόκειται για μυστική δράση, δηλαδή κατασκοπεία! Η Εκκλησία του Φαναρίου θέλει να μετατρέψει τη Χάλκη σε κέντρο κατασκοπείας».

Επικαλείται, μάλιστα, τον συγγραφέα Μουαμμέρ Καραμπουλούτ, ο οποίος, στο βιβλίο του «Έκανε Λάθος ο Θεός; Νίκαια 1700 Χρόνια Αργότερα» (Απρίλιος 2025), χαρακτηρίζει τη Σχολή κέντρο κατασκοπείας.

«Η Ρωμιορθόδοξη Εκκλησία του Φαναρίου, γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει τη Σχολή όπως επιθυμεί υπό την τουρκική νομοθεσία, στοχεύει σε ανεξαρτησία και δημιουργία κράτους εν κράτει.

»Η Σχολή, πέρα από εκπαιδευτικό ίδρυμα, λειτούργησε ως στρατιωτική βάση κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, αποδεικνύοντας την εχθρική της στάση», υποστηρίζει.
Ιστορική αναδρομή και συνωμοσιολογία

Το δημοσίευμα παραθέτει ιστορική αναδρομή, με πηγή το βιβλίο του Ελτσίν Ματσάρ, «Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος από την Ίμβρο στην Κωνσταντινούπολη» (Doğan Kitap, 2021):

«Το 1948, ο Πατριάρχης Μάξιμος Ε΄, δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, παραιτήθηκε για “λόγους υγείας”.

»Τον διαδέχθηκε ο Αθηναγόρας, Αρχιεπίσκοπος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας των ΗΠΑ, Έλληνας πολίτης χωρίς δεσμούς με την Τουρκία.

»Πολιτογραφήθηκε Τούρκος με έκτακτη απόφαση και έφτασε στην Τουρκία με το αεροπλάνο του Προέδρου Τρούμαν.

»Στο γραφείο του είχε φωτογραφία του Αμερικανού προέδρου και δήλωσε: “Είμαι ο θρησκευτικός πυλώνας του δόγματος Τρούμαν”, αποκαλύπτοντας την υποταγή του Φαναρίου στις ΗΠΑ.

»Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ΗΠΑ, μέσω του ΝΑΤΟ και του Σχεδίου της Πράσινης Ζώνης, χρησιμοποίησαν το Φανάρι κατά της Σοβιετικής Ένωσης.

»Ο Μάξιμος Ε΄, με αριστερές τάσεις και καλές σχέσεις με το Πατριαρχείο της Μόσχας, πιέστηκε να παραιτηθεί. Ο Αθηναγόρας, φερόμενος ως κατάσκοπος των ΗΠΑ, ανέλαβε το Φανάρι».
Κατηγορίες για διαθρησκειακό διάλογο και Ουκρανία

Το τουρκικό άρθρο συνεχίζει, κατηγορώντας το Φανάρι για συμμετοχή στον διαθρησκειακό διάλογο μέσω της αυθαίρετα λεγόμενης FETÖ, με συνάντηση του Φετουλάχ Γκιουλέν και του Βαρθολομαίου το 1996 και συμμετοχή σε εκδηλώσεις του Abant.

Ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ Αδαμάκης, δεύτερος στην ιεραρχία, φέρεται να συμμετείχε σε αυτές. Επιπλέον, το Φανάρι κατηγορείται για τον διαχωρισμό της Ουκρανικής Εκκλησίας από τη Ρωσία το 2019, με υπογραφή του Βαρθολομαίου, κίνηση που ο Αμερικανός δικηγόρος Ρόμπερτ Άμστερνταμ χαρακτήρισε «πραξικόπημα της CIA» τον Φεβρουάριο του 2025, με εμπλοκή του τότε υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.
Κριτική στην τουρκική κυβέρνηση

Το δημοσίευμα στρέφεται και κατά της τουρκικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας τη χρήση του όρου «οικουμενικός» σε πρόσκληση προς τον Βαρθολομαίο για συνάντηση στις 29 Νοεμβρίου 2020, θεωρώντας το μέρος αμερικανικού σχεδίου κατά της Ρωσίας.

Τέλος, επικρίνει την προγραμματισμένη εκδήλωση για την 1700ή επέτειο της Συνόδου της Νίκαιας, στην οποία θα παρευρεθεί ο Πάπας Λέων ΙΔ΄, καλώντας την Τουρκία να μην επιτρέψει «εχθρικές δραστηριότητες των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας» στο έδαφός της.

Πηγή: aydinlik.com.tr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος1/6/25 08:40

    Τα λεφτά του Μαΐου από της εκκλησίες που δίνουν οι ΡΟΔΙΤΕΣ το κάτι της τους τα έστειλε ο Δέσποτης μας στο βαρθολομιου να τα δώση του ρετζεπι να τα κάνει όπλα εναντίων μας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε μαζί μας

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *