
Στο μπαχαρικό ανιχνεύτηκαν αφλατοξίνες, τοξίνες γνωστές για την καρκινογόνο δράση τους, ιδιαίτερα στο ήπαρ.
Η Ελλάδα έγινε σήμερα η πιο πρόσφατη χώρα που προστίθεται στη λίστα διανομής του επικίνδυνου βιολογικού τσίλι από την Ινδία, το οποίο περιέχει επικίνδυνα υψηλά επίπεδα καρκινογόνων αφλατοξινών, σύμφωνα με επίσημη κοινοποίηση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF).
Η κοινοποίηση με αριθμό αναφοράς 2025.3047, που εκδόθηκε αρχικά από τη Δανία στις 24 Απριλίου 2025, αφορά σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς ανιχνεύθηκαν επίπεδα αφλατοξίνης Β1 στα 21,8 μg/kg, υπερβαίνοντας τα επιτρεπόμενα όρια της ΕΕ. Η συνολική συγκέντρωση αφλατοξινών έφτασε τα 25 μg/kg. Το προβληματικό προϊόν, οργανικό τσίλι σε μορφή σκόνης και τριμμένο, προέρχεται από την Ινδία και διακινήθηκε μέσω Γερμανίας, πριν διανεμηθεί σε τουλάχιστον 17 ευρωπαϊκές χώρες. Εκτός από την Ελλάδα, στη λίστα διανομής περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η Γαλλία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Σουηδία και η Πολωνία. Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα του RASFF, η εταιρεία στη Γερμανία προχώρησε ήδη σε απόσυρση των προϊόντων από τους αποδέκτες και ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές, ενώ στη Δανία έχει ξεκινήσει ανάκληση από τους καταναλωτές.
Οι αφλατοξίνες είναι τοξίνες που παράγονται από ορισμένα είδη μυκήτων και είναι γνωστές για την καρκινογόνο δράση τους, ιδιαίτερα στο ήπαρ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει την έκθεση σε αφλατοξίνες ως σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ειδικά μέσω τροφίμων όπως τα μπαχαρικά, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα ασθένειας που να σχετίζονται με την κατανάλωση του συγκεκριμένου τσίλι. Παρόλα αυτά, οι καταναλωτές στην Ελλάδα καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τη χρήση άγνωστης προέλευσης προϊόντων τσίλι, ιδιαίτερα αν αναγράφεται ότι είναι οργανικά και εισαγόμενα από Ινδία.
ΤΡΩΝΕ ΟΜΩΣ ΚΑΜΠΟΣΑ ΣΚΑΤΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΑΝΕ ΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΣΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΓΕΝΟΥΝ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή