Αισθητήρες επιτήρησης στρατού από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο – Το νέο υπερόπλο της Ελλάδας στο Αιγαίο

Ο Έβρος στο επίκεντρο της τεχνολογικής αναβάθμισης του στρατού – Τι προβλέπει το σχέδιο του ΥΠΕΘΑ για επιτήρηση όλου του Αιγαίου με τεχνητή νοημοσύνη
Σε μια εποχή γεωπολιτικών εντάσεων, η Ελλάδα ανεβάζει τον πήχη της αποτρεπτικής της ισχύος. Με αιχμή του δόρατος τον Έβρο, ξεκινά η υλοποίηση ενός φιλόδοξου σχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την επιτήρηση κάθε θαλάσσιας και υποθαλάσσιας δραστηριότητας από το ακριτικό Δέλτα Έβρου έως το Καστελόριζο.
Πρόκειται για ένα αυτόνομο σύστημα επιτήρησης με αισθητήρες και τεχνητή νοημοσύνη, που θα ανιχνεύει σε πραγματικό χρόνο σκάφη, υποβρύχια, μη επανδρωμένα μέσα, ακόμα και δύτες, αναλύοντας τα δεδομένα τους σε χάρτη με στοιχεία όπως ταχύτητα, απόσταση και κατεύθυνση.
Το έργο, μέρος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Αμυντικής Βιομηχανικής Ανάπτυξης, είχε ατονήσει λόγω διπλωματικών εντάσεων, αλλά επανέρχεται δυναμικά με νέο προσκλητήριο συμμετοχής από το ΥΠΕΘΑ.
Στην πράξη, οι αισθητήρες θα τοποθετηθούν σταδιακά σε στρατηγικά σημεία, ξεκινώντας από το Ανατολικό Αιγαίο, ενώ τελικός στόχος είναι η κάλυψη όλου του θαλάσσιου χώρου , από Κέρκυρα μέχρι Κρήτη και από Έβρο έως Καστελόριζο.
Η τεχνολογική «Ασπίδα του Αχιλλέα» θα είναι σε θέση να εντοπίζει και πλοία διακίνησης μεταναστών, προσφέροντας στρατηγικό πλεονέκτημα στην εθνική ασφάλεια και τον έλεγχο των συνόρων.
THS KATSIKAS O KOLOS
ΑπάντησηΔιαγραφή