Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

  ροή ειδήσεων

Πόσο μεγάλη είναι η επικινδυνότητα για έναν ισχυρό σεισμό στην Ελλάδα; – Τι δείχνουν τα στοιχεία




Πόσο μεγάλη είναι η επικινδυνότητα για έναν ισχυρό σεισμό στην Ελλάδα; – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Δυστυχώς οι παγκόσμιες λίστες σεισμικής επικινδυνότητας περιλαμβάνουν και τη χώρα μας - Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από έναν ισχυρό σεισμό.



Την ώρα που η ανησυχία για τις σεισμικές δονήσεις στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου δεν λέει να κοπάσει, τα στοιχεία υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα, αλλά και η γειτονική Τουρκία, βρίσκονται ψηλά στη λίστα σεισμικής επικινδυνότητας.

Μπορεί οι εκατοντάδες δονήσεις στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων τους προηγούμενους μήνες να μην έδωσαν μια μεγάλη δόνηση, όμως Έλληνες και Τούρκοι σεισμολόγοι υπογραμμίζουν ότι μια ισχυρή και καταστροφικού μεγέθους σεισμική δόνηση μπορεί να καταγραφεί μεταξύ Κρήτης, Ρόδου και Μαρμαρίδας.

Η Statista έχει δημιουργήσει μία λίστα με την κατάταξη των χωρών με τους περισσότερους σεισμούς από το 1990 έως το 2025, βάζοντας ορισμένα κριτήρια. Ειδικότερα, θα πρέπει ο σεισμός να περιλαμβάνει ένα από τα παρακάτω κριτήρια: να έχει προκαλέσει ζημιές ενός εκατ. δολαρίων, να έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 10 θάνατοι, να έχει μέγεθος πάνω από 7,5 Ρίχτερ ή να έχει δημιουργηθεί τσουνάμι.


Την πρώτη θέση στη λίστα αυτή καταλαμβάνει η Κίνα με 187 σεισμούς και ακολουθούν Ινδονησία και Ιράν με 173 και 112 αντίστοιχα. Η Τουρκία βρίσκεται στην 6η θέση με 65 σεισμούς, ενώ η Ελλάδα είναι 16η με συνολικά 32 σεισμούς μέσα στα 35 αυτά χρόνια.

Τι συμβαίνει το 2025

Την ίδια ώρα, το earthquakelist.org, κατατάσσει τις 20 χώρες με τους περισσότερους σημαντικούς σεισμούς το 2025, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 4 θέση, πάνω από την Τουρκία.



Μάλιστα, όπως φαίνεται και στον πίνακα, η Ελλάδα ανέβηκε 23 θέσεις στον σχετικό πίνακα.
Οι απώλειες

Παράλληλα, στην έρευνα που δημοσίευσε στις αρχές Ιουνίου 2025 το Global Earthquake Model (GEM) Foundation, το οποίο παρέχει αναλυτικά δεδομένα για τη σεισμική επικινδυνότητα σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω του Global Seismic Hazard Map, η Ελλάδα υπάρχει σε μία λίστα.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα περιλαμβάνεται στη λίστα με τις οικονομικές απώλειες που θα μπορούσε να προκαλέσει έναν ισχυρός σεισμός. Από τις 15 χώρες της λίστας, η Ελλάδα βρίσκεται στην 14η θέση, πάνω από τη Χιλή.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας δεν βρίσκεται σε καμία από τις λίστες που αφορούν τις καταστροφές κτιρίων, των απωλειών ζωών και των αστέγων που θα υπάρξουν μετά από κάποια δόνηση.
Δείτε τις λίστες του GEM Foundation:

Σχόλια

  1. Ανώνυμος7/6/25 16:31

    ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΒΓΗΚΕ ΜΕ ΑΘΡΟ Ο ΤΗΣ ΡΟΔΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΠΕ ΟΤΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΣ ΛΕΕΙ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΕΤΟΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΙΣΜΟ. ΜΑΣ ΕΓΓΥΑΣΕ ΣΟΡΩΝΙΑΤΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΗΣΥΧΟΙ Η ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΟΡΟΝΙΑΤΙΚΕΣ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε μαζί μας

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *