
Συμβουλές για υγιεινή κατανάλωση ψαριών
Μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη αναδεικνύει τον κίνδυνο υπερβολικής έκθεσης σε υδράργυρο μέσω της κατανάλωσης ορισμένων ειδών ψαριών. Ο υδράργυρος, ιδιαίτερα στη μορφή του μεθυλυδραργύρου, είναι τοξικός για το νευρικό σύστημα και μπορεί να επηρεάσει την υγεία όταν ξεπερνώνται τα συνιστώμενα όρια.
Τα μεγαλύτερα αρπακτικά ψάρια συσσωρεύουν περισσότερη ποσότητα υδραργύρου λόγω της διατροφής τους με άλλα θαλάσσια ζώα.
Μπακαλιάρος: Ψάρια άνω του ενός κιλού παρουσιάζουν υψηλότερες συγκεντρώσεις υδραργύρου. Κατανάλωση πάνω από μία φορά την εβδομάδα μπορεί να υπερβεί τα ασφαλή όρια.
Σαφρίδα: Μεγάλα ψάρια, εάν καταναλώνονται ψητά πάνω από πέντε φορές την εβδομάδα, ενδέχεται να εκθέσουν τον οργανισμό σε υπερβολική δόση μεθυλυδραργύρου.
Ορισμένα ψάρια παραμένουν ασφαλή ακόμη και με τακτική κατανάλωση:
Μπακαλιάρος cod
Χταπόδι
Σαρδέλες
Αυτά τα είδη βρίσκονται χαμηλότερα στην τροφική αλυσίδα και συσσωρεύουν λιγότερο υδράργυρο.
Οι ειδικοί συνιστούν:
Ποικιλία στην επιλογή ψαριών για ισορροπημένη διατροφή
Μέτρο στην κατανάλωση μεγάλων ψαριών
Ιδιαίτερη προσοχή σε παιδιά, εγκύους και άτομα με τακτική υψηλή κατανάλωση
Η μελέτη αναδεικνύει τη σημασία της ενημέρωσης για την ασφάλεια των τροφίμων. Παρά τα θρεπτικά οφέλη των ψαριών, η επιλογή ειδών και η συχνότητα κατανάλωσης καθορίζουν τον κίνδυνο έκθεσης σε τοξικές ουσίες. Η ποικιλία στο τραπέζι παραμένει το κλειδί για υγιεινή και ασφαλή διατροφή.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.