ροή ειδήσεων

«Δεν ήταν ατύχημα, ήταν σύστημα! 27 ξένες εταιρείες, μηδέν ιδιόκτητα»: Οι νέες «καυτές» αποκαλύψεις της Ευδοκίας Τσαγκλή για τα ελικόπτερα στην Ψάθα



Η κοινωνία εξακολουθεί να είναι σοκαρισμένη από το τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε στην περιοχή της Ψάθας, όπου δύο ελικόπτερα συγκρούστηκαν εν πτήσει, βυθίζοντας στο πένθος οικογένειες και αφήνοντας πίσω τους θύματα που δεν θα γυρίσουν ποτέ σπίτι τους. Ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για «ανθρώπινο λάθος», η Ευδοκία Τσαγκλή επανέρχεται με μια νέα, εκτενή τοποθέτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φέρνοντας στο φως κρίσιμες λεπτομέρειες για τον αντιπυρικό σχεδιασμό, τις μισθώσεις των εναέριων μέσων και τα δομικά προβλήματα ασφαλείας, μετά μάλιστα από επικοινωνία που είχε με τον πατέρα ενός εκ των θυμάτων.


Ο επίσημος σχεδιασμός και τα 87 εναέρια μέσα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, ο επίσημος σχεδιασμός της αντιπυρικής περιόδου για το 2026 προβλέπει συνολικά 87 εναέρια μέσα, εκ των οποίων τα 51 είναι μισθωμένα. Ειδικότερα, στα βαριά ελικόπτερα κατάσβεσης περιλαμβάνονται:

8 Erickson S-64

14 Bell

5 Kamov

Εντυπωσιακό και συνάμα αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι και τα 27 αυτά βαριά ελικόπτερα ανήκουν σε ξένες εταιρείες. Την ίδια στιγμή, το Πυροσβεστικό Σώμα διαθέτει μόλις 5 ελαφρά συντονιστικά ελικόπτερα, από τα οποία μάλιστα μόνο το ένα πραγματοποιεί ρίψεις νερού.



Ο ρόλος του Έλληνα αξιωματικού-μεταφραστή μέσα στο κόκπιτ

Ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκαν έντονα αφορά την παρουσία του Έλληνα αξιωματικού δίπλα στον ξένο πιλότο. Όπως διευκρινίζεται, η παρουσία αυτή δεν αποτελεί «αυτοσχεδιασμό»: από το 2022 η Πυροσβεστική ζητά τα μισά μισθωμένα μέσα να είναι διθέσια, ώστε να επιβαίνουν σύνδεσμοι-μεταφραστές. Αποτελεί, δηλαδή, δομικό χαρακτηριστικό του μοντέλου μίσθωσης.

Ωστόσο, οι συνθήκες αυτές απέχουν δραματικά από το παρελθόν. Όπως επισημαίνεται, παλαιότερα στα βαριά ελικόπτερα κατάσβεσης τα πληρώματα έφταναν τα 5 άτομα —ένας πιλότος πετούσε και όλοι οι υπόλοιποι κοιτούσαν έξω, ελέγχοντας για καλώδια, εμπόδια και για το ποιος πετάει δίπλα. Αντίθετα, στην Ψάθα υπήρχε ένας πιλότος και ένας σύνδεσμος ανά μηχανή, γεγονός που περιόριζε δραστικά τα μάτια που σάρωναν τον ορίζοντα.


Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς να τις υιοθετούμε.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές και η ταυτότητα τους είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε μαζί μας

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατάγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διάδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

συνδεθείτε

1 εικόνα 1000 λέξεις στο Instagram!