ροή ειδήσεων

Ελληνικός Τουρισμός: Απώλειες εσόδων 23,8% την τελευταία τριετία

http://3.bp.blogspot.com/_ZcxhgJV8ywg/THJmgaoRCPI/AAAAAAAAc6A/Xlf48i3wWYI/s1600/3393.jpg
Μείωση των εσόδων από τον τουρισμό για τρίτη συνεχή χρονιά καταγράφει η Ελλάδα με βάση το σύνολο των στατιστικών στοιχείων εξαμήνου, τα διαθέσιμα στοιχεία για τα έσοδα Ιουλίου και τις εκτιμήσεις ξενοδόχων και τουριστικών επιχειρηματιών για τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο...
Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι η πτώση στα έσοδα θα... κυμανθεί γύρω στο 10% για τη φετινή χρονιά, με αντίστοιχη μείωση τουριστικής κίνησης που δεν θα ξεπερνά το 4%-5%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι και λιγότερους τουρίστες δέχτηκε η Ελλάδα και λιγότερα χρήματα αυτοί δαπάνησαν κατά την παραμονή τους στη χώρα μας.

Η φετινή μείωση κατά 11,9% των εσόδων το πρώτο εξάμηνο του 2010 δεν φαίνεται να αντισταθμίζεται από τα έσοδα Ιουλίου και Αυγούστου, μήνες που η τουριστική κίνηση σημείωσε άνοδο, χωρίς όμως αντίστοιχη αύξηση των εσόδων. Πρωταθλήτρια στα έσοδα τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία, ήταν η Σαντορίνη, ενώ ακολουθούν η Ρόδος και η Κως. Μείωση εσόδων παρουσιάζουν η Χαλκιδική, η Σάμος και η Ζάκυνθος.

Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο είναι, ωστόσο, ότι την τελευταία τριετία οι εισπράξεις από τον τουρισμό έχουν υποχωρήσει κατά 23,8% ή 370 εκατ. ευρώ, συρρικνώνοντας τα έσοδα του κράτους, δημιουργώντας σημαντικές απώλειες στις επιχειρήσεις του κλάδου και θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας στον τουρισμό.

Την ίδια στιγμή που τα έσοδα από τον ελληνικό τουρισμό συρρικνώνονται, οι ανταγωνιστές της Ελλάδας -Τουρκία, Ισπανία και Κύπρος- εμφανίζουν αξιοσημείωτη αύξηση εσόδων, δεδομένης της κρίσης. Αύξηση 7,4% καταγράφουν οι εισπράξεις στην Τουρκία, αύξηση κατά 2,4% των εσόδων της σημειώνει η Ισπανία, ενώ ενισχυμένες κατά 2,2% σε σχέση με πέρυσι είναι οι εισπράξεις το πρώτο εξάμηνο του 2010 και στην Κύπρο καθώς ανέρχονται σε 578,3 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντική είναι η άνοδος τον Ιούνιο (11,4%) με έσοδα 195,3 εκατ. ευρώ.

Συμπερασματικά ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται εδώ και τρία χρόνια σε συνεχή ύφεση, αντιμετωπίζοντας συνθήκες ισχυρού διεθνούς ανταγωνισμού, τη συνεχιζόμενη πολιτική και κοινωνική αστάθεια σε εσωτερικό επίπεδο και τις δυσμενείς εξελίξεις των εθνικών μακροοικονομικών παραμέτρων.

Η αναπόφευκτη συρρίκνωση της τουριστικής δραστηριότητας στη χώρα μας θα έχει σημαντικά αρνητική επίδραση στον τομέα της απασχόλησης. Ειδικότερα μία μείωση των αφίξεων στον τουρισμό κατά 5%, 10% ή 15% θα οδηγήσει στην απώλεια θέσεων εργασίας για ολόκληρη την οικονομία της τάξης των 69.000, 96.000 και 144.000 θέσεων εργασίας αντίστοιχα.

e-rooms.blogspot.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *