ροή ειδήσεων

Σε ιδιώτες οι μαρίνες και τα τουριστικά ακίνητα.

Στην τελική ευθεία για την αξιοποίηση της τεράστιας τουριστικής περιουσίας της βρίσκεται η ΕΤΑ. Η ανάγκη για το ξεπάγωμα των μεγάλων επενδύσεων είναι σήμερα επιτακτική και η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης...
η οποία διαχειρίζεται την τελευταία 10ετία την ακίνητη περιουσία του ΕΟΤ, βάζει μπροστά την αξιοποίση. Ας σημειωθεί ότι η τουριστική δημόσια περιουσία ξεπερνά το 1,2 δισ. ευρώ μόνο από τα δικαιώματα χρήσης (μακροχρόνιες μισθώσεις κλπ.), όμως η αξία των ακινήτων είναι μεγαλύτερη των 30 δισ. ευρώ.
Αμεσα σε διαγωνισμό πρόκειται να βγουν εκτάσεις-φιλέτα της ΕΤΑ, δηλαδή στην Ανάβυσσο και στην Αφάντου Ρόδου, οι μαρίνες της Βουλιαγμένης, Αλίμου και της Μυτιλήνης, αρκετά Ξενία, το κάμπινγκ Σκοτίνας (στην παραλία Σκοτίνας Πιερίας, σε παραλιακή έκταση 400 στρεμμάτων), όπως και η έκταση στο Παλιούρι Χαλκιδικής.Στόχος της διοίκησης της ΕΤΑ είναι, μεταξύ άλλων, η μεγιστοποίηση της αξίας της δημόσιας τουριστικής περιουσίας της χώρας και η συμβολή της ΕΤΑ στην τουριστική ανάπτυξη και την εθνική οικονομία, μέσω της άμεσης αξιοποίησης των ακινήτων της.
Επίσης άμεση θα είναι και η δημιουργία συνεδριακού κέντρου στις εγκαταστάσεις του Τάε Κβον Ντο. Ας σημειωθεί ότι με το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις θεμάτων υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού» που ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή μεταβιβάστηκε στην ΕΤΑ το σύνολο των μετοχών της Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ.
Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης είναι τώρα έτοιμη να επιλέξει τα ακίνητα που είναι «ώριμα» προς αξιοποίηση και να το πράξει είτε με διαγωνισμούς εκμίσθωσης είτε με αποκρατικοποιήσεις. Ας σημειωθεί ότι χθες η πρόεδρος της ΕΤΑ, κ. Αυγή Μαρκοπούλου, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Δημήτρης Λάμπρου καθώς και κλιμάκιο της εταιρείας επισκέφθηκαν και έκαναν αυτοψία σε ακίνητα της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης στη Β. Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, πραγματοποίησαν αυτοψία σε όλα τα ακίνητα των νομών Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Πιερίας, τόσο στα υποκαταστήματα της ΕΤΑ (μαρίνα Καλαμαριάς, ακτή Αγίας Τριάδας, κάμπινγκ Παλιουρίου), όσο και στα ακίνητα προς αξιοποίηση, τα οποία είναι: έκταση στο Παλιούρι, τα ακίνητα στην Επανομή και στον Αγιο Ιωάννη Νικήτης, το Κτήμα Αζάπικο, το κάμπινγκ Σκοτίνας, το Τουριστικό Περίπτερο Ξενία Πλαταμώνα κ.ά.
Αξίζει να επισημανθεί πως πρόκειται να βγει άμεσα σε διαγωνισμό το κάμπινγκ Σκοτίνας, το οποίο βρίσκεται στην παραλία Σκοτίνας Πιερίας, σε παραλιακή έκταση 400 στρ. περίπου και στη συνέχεια έκταση στο Παλιούρι, αφού κρίνεται πως βρίσκονται σε ικανό βαθμό ωριμότητας.

Τα μεγέθη
Πάνω από 70.000 στρέμματα και 371 ακίνητα

Η ΕΤΑ από το 2004 και μετά δεν κατάφερε να αξιοποιήσει ούτε ένα από τα μεγάλα τουριστικά φιλέτα (με εξαίρεση την πώληση του καζίνου της Κέρκυρας, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα). Στη διαχείρισή της έχει πάνω από 70.000 στρέμματα γης και 371 ακίνητα-φιλέτα του ΕΟΤ σε όλη την Ελλάδα.
Οι περισσότερες από τις εκτάσεις ανήκαν παλιά σε ιδιώτες και απαλλοτριώθηκαν τη δεκαετία του 1960. Συγκεκριμένα το Δημόσιο είχε απαλλοτριώσει τα οικόπεδα με σκοπό να τα χρησιμοποιήσει για την τουριστική ανάπτυξη.
Ομως οι εκτάσεις αυτές παρέμειναν εγκαταλελειμμένες, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια οι παλιοί ιδιοκτήτες των μεγάλων εκτάσεων του ΕΟΤ να προσφεύγουν στο ΣτΕ και να δικαιώνονται, παίρνοντας πίσω τα οικόπεδά τους. Εκτιμάται ότι σε Ανάβυσσο, Παλιούρι Χαλκιδικής, Φανάρι Κομοτηνής έχουν ήδη χαθεί περίπου 260 στρέμματα.
Εγκαταστάσεις «Τάε κβον ντο»
Δημιουργία συνεδριακού κέντρου 5.000 θέσεων

Αμεσα ξεκινούν οι διαδικασίες για τη μετατροπή και λειτουργία του ολυμπιακού κέντρου «Τάε Κβον Ντο» σε Μητροπολιτικό Συνεδριακό Κέντρο της Αθήνας.
Μετά τον νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή τα Ολυμπιακά Ακίνητα περνάνε στην ΕΤΑ και πρόκειται να ξεκινήσει ο διεθνής διαγωνισμός για την επιλογή του αναδόχου. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί και με κονδύλια από τον αναπτυξιακό νόμο, το σύνολο της επένδυσης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 60 εκατ. ευρώ και το νέο συνεδριακό κέντρο, δυναμικότητας 5.000 θέσεων, αναμένεται να είναι έτοιμο το 2012.

Οι πρώτες που θα βγουν σε διαγωνισμό
Παραχώρηση εκτάσεων σε Ρόδο και Ανάβυσσο
Η έκταση στην Ανάβυσσο, όπως και στην Αφάντου Ρόδου, είναι από τις πρώτες που θα βγουν σε διαγωνισμό για την αξιοποίησή τους από ιδιώτες επενδυτές, μέσω μακροχρόνιας παραχώρησης.
Συγκεκριμένα η έκταση των 1.450 στρεμμάτων στην Ανάβυσσο είναι ένα από τα «φιλέτα» της ΕΤΑ στην Αττική.
Στόχος είναι να δημιουργηθούν ξενοδοχεία, συνεδριακά όπως και αθλητικά κέντρα, γήπεδα γκολφ. Επίσης θα δημιουργηθούν σύγχρονες εγκαταστάσεις για όσους ασχολούνται με τον ναυταθλητισμό, όπως και πλαζ.
Η άλλη έκταση-φιλέτο βρίσκεται στην περιοχή Αφάντου Ρόδου (20 χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου) και είναι εμβαδού 1.800 στρεμμάτων.
Επιδίωξη της ΕΤΑ είναι -μέσω του διαγωνισμού- να προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές που θα αναλάβουν την αναβάθμιση του γηπέδου γκολφ 18 οπών, το οποίο καταλαμβάνει έκταση 550 και πλέον στρεμμάτων, την κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων (τεσσάρων και πέντε αστέρων), τη δημιουργία συγκροτήματος πολυτελών bungalows και τη λειτουργία κέντρου θαλασσοθεραπείας (SPA).

Μαρίνες Βουλιαγμένης, Αλίμου, Μυτιλήνης
Μακροχρόνιες παραχωρήσεις με διάρκεια έως 40 χρόνια


Οι μαρίνες σε Βουλιαγμένη, Αλιμο και Μυτιλήνη πρόκειται επίσης να βγουν σε διαγωνισμό και να ανατεθεί η λειτουργία τους σε ιδιώτες με μακροχρόνιες παραχωρήσεις διάρκειας μέχρι 40 χρόνια. Συγκεκριμένα η μαρίνα της Βουλιαγμένης -που βρίσκεται στο Μικρό Καβούρι της Αττικής- έχει δυναμικότητα 106 σκαφών, μήκους έως και 45 μέτρων.
Πρόκειται για VIP μαρίνα, η οποία φιλοξενεί κυρίως μεγάλες ιδιωτικές θαλαμηγούς. Το υπό παραχώρηση συγκρότημα, εμβαδού περίπου 35 στρεμμάτων, περιλαμβάνει γραφεία (εμβαδού 250τμ), το γνωστό εστιατόριο Moorings (είναι μισθωμένο), καταστήματα (110τμ), καθώς και βοηθητικούς χώρους και αποθήκες (300τμ).
Η μαρίνα του Αλίμου είναι η πλέον δημοφιλής και μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα με 1.000 μόνιμες θέσεις, εκ των οποίων οι 50 είναι για θαλαμηγούς άνω των 25 μέτρων.
Η μαρίνα της Μυτιλήνης διαθέτει περίπου 200 θέσεις ελλιμενισμού και η λειτουργία της έχει ανατεθεί προσωρινά στην ΕΤΑ, η οποία μέσω του διαγωνισμού θα την παραχωρήσει σε ιδιώτη επενδυτή.

Τα Ξενία
Ρήτρα για όσα είναι διατηρητέα

Στη δεύτερη ταχύτητα αξιοποίησης βρίσκονται τα Ξενία που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΤΑ. Στα άμεσα σχέδια είναι η αξιοποίηση εκείνων των «Ξενία» που θεωρούνται «ώριμα» και αναμένεται να βγουν σε διαγωνισμό ως τα τέλη του 2010 προκειμένου να πωληθούν.
Για παράδειγμα ενδιαφέρον υπάρχει για τα Ξενία των Βυτίνας, Σερρών, Ανδρου, Καλαμπάκας, Πλαταμώνα. Συνολικά η ΕΤΑ έχει στην κατοχή της 35 Ξενία, και ορισμένα από αυτά έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα και συνεπώς είναι πολύ υψηλό το κόστος αποκατάστασής τους. Σύμφωνα με πληροφορίες για τα διατηρητέα Ξενία που θα βγουν στον διαγωνισμό, θα υπάρχει ρήτρα ότι θα εξακολουθήσουν να είναι διατηρητέα.
Επίσης σε φάση αξιοποίησης μέσω διαγωνισμών μπαίνουν και τα 6 κάμπινγκ που έχει στη διάθεσή της η εταιρεία, όπως και οι 24 ιαματικές πηγές.

alexandria323232.blogspot

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *