ροή ειδήσεων

Λιτότητα και ανεργία σε... USB STICK !

Με τις τοποθετήσεις υπουργών συνεχίζεται έως αυτή την ώρα το υπουργικό συμβούλιο με κύριο θέμα τον προϋπολογισμό.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε από τις 11 το πρωί. Στις 13.30 η συνεδρίαση διακόπηκε προκειμένου να κατατεθεί στην Βουλή. Και φέτος η μορφή του ήταν σε usb stick προκειμένου να γίνει οικονομία στο χαρτί...



Τι προβλέπει
Κατ'αρχήν τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 7,4%.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο κείμενο, βασικός στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος στο 7,4% του ΑΕΠ, από 9,4% φέτος. Το 2009, το έλλειμμα έφθασε το 15,4% ή 36,2 δισ. ευρώ. Φέτος, η μείωση θα ανέλθει σε ποσοστό 6% του ΑΕΠ (πάνω από 14 δισ. ευρώ), καθώς εκτιμάται ότι το έλλειμμα του 2010 θα κλείσει στο 9,4% του ΑΕΠ ή στα 22 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου, «το 2010 επιτυγχάνεται μια μείωση του ελλείμματος 6 μονάδων του ΑΕΠ άνω των 14 δισ. ευρώ».
«Παρά την αναθεώρηση των στοιχείων και τη διεύρυνση του μεγέθους της Γενικής Κυβέρνησης η μείωση του ελλείμματος κατά 6 συνολικά ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ είναι μεγαλύτερη από τον αρχικό στόχο για μείωση κατά 5,5 μονάδες».
Πρόσθετα επιμέρους μέτρα 14 δισ. ευρώ
Η πρόσθετη δημοσιονομική προσπάθεια που απαιτείται -σε σχέση με το αρχικό πρόγραμμα- θα καλυφθεί από διαρθρωτικά μέτρα και παρεμβάσεις για τον εξορθολογισμό των δαπανών και τη μείωση της σπατάλης σε τομείς όπως οι προμήθειες υγείας, η φαρμακευτική δαπάνη και οι ΔΕΚΟ, καθώς και από παρεμβάσεις για την ενίσχυση των εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Τα πρόσθετα μέτρα (σε έσοδα και δαπάνες) θα είναι ύψους 6 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το ύψος της συνολικής προσαρμογής στα 14 δισ. ευρώ.
Αλλαγές στη φορολογία
Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά μέτρα, προβλέπεται η αύξηση των χαμηλών συντελεστών από 11% σε 13% και από 5,5% σε 6,5%, παράλληλα με τη μείωση του ΦΠΑ στο 6,5% από 11% σήμερα για τα ξενοδοχεία και τα φάρμακα.
Παράλληλα, εξισώνεται ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης (χωρίς να αναφέρεται πότε θα ξεκινήσει το συγκεκριμένο μέτρο), ενώ θα χορηγηθούν 400 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης.
Επίσης, το ύψος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδυτών θα παραμείνει αμετάβλητο στα επίπεδα του 2010, δηλαδή τα 8,5 δισ. ευρώ (ενώ προβλεπόταν μείωση κατά 500 εκατ. ευρώ), ενώ μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής των αδιανέμητων κερδών από 24% σε 20%.
Διαρθρωτικές αλλαγές
Στον προϋπολογισμό προαναγγέλλονται παρεμβάσεις για το ασφαλιστικό, πέραν της αναφοράς για τις έως σήμερα κινήσεις, καθώς επισημαίνεται ότι η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση των επιπτώσεων της μεταρρύθμισης για τα κύρια συνταξιοδοτικά ταμεία έως το τέλος του Δεκεμβρίου 2010 και για τα μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία έως το τέλος Μαρτίου 2011.
Στόχος είναι η συγκράτηση της αύξησης των συνταξιοδοτικών δαπανών στο 2,5% του ΑΕΠ για το διάστημα 2009-2060, αντί για περίπου 12,5% του ΑΕΠ, που υπολογίζεται ότι θα ήταν με τα σημερινά δεδομένα.
Για την αγορά εργασίας, αναφέρεται ότι τα νέα μέτρα θα αφορούν στη μεταρρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης της αυτόματης επέκτασης των τομεακών συμφωνιών σε εκείνους που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις και στην τροποποίηση του πλαισίου διαιτησίας.
Για τα «κλειστά επαγγέλματα», μετά τις οδικές μεταφορές, θα ακολουθήσουν ειδικότητες και κλάδοι, όπως οι νομικοί, οι φαρμακοποιοί, οι συμβολαιογράφοι, οι αρχιτέκτονες, οι μηχανικοί, οι ορκωτοί λογιστές, κλπ, ενώ για την αγορά ενέργειας, επισημαίνεται ότι στόχος είναι η ουσιαστική απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ο εξορθολογισμός (αυξήσεις) στα τιμολόγια λιανικής, παράλληλα με έναν μηχανισμό προστασίας για τις πιο ευάλωτες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού (κοινωνικό τιμολόγιο).
Επίσης, προβλέπει την αναστολή του πόθεν έσχες για 2 χρόνια στην πρώτη κατοικία.
"Τα μέτρα που παίρνουμε είναι μονόδρομος", είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε οτι η αφετηρία μας άλλαξε με αφορμή την αναθεώρηση του ελλείμματος αφού ο δρόμος μας ήταν ναρκοθετημένος.
"Ανακαλύπτουμε συνέχεια αβελτηρίες της κυβέρνησης της ΝΔ. Ωστόσο, πρόσθεσε, μπορούμε να τα καταφέρουμε το 2011 χωρίς νεα φορολογικά βάρη ή περικοπές σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων και συντάξεις."

NEWSIΤ.GR


Σχόλια

  1. Εφτό τους εμάρανε το ΓΟΥΕΣΜΠΙ που να τσαίουνται όυλοι ντους!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *