ροή ειδήσεων

Πετρέλαιο αξίας 3,5 τρις δολαρίων για 30 χρόνια μπορεί να παράγει η Ελλάδα!

- Σε 18 μήνες αρχίζουν οι έρευνες!
- Τι εμπόδιζε τις κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια;
- Υπάρχουν στ' αλήθεια τόσα πλούσια κοιτάσματα;
"Οι πόρτες είναι ανοικτές και τα σκυλιά δεμένα", φαίνεται ότι λέει η ελληνική κυβέρνηση στις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες...


και σε όσους ασχολούνται με τα πετρελαιοειδή. Και είναι ν' απορεί κανείς γιατί τώρα. Πως μετά από τόσες δεκαετίες συζητήσεων φαίνεται ότι τώρα ωρίμασαν οι συνθήκες για να εκμεταλλευθούμε τον φυσικό πλούτο της χώρας μας.

Με το νομοσχέδιο που θα ορίσει την σύσταση ενός φορέα θα γίνουν για πρώτη φορά από την δεκαετία του 80 διαπραγματεύσεις για να έρθουν επενδυτές στην Ελλάδα. Τουλάχιστον έτσι παρουσιάζονται τα πράγματα από το ΥΠΕΚΑ. Όπως λένε, ο φορέας θα στελεχωθεί με μικρό αριθμό προσωπικού για να έχει και μικρό κόστος λειτουργίας.

Είναι εντυπωσιακό ότι αν μέχρι και χθες έρχονταν μεγάλες εταιρείες να συζητήσουν με την εκάστοτε κυβέρνηση για το ζήτημα αυτό, δεν θα ήταν εφικτό αφού δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο! Αυτό που προβλέπεται λοιπόν είναι ότι η Ελλάδα μέσα σε 18 μήνες θα μπει στο παιχνίδι. Χρόνος που θεωρείται ρεκόρ αφού κάτι τέτοιο για να γίνει στην Κύπρο χρειάστηκαν 3 χρόνια!

Από κει και μετά μπαίνει στην τελική ευθεία το σχέδιο για την ανάθεση ερευνών και στη συνέχεια εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται από το ίδιο το υπουργείο τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν κοιτάσματα προς άμεση εκμετάλλευση τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν το ένα τρίτο των αναγκών της χώρας που σήμερα εκτιμάται στα 120 εκατομμύρια βαρέλια το χρόνο.

Υπολογίζεται μάλιστα ότι τα κοιτάσματα αυτά (ίσως στο μέλλον υπάρξουν και νέα) θα είναι εκμεταλλεύσιμα για 30 χρόνια.

Ο φορέας που θα δημιουργηθεί μπορεί να συνάπτει συμβάσεις με διεθνείς εταιρείες ερευνών, οι οποίες θα συγκεντρώνουν ερευνητικά δεδομένα, χωρίς το δημόσιο να καταβάλει ούτε ένα ευρώ, με αντάλλαγμα οι εταιρείες αυτές να εκμεταλλεύονται τις μελέτες.

H εισηγητική έκθεση αναφέρει ότι οι ερευνητικές δαπάνες για την ανακάλυψη ενός θαλάσσιου κοιτάσματος όπως αυτό του Πρίνου ανέρχονται στα επίπεδα των 200 εκατ. δολαρίων (σεισμικά, αξιολόγηση, ερευνητικές γεωτρήσεις) ενώ οι παραγωγικές επενδύσεις για την έναρξη της εκμετάλλευσης είναι τουλάχιστον 1 δις δολάρια.

Με δαπάνες παραγωγής 1,5 δις δολάρια για περίοδο 25 ετών, τα έσοδα φτάνουν τα 7,5 δις δολάρια, ενώ οι φόροι που καταλήγουν στο δημόσιο φτάνουν τα 2 δις δολάρια, δηλαδή ετήσια έσοδα της τάξης των 120 εκατ. δολαρίων, όσο μια μικρή αποκρατικοποίηση.

Η χώρα μας θεωρείται από τις λιγότερο εξερευνημένες περιοχές καθώς έχουν πραγματοποιηθεί 175 γεωτρήσεις εκ των οποίων με βάση τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα μόλις το 15% έγινε με ορθό τρόπο.

newsit.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος25/12/10 13:02

    Έμενα αυτό που με εκνευρίζει είναι ότι από την ώρα που ξεκίνησε η υποτιθέμενη κρίση, Ξαφνικά αποκτήσαμε φυσικό αέριο, πετρέλαια και ότι άλλο τραβάει η ψυχή σου. Αυτό που βλέπω είναι όλοι παίζουν με τον πόνο μας και το παίζουν εθνοσωτήρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος25/12/10 21:06

    Ρε παιδια που εχουν γινει γεωτρησης πετρελαιου και δεν το ξερουμε.Απο την μια φυσικα και ειναι καλο για την χωρα μας γιατη θα βοηθησει αφανταστα την ελληνικη οικονομια και ολο τον ελληνικο λαο.Αλλα το ποιο σημαντικο θεμα ειναι το αιγιαο,και αν βρεθει πετρελαιο στο αιγαιο να παρακαλαμε να βρεθει μεσα σε χωρικα υδατα γιατη αν βρεθει ακριτικα και μεσα απο τα 6 ναυτικα μιλια,να εισται συγουροι οτι θα εχουμε θερμο επισοδειο με τους μπασταρδους τους τουρκους,φυσικα θα θελουν να το διεκδικισουν και αυτοι.Ωρα ειναι να βγαλουν οι τουρκοι παλι το σιζμικ το ωκεανογραφικο να τρεχουμε,το εζησα και αυτο στην θητεια μου οταν υπηρετουσα στην Α¨μακ και εκεινο το βραδυ βρισκομασταν στην στρογγυλη και μας ειχε ερθει σημα απο την μεραρχια να ειμαστε σε κατασταση συναγερμου για το κωλοκαραβο που εμπαινε νοτιοανατολικα του καστελοριζου στα χωρικα μας υδατα.το θεμα παιδια ειναι να το βρουμε,και αν το βρουμε ας βοηθηση ο θεος να βγουμε απο αυτην την ρημαδα την κριση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος25/12/10 22:00

    3,5 τρις ή 7,5 δις; Υπάρχει μια κάποια διαφορά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος26/12/10 08:54

    Τα νουμερα που δινει μεσα στο αρθρο, δεν ειναι παρα μια σταγονα στον ωκεανο, μπροστα στο κρατικο χρεος, και τα μεγαλα τοκοχρεωλυσια που μας πνιγουν.
    Πουλαει ελπιδα απατηλη αυτο το παραμυθι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *