ροή ειδήσεων

Στο σφυρί βγάζει η ΚΕΔ τρία κρατικά ακίνητα

Του Μ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Καθυστερήσεις 30 ετών προσπαθεί να καλύψει σε λίγους μήνες η κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί να επισπεύσει τις διαδικασίες πώλησης κρατικών ακινήτων. Ήδη η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) προχωρά σε...
διαγωνισμό για την πώληση τριών κρατικών ακινήτων, ενώ και η ΕΤΑ (διαχειρίζεται τα τουριστικά ακίνητα) προσπαθεί να επιταχύνει την παραχώρηση δημόσιας περιουσίας.

Η ΚΕΔ προσπαθεί να πωλήσει ακίνητα τα οποία βρίσκονται στους νομούς Αττικής, Καβάλας και Κρήτης με τη συνολική έκτασή τους να φτάνει τα 100 στρέμματα. Ρόλο συντονιστή για τα ακίνητα που βγήκαν σε πλειστηριασμό είχε η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου (ΚΕΔ), η οποία το επόμενο διάστημα θα βρίσκεται σε on line σύνδεση με το Υπουργείο Οικονομικών για την εφαρμογή του σχεδίου αξιοποίησης ακινήτων του δημόσιου τομέα.

Το σχέδιο προβλέπει την πώληση ορισμένων ακινήτων του Δημοσίου, ενώ για κάποια άλλαπου βρίσκονται στην ίδια λίστα η κυβέρνηση έχει επιλέξει να συνάψει συμβάσεις παραχώρησης με ιδιώτες επενδυτές. Με τον τρόπο αυτό θα έχει ένα σταθερό ετήσιο εισόδημα από τη μακροχρόνια μίσθωση αυτών των ακινήτων.

Στο Υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν ακόμη τη δημιουργία εταιρειών ακινήτων ομοειδούς χαρακτήρα (π.χ. αστικά ακίνητα, τουριστικά ακίνητα, εμπορικά ακίνητα) με σκοπό την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο. Η αξιοποίηση των κρατικών ακινήτων αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, αφού υπολογίζει σε έσοδα 3,5 - 4 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία. Μόνο για το 2011 τα έσοδα από τον εν λόγω τομέα αναμένεται να φτάσουν τα 700 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα για τις μεταρρυθμίσεις που παρέδωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην τρόικα.

Προς το παρόν από τον πλειστηριασμό των τριών πρώτων ακινήτων τα μίνιμουμ έσοδα που αναζητούσε το Υπουργείο Οικονομικών (κατώτατη τιμή προσφοράς) ήταν 8,5 εκατ. ευρώ.

Προκήρυξε 4 διαγωνισμούς μέσα σε λίγες μέρες η ΕΤΑ

ΤΡΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) επιχειρώντας να κερδίσουν μέρος του χαμένου εδάφους όσον αφορά στην αξιοποίηση της τεράστιας κρατικής ακίνητης τουριστικής περιουσίας. Μέσα σε λίγες μέρες έχουν βγει στον αέρα 4 διαγωνισμοί οι προκηρύξεις των οποίων καθυστερούσαν επί χρόνια.

Η αρχή έγινε με το Μητροπολιτικό Συνεδριακό Κέντρο που θα δημιουργηθεί στο γήπεδο του Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο, συνεχίστηκε με την αξιοποίηση του Μεθοριακού Σταθμού στον Προμαχώνα, ενώ χτες άνοιξαν οι προθεσμίες για όσους ενδιαφέρονται να αναλάβουν τη μακροχρόνια εκμετάλλευση της μαρίνας Βουλιαγμένης και του πρώην κάμπινγκ του ΕΟΤ στη Σκοτίνα Πιερίας, για το οποίο φέρεται να έχουν δείξει ενδιαφέρον Ελληνοαμερικανοί επενδυτές που κατάγονται από την περιοχή.

Το συνεδριακό κέντρο στο Φάληρο, η μετατροπή του οποίου καθυστερεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί από το νέο αναπτυξιακό, ενώ το ύψος της συνολικής επένδυσης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 60 εκατ. ευρώ, θα είναι δυναμικότητας 5.000 θέσεων, και αναμένεται να είναι έτοιμο το 2012.

Σε ό,τι αφορά τη μαρίνα της Βουλιαγμένης, η οποία θα παραχωρηθεί για 40 χρόνια, έχει δυναμικότητα 106 σκαφών μήκους έως 45 μέτρων, φιλοξενεί κυρίως μεγάλες ιδιωτικές θαλαμηγούς, ενώ το υπό παραχώρηση συγκρότημα, εμβαδού περίπου 35 στρεμμάτων, περιλαμβάνει γραφεία (εμβαδού 250 τ.μ.), εστιατόριο, καταστήματα (110 τ.μ.), καθώς και βοηθητικούς χώρους και αποθήκες (300 τ.μ.).

Το ακίνητο της Σκοτίνας, το οποίο θα παραχωρηθεί για 60 χρόνια, βρίσκεται σε απόσταση 30 χλμ. νότια της Κατερίνης, στο 100ό χλμ. της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών. Πρόκειται για παραθαλάσσιο κτήμα εκτάσεως 427.215 τ.μ. και ακτογραμμής μήκους 750 μέτρων περίπου σε τοποθεσία εξαιρετικού φυσικού κάλλους με πολύ καλή διαθεσιμότητα. Στόχος της ΕΤΑ είναι η ανάπτυξη ξενοδοχειακής υποδομής, κατηγορίας τουλάχιστον 4 αστέρων και δυναμικότητας τουλάχιστον 250 κλινών και, ενδεχομένως, λοιπών υποστηρικτικών εγκαταστάσεων και εκμεταλλεύσεων (ναυταθλητικές εγκαταστάσεις, συνεδριακό κέντρο, εγκαταστάσεις κάμπινγκ, κέντρο θαλασσοθεραπείας κ.λπ.) υψηλών προδιαγραφών.

Σειρά παίρνουν οι προκηρύξεις δύο ακόμα περιουσιακών στοιχείων της ΕΤΑ, των εκτάσεων στην Ανάβυσσο και στην Αφάντου Ρόδου. Συγκεκριμένα η έκταση των 1.450 στρεμμάτων στην Ανάβυσσο είναι ένα από τα φιλέτα της ΕΤΑ στην Αττική.

Στόχος είναι να δημιουργηθούν ξενοδοχεία, συνεδριακά όπως και αθλητικά κέντρα, γήπεδα γκολφ. Επίσης θα δημιουργηθούν σύγχρονες εγκαταστάσεις για όσους ασχολούνται με τον ναυταθλητισμό, όπως και πλαζ.

Ν. ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ

Σε συμβούλους real estate τα ακίνητα των Ταμείων

Του ΑΝΤΩΝΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Προς αναζήτηση συμβούλων real estate βγαίνουν από τις αρχές του νέου έτους τα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου αυτοί να αναλάβουν τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας τους ύψους 8 δισ. ευρώ.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ι», πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μέσα στην εβδομάδα στο Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων με τη συμμετοχή των διοικητών των μεγαλύτερων ασφαλιστικών ταμείων, στην οποία μετείχε η ΕΔΕΚΤ-ΙΚΑ. Εκεί αντηλλάγησαν οι πρώτες απόψεις για την καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας τους.

Το ΙΚΑ έχει ήδη καταγράψει την ακίνητη περιουσία του η οποία, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Ι» ο διοικητής του Ιδρύματος Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ, ενώ η εμπορική της αξία υπερβαίνει τα 4 δισ. ευρώ. Στο 1,5 δισ. ευρώ ανέρχεται η περιουσία του ΟΑΕΕ και στα 2 δισ. ευρώ η περιουσία του ΤΑΥΤΕΚΩ.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις σε σημαντικό βαθμό η αξιοποίηση θα αναληφθεί από την ΕΔΕΚΤ-ΙΚΑ. Μεγάλο τμήμα της ακίνητης περιουσίας θα αξιοποιηθεί από τον ιδιωτικό τομέα. Από τα δειγματοληπτικά στοιχεία του Υπουργείου φαίνεται πως τα ταμεία, όπως άλλωστε και όλοι οι φορείς του Δημοσίου, διαθέτουν τα ακίνητά τους σε συμβολικά μισθώματα, ενώ καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες με όρους αγοράς.

Πάντως μόνο στο ΙΚΑ υπάρχει ήδη υστέρηση εσόδων της τάξης των 2 εκατ. ευρώ ετησίως εξαιτίας της ύφεσης. Σε πρώτη φάση θα επιχειρηθεί να εκπονηθεί σχέδιο αλληλοκάλυψης των στεγαστικών αναγκών όλων των ταμείων, με στόχο να μειωθούν όσο περισσότερο γίνεται οι δαπάνες ενοικίων. Ακριβής εκτίμηση για τα έσοδα και τα έξοδα μισθώσεων δεν υπάρχει. Πάντως, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, η σχέση είναι αρνητική, παρότι τα ακίνητα που διαθέτουν τα ταμεία είναι περισσότερα από αυτά που νοικιάζουν.

Παράλληλα στο μικροσκόπιο έχουν τεθεί όλες οι εκμισθώσεις σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, με προτεραιότητα στα συμβόλαια που βρίσκονται κοντά στη λήξη τους. Για τα κτίρια μεγάλης εμπορικής αξίας, υπάρχουν εισηγήσεις να πωληθούν, ωστόσο για την ώρα αντιμετωπίζονται επιφυλακτικά, λόγω της εικόνας που παρουσιάζει η κτηματαγορά.

Κυριότητα

Με βάση τα στοιχεία που διαθέτει το Υπουργείο Εργασίας στην κυριότητα των ταμείων ανήκουν κτίρια όπως το ξενοδοχείο Εσπέρια στην οδό Σταδίου 22, στο ύψος της Κλαυθμώνος, με επιφάνεια 10.000 τ.μ. Ακολουθεί το τετραώροφο κτίριο επί της Πανεπιστημίου, του Ταμείου Συντάξεως Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας.

Το ακίνητο είναι επιφάνειας 7.000 τ.μ. και η αντικειμενική του αξία ανέρχεται σε 17,26 εκατ. ευρώ. Το ίδιο ταμείο είναι ιδιοκτήτης και του τρίτου μεγαλύτερου σε αξία κτιρίου στο κέντρο. O λόγος για οικοδομή επί της οδού Δραγατσανίου στην Πλατεία Κλαυθμώνος με επιφάνεια 10.500 τ.μ. Ακολουθεί οκταώροφο κτίριο του Ταμείου Συντάξεως και Αυτασφαλίσεως Υγειονομικών. Το κτίριο βρίσκεται επί της Σταδίου, στο ύψος της Κλαυθμώνος και είναι επιφάνειας 12.765 τ.μ. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει ακίνητο του ΙΚΑ, που είναι και ο μεγαλύτερος συνολικά ιδιοκτήτης ακινήτων. Πρόκειται για οκταώροφο κτίριο με δύο υπόγεια, επιφάνειας 13.710 τ.μ. επί της οδού Πειραιώς 64.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΤΟ ΙΚΑ!

Τα περισσότερα ακίνητα ανήκουν στο ΙΚΑ, εκτιμώμενης αντικειμενικής αξίας 235 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν το ΤΑΠ-ΟΤΕ, το Ταμείο της Εθνικής και το Ταμείο Νομικών. Πρόκειται για γραφεία, καταστήματα και διαμερίσματα. Μεταξύ αυτών είναι και το κτίριο του Υπουργείου Εργασίας στην Πειραιώς, που ανήκει στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εταιρειών Τσιμέντων. Υπάρχουν επίσης δεκάδες ξενοδοχεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, κινηματογράφοι, θέατρα, χώροι εστίασης και εκατοντάδες οικόπεδα και αγροτεμάχια. 


isotimia.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *