ροή ειδήσεων

Ανάθεση απορριμμάτων σε ιδιώτες για... 27 έτη

Μήπως είναι μια λύση και για το νησί μας;
Τη διαχείριση των απορριμμάτων τους για τα επόμενα 27 έτη προτίθενται να αναθέσουν σε ιδιώτες οι δήμοι...
πέντε νομών της δυτικής Μακεδονίας. Το έργο αφορά την κατασκευή και διαχείριση εργοστασίων ανακύκλωσης, επεξεργασίας και καύσης, με προϋπολογισμό 116 εκατ. ευρώ. Πάντως πρόκειται για μια μάλλον ασυνήθιστη επιλογή, καθώς στα 27 έτη της σύμβασης είναι πολύ πιθανό να αλλάξουν άρδην όχι μόνο οι τεχνολογίες διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά και ο πληθυσμός μιας περιοχής, ενώ μέχρι σήμερα η κατασκευή ανάλογων εγκαταστάσεων δινόταν «πακέτο» με τη λειτουργία τους για μια δοκιμαστική περίοδο 2-3 ετών.

Την ευθύνη του διαγωνισμού έχει η ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. (Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας), η εταιρεία που ίδρυσαν το 1998 οι Δήμοι Γρεβενών, Φλώρινας, Καστοριάς, Κοζάνης και Πτολεμαΐδας και η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) των πέντε περιοχών. Η προγραμματιζόμενη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων θα περιλαμβάνει εργοστάσιο ανακύκλωσης, εργοστάσιο επεξεργασίας και εργοστάσιο «ενεργειακής αξιοποίησης», δηλαδή καύσης (μια μέθοδος που ωστόσο δέχεται ισχυρή κριτική για τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον).

Ο ιδιώτης θα αναλάβει τη λειτουργία και συντήρηση της όλης εγκατάστασης, καθώς και του δικτύου τροφοδοσίας της (10 σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων) και θα αποπληρώνεται για την επένδυσή του από τους δήμους που θα εξυπηρετεί.
Τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών δήλωσαν την ικανοποίησή τους για τη διενέργεια του συγκεκριμένου διαγωνισμού με ΣΔΙΤ. «Το έργο αυτό εισάγει μια διαφορετική φιλοσοφία και αντίληψη στην υλοποίηση υποδομών διαχείρισης στερεών αποβλήτων, βασισμένη σε συστηματικό έλεγχο και παρακολούθηση των επιθυμητών αποτελεσμάτων από τη διαχείριση των απορριμμάτων, κάτι που μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να επιτευχθεί με τους κλασικούς τρόπους δημοπράτησης και υλοποίησης αντίστοιχων έργων», αναφέρει η ανακοίνωση των υπουργείων. Με τον τρόπο αυτό, όμως, αποδέχονται την αδυναμία της πολιτείας να ασκήσει οποιονδήποτε αποτελεσματικό έλεγχο.
skai.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος9/11/11 13:08

    Αυτό θα πει λαμογιά. Τα έφτιαξε μια χαρά ο ΓΑΠ με τον Καλλικράτη. Μας πούλησε κανονικά. Ακου για 27 χρόνια. Εδω η τεχνολογία προχωρά με ταχύτητα που δεν προλαβαίνεις να καταλάβεις τί γίνεται και αυτοί κανονήζουν για τα επόμενα 27 χρόνια. Αυτό θα πει ξεπούλημα του κράτους. Ερχονται και χειρότερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος10/11/11 15:28

    Και πάμε στοίχημα ότι η απαιτούμενη τεχνολογία που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για όλα τα παραπάνω θα είναι Γερμανικής εταιρίας;

    Επίσης η υπόθεση των σκουπιδιών αναδεικνύει τις στενές επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ των μεγαλύτερων ομίλων της χώρας, το ιδιότυπο μοίρασμα μίας ολιγοπωλιακής αγοράς, την επέκταση της δραστηριότητας ηχηρών ονομάτων του εγχώριου επιχειρείν σε τομείς που προοιωνίζονται… λαμπρά κέρδη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος10/11/11 15:30

    Στρατηγικός στόχος άλλωστε αυτής της κυβέρνησης του παπατζή είναι να γίνει ακόμα πιο φτηνή η τιμή της εργατικής δύναμης, να συμπιεστεί η αξία της στο έσχατο επίπεδο, και να παραδοθούν οι εργαζόμενοι, κυριευμένοι από τον φόβο της ανεργίας στα χέρια των πατριωτών επιχειρηματιών.
    Στον τομέα των σκουπιδιών κρύβεται χρυσάfi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος10/11/11 15:32

    Σωστό. Με την «εκ περιτροπής εργασία» με μισθούς πείνας και με ενοικιαζόμενους , πλαστικοποιημένων και απασχολήσιμων ανθρώπων και την επιδότηση με δημόσιο χρήμα που προβλέπει 400 εκατ. ευρώ, ο κάθε πατριώτης επιχειρηματίας δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να γίνει και σκουπιδιάρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *