ροή ειδήσεων

Λαθροθήρες σκοτώνουν ελάφια για να πουλήσουν το κρέας τους στο εµπόριο

Λαθροθήρες απειλούν µε αφανισµό τον τελευταίο φυσικό πληθυσµό ελαφιών στην Ελλάδα, ο οποίος βρίσκεται στη Ροδόπη και αριθµεί το πολύ 30 ζώα. Το άλλοτε διαδεδοµένοστη χώρα µας κόκκινο ελάφι βρίσκεται πλέον... στη λίστα µε τα απειλούµενα είδη. Το παράνοµο κυνήγι αποτελεί τη σηµαντικότερη απειλή για την επιβίωσή του. Πριν από λίγες ηµέρες, όπως έκαναν γνωστό οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Καλλιστώ και WWF Ελλάς, βρέθηκαν δύο σκοτωµένα ελάφια σε αυτοκίνητο που κινούνταν στην Εθνική Οδό ∆ράµας - Ξάνθης έπειτα από έλεγχο του Τµήµατος Συνοριακής Φύλαξης Παρανεστίου ∆ράµας. Τα ζώα, µάλιστα, βρέθηκαν µέσα σε σακούλες τεµαχισµένα, ενώ ο ίδιος ο οδηγός παραδέχτηκε πως επρόκειτο για ελάφια. Αµέσως ειδοποιήθηκε το ∆ασαρχείο ∆ράµας, το οποίο και κατέθεσε µήνυση εναντίον του δράστη. Οπως αναφέρουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, δεν είναι η πρώτη φορά που συµβαίνουν αντίστοιχα περιστατικά, αφού και στο παρελθόν και ειδικότερα στην Πάρνηθα, όπου ο πληθυσµός ελαφιού είναι µεγαλύτερος, λαθροθήρες έχει διαπιστωθεί ότι σκοτώνουν ελάφια µε σκοπό να διοχετεύσουν το κρέας τους στο εµπόριο.
Το κόκκινοελάφι (cervuselaphus)

ξεχωρίζει από τη φαιοκίτρινη κηλίδα γύρω από την ουρά του, ενώ το βάρος του κυµαίνεται για τα µεν αρσενικά από 75 έως 340 κιλά, για τα δε θηλυκά από 56 έως 254 κιλά, ανάλογα µε το υποείδος. Τρέφεται µε κλαδιά και φύλλα δέντρων καθώς και µε πόες, ενώ το προσδόκιµο επιβίωσής του είναι µέχρι 27 χρόνια, αν και συνήθως ζει λιγότερο από 15.

Το συγκεκριµένο είδος, που κάποτε ζούσε σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και µέχρι το 1940 υπήρχε σε όλα τα δάση της Μακεδονίας και της Θράκης, έχει συρρικνωθεί σε τέτοιο βαθµό, ώστε βρίσκεται πλέον στην κατηγορία των «κρισίµως κινδυνευόντων» στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούµενων Ζώων της Ελλάδας.

Οπως είπε στα «ΝΕΑ» η συντονίστρια του Τµήµατος Επιστηµονικής Υποστήριξης και Τεκµηρίωσης της WWF Ελλάς Παναγιώτα Μαραγκού, από το 1960 και µετά εξαφανίστηκαν τα ελάφια της Ηπείρου, ενώ το ίδιο συνέβη πρόσφατα και στη Σιθωνία της Χαλκιδικής, όπου µέχρι πρότινος ο πληθυσµός τους αριθµούσε περίπου 100 άτοµα. «Ο πιο ακµαίος πληθυσµός βρίσκεται στον Εθνικό ∆ρυµό Πάρνηθας, για τον οποίο είναι άγνωστο ακόµη κατά πόσο διατηρεί γονίδια αυτόχθονων ζώων.

Μικρός πληθυσµός βρίσκεται στη Ροδόπη, κοντά στα σύνορα µε τη Βουλγαρία, ενώ εµπλουτισµός µε λίγα ζώα έχει γίνει στην περιοχή Ραφταναίων - Πραµάντων, δηλαδή στις παρόχθιες περιοχές του Αραχθου στα Ιωάννινα. Ταυτόχρονα, ζώα που έχουν προέλθει από τον πληθυσµό της Πάρνηθας έχουν µεταφερθεί στα κρατικά εκτροφεία Κοζάνης, Χρυσοπηγής Σερρών, Μονής ΑγάθωνοςΦθιώτιδαςκαι Καλουσίου Πατρών, προκειµένου να αναπαραχθεί το είδος και να εµπλουτιστούν κι άλλες περιοχές», ανέφερε η κ. Μαραγκού.

Λαθροθηρία
Το κυνήγι ελαφιού απαγορεύεται σύµφωνα µε τον ∆ασικό Κώδικα και ο ούτως ή άλλως πολύ µικρός πληθυσµός του στη Ροδόπη απειλείται σηµαντικά από τέτοιου είδους ενέργειες. Στη Ροδόπη, εξάλλου, έχουν ιδρυθεί πέντε καταφύγια άγριας ζωής, στα οποία και απαγορεύεται συνολικά το κυνήγι. Ωστόσο, το πρόβληµα της λαθροθηρίας παραµένει και για την αντιµετώπιση και πρόληψη αντίστοιχων περιστατικών WWF Ελλάς και Καλλιστώ τονίζουν την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων στα βουνά της Ροδόπης, η αποτελεσµατικότητα των οποίων πλήττεται καίρια από τη µείωση των οργανικών θέσεων δασοφυλάκων. Παράλληλα, για την αποτελεσµατικότερη προστασία και διαχείριση του πληθυσµού τονίζουν πως απαιτείται η εφαρµογή ενός ολοκληρωµένου σχεδίου δράσης, εξειδικεύοντας για τη Ροδόπη το εθνικό σχέδιο δράσης για την Ελλάδα και αξιολογώντας τη δυνατότητα επέκτασης των πληθυσµών των κόκκινων ελαφιών στα όρια της προηγούµενής τους κατανοµής.

ΠΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΑ ΠΡΑΣΑ

Σε τυχαίο έλεγχο βρέθηκαν στο αυτοκίνητο λαθροθήρα δύο σκοτωµένα ελάφια τεµαχισµένα σε σακούλες


Σε καλύτερη µοίρα τα ντάµα - ντάµα

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΥΧΗ έχει το δεύτερο είδος ελαφιού που ενδηµεί στην Ελλάδα, το πλατόνι ή ντάµα - ντάµα, που είναι το σύµβολο της Ρόδου. Το πλατόνι είναι µετρίου µεγέθους ελάφι, µε µήκος περίπου 1,5 µέτρο και ύψος περίπου 90 εκατοστά. Ζυγίζει γύρω στα 100 κιλά, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι µερικά ώριµα αρσενικά µπορεί να φτάσουν και τα 150 κιλά.

Το ελάφι ντάµα - ντάµα κινδύνευσε κι αυτό µε εξαφάνιση, αφού µεγάλο µέρος του πληθυσµού του στη νησί κάηκε στις καταστροφικές πυρκαγιές του ‘87 και του ‘92.

Ωστόσο, µε τη λήψη αυστηρών µέτρων κατά της λαθροθηρίας, από περίπου 100 που είχαν αποµείνει αυξήθηκαν σε περισσότερα από 1.000, τα οποία ζουν κατά κύριο λόγο στο νότιο τµήµα του νησιού.

Μάλιστα, η αύξηση αυτή προκάλεσε τις αντιδράσεις των γεωργών του νησιού, οι οποίοι ζητούσαν να τους δοθούν αποζηµιώσεις για τις καταστροφές που προκαλούσαν τα ζώα στις καλλιέργειές τους.

Στην περίπτωση του συγκεκριµένου είδους, η µεγαλύτερη απειλή δεν είναι πλέον η λαθροθηρία αλλά τα τροχαία δυστυχήµατα, που είναι αρκετά συχνά.

Κι αυτό γιατί η καταστροφή των δασών από τις τελευταίες πυρκαγιές, που περιόρισε σηµαντικά την ποσότητα της τροφής, αναγκάζει τα ζώα να κατεβαίνουν από τα δάση στα πεδινά σε αναζήτηση τροφής.

dromeas-elen.blogspot.com

Σχόλια

  1. Ανώνυμος20/1/11 15:05

    να τους έβρου και να μπου όλοι μέσα στη ψιρούενα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *