ροή ειδήσεων

Με απόφαση του Υπουργείου Υγείας, δεν είμαστε στα σύνορα!

Μείωση των εφημεριών, μείωση των κινήτρων στους γιατρούς να υπηρετήσουν στα νησιά και τελικά υποβάθμιση των υπηρεσιών προς τους νησιώτες καταγγέλλουν οι Γιατροί ΕΣΥ ότι θα φέρει πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία κατατάσσονται τα νησιά...

του Βορείου Αιγαίου, από τη Ζώνη Γ που ήταν εδώ και χρόνια ως παραμεθόρια-προβληματική περιοχή, στη Ζώνη Β (ημι-παραμεθόρια)!


Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εφημερίες για κάθε ειδικευμένο γιατρό μειώνονται από 11 το μήνα σε επτά, και όπως τονίζουν θα δημιουργηθούν προβλήματα κυρίως στα κέντρα υγείας και στα αγροτικά ιατρεία, τα οποία θα μείνουν ακάλυπτα από γιατρούς.
Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν από τη Χίο με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Μουσουρούλης. Ας σημειωθεί, μάλιστα, πως η απόφαση αυτή ισχύει για τα Νοσοκομεία της Μυτιλήνης και της Ρόδου από τον περασμένο Αύγουστο! Πρόσφατα, με νέα τροπολογία, συμπεριλήφθησαν και τα υπόλοιπα νησιά στο Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο. «Μας αντιμετωπίζουν σαν περιφερειακό νοσοκομείο - χωρίς να μας ονομάζουν επίσημα έτσι - επειδή στη Μυτιλήνη και τη Ρόδο ήταν οι έδρες των πρώην ΔΥΠΕ. Οι ΔΥΠΕ δεν υπάρχουν πλέον στα νησιά και εμείς δεν έχουμε πάψει να είμαστε παραμεθόριος τόπος;», δήλωσε μιλώντας στο «Ε» ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Χρήστος Θεοδώρου. Ο ίδιος έχει στείλει επιστολές διαμαρτυρίας για την απόφαση αυτή στο Υπουργείο Υγείας και στη 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου.

Αιχμηρός Γαληνός
Παρέμβαση στο θέμα έκανε, με αιχμηρή δήλωσή του χθες, ο βουλευτής της Ν.Δ. Σπύρος Γαληνός.
«Η πολύμορφη προσπάθεια της κυβέρνησης να μειώσει τις κρατικές δαπάνες υποβιβάζοντας το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στις ακριτικές νησιωτικές περιοχές του Βορείου Αιγαίου, δε θα περάσει. Θα βρει κάθετα αντίθετη την τοπική κοινωνία και τους θεσμικούς φορείς των νησιών μας. Θεωρώ αίσχος και ντροπή του υπουργού να αρνείται με νομοθετήματα το αυτονόητο: τον ακριτικό και νησιωτικό χαρακτήρα των νησιών μας και τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που ως εκ του Συντάγματος απορρέουν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γαληνός.
Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής τής Ν.Δ. Χίου, Κωστής Μουσουρούλης. Μάλιστα, κοινή επίκαιρη επερώτηση πρόκειται να καταθέσουν μέσα στις επόμενες ημέρες όλοι οι νησιώτες βουλευτές τής Ν.Δ..

Αναλυτικά, ο κ. Μουσουρούλης αναφέρει στο σχετικό κείμενο:
«Το Υπουργείο Υγείας με τροπολογία του, σε μη σχετικό νομοσχέδιο (Σχέδιο Νόμου για την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας), προχώρησε στην κατάταξη των νοσοκομείων της Χίου και των άλλων νησιών του Βορείου Αιγαίου, από τη Ζώνη Γ, που αφορά σε παραμεθόριες και προβληματικές περιοχές, στη Ζώνη Β. Αποτέλεσμα της ρύθμισης αυτής είναι αφενός να στερεί κίνητρα από επιστημονικό προσωπικό που θα επιθυμούσε να υπηρετήσει στα νησιά και αφετέρου θέτει σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας με τη μείωση του αριθμού των εφημεριών.»
Ο Κωστής Μουσουρούλης ζητά από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση του θέματος και να προχωρήσει σε νομοθετική αλλαγή αν αυτό απαιτείται. Επιπλέον, επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση δρα με οριζόντιο τρόπο και δε λαμβάνει καμμία ειδική πρόνοια για την περιφέρεια της χώρας, και συγκεκριμένα για τη νησιωτική παραμεθόριο περιοχή, καθιστώντας ακόμα και τη σχετική συνταγματική πρόβλεψη του άρθρου 101 κενό γράμμα».

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *