ροή ειδήσεων

Μελεκούνι

Το παραδοσιακό γλύκισμα της Ρόδου που προσφέρει ενέργεια, υγεία και δύναμη.
Στο νησί της Ρόδου, σύμφωνα με την παράδοση, στους γάμους και τα βαφτίσια κερνάνε τους καλεσμένους μελεκούνι, ένα γλύκισμα φτιαγμένο από σουσάμι, μέλι αμύγδαλα, πορτοκάλι και διάφορα μπαχαρικά. Οι γυναίκες του χωριού από το οποίο...

κατάγεται το ζευγάρι, μαζεύονται όλες μαζί και σε γιορτινή ατμόσφαιρα με τραγούδι και χαρές φτιάχνουν τα μελεκούνια τα οποία τα προσφέρουν στα καλέσματα και στην εκκλησία.
         
Οι ρίζες του γλυκίσματος χάνονται στην αρχαιότητα. Τόσο το μέλι, όσο και το σουσάμι ήταν συστατικά της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων. Το όνομα Μελεκούνι είναι αρχαίο Ελληνικό και προέρχεται από το μέλι και το κουνί (–κούνα) όπως λέγεται ο σπόρος στη Ρόδο από την αρχαία Ελληνική ονομασία του σπόρου: κόκκων (του κόκκωνος) .

Τρόπος παρασκευής του μελεκουνιού

Σε όλες τις παραλλαγές της συνταγής στις διάφορες περιοχές της Ρόδου τα βασικά συστατικά είναι

• Μέλι
• Φυσικό σησάμι (όχι αποφλοιωμένο)
• Αμύγδαλα
• φλούδα πορτοκάλι ή περγαμόντο
• Καρυκεύματα όπως κανέλα, μοσχοκάρυδο κ.α.

Το μελεκούνι είναι ένα υγιεινό γλύκισμα και ξεχωρίζει για την υπέροχη γεύση και την υψηλή διατροφική του αξία. Κόβεται σε σχήμα ρόμβου, είναι μαλακό και ελευθερώνει όλα τα αρώματα του τη στιγμή που το γεύεσαι. Το μυστικό της συνταγής είναι η αγάπη και η χαρά των στιγμών που συνοδεύει το μελεκούνι και ο παραδοσιακός τρόπος παραγωγής του, που είναι ιδιαίτερος καθότι το μέλι είναι δύσκολο υλικό στη μαγειρική .

Οπτικά μοιάζει αλλά δοκιμάζοντας το, καταλαβαίνει κανείς ότι είναιδιαφορετικό από τα κοινά παστέλια και αυτό οφείλεται στα συστατικά του και στο τρόπο παρασκευής του.

Ο θησαυρός της Ρόδου μας δίνει ενέργεια και χαρίζει υγεία

Μελέτες έχουν δείξει ότι το μελεκούνι έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία και συμβάλλει στη μακροζωία. Αυτό οφείλεται στα δύο κυριότερα συστατικά του το σησάμι και το μέλι.

Α) Σησάμι

Οι σπόροι του σουσαμιού περιέχουν χαρακτηριστικά

· πενταπλάσια ποσότητα ασβεστίου από το πλήρες πρόβειο γάλα (183 mg/100g τροφίμου ),

• διπλάσια ποσότητα σιδήρου από το σπανάκι (4.1g/100g τροφίμου)
• μεγαλύτερη περιεκτικότητα φωσφόρου από τα ψάρια
• υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών και διαιτητικών ινών
• τα ακόρεστα λιπαρά οξέα (ω-6) ,η σεσαμίνη και η βιταμίνη Ε που περιέχονται στο σησάμι μειώνουν σημαντικά τη κακή χοληστερόλη
• σημαντικές ποσότητες βιταμινών όπως β1, β2, νιασίνη
• φυτοστερόλες και λιγνάνες που δρουν αντιοξειδωτικά, αποτοξινωτικά και φαρμακευτικά στον οργανισμό.

Β) Μέλι

• Το μέλι αποτελείται από 180 πολύτιμα στοιχεία κι έχει μεγάλη θρεπτική αξία.
• Είναι η πιο γρήγορη πηγή ενέργειας που μας προσφέρει αυτούσια η φύση, πολύτιμη για τους αθλητές, τα παιδιά, τις εγκύους, τους αρρώστους και για κάθε ταλαιπωρημένο οργανισμό.
• Βοηθάει στη μνήμη και στη διαύγεια του μυαλού
• Προστατεύει τα δόντια και καταστέλλει την αναιμία
• Χαρακτηρίζεται από αντισηπτική, βακτηριοστατική και καρδιοτροφική δράση,
• Συμβάλλει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης
• Βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας και έλκους.


Το καλύτερο φυσικό «energy snack

1. Χωρίς ζάχαρη
Η ζάχαρη ενοχοποιείται για πολλές σύγχρονες παθήσεις , ομοίως και πολλά υποκατάστατα της . Το μελεκούνι περιέχει μόνο μέλι . Ένα γλύκισμα που στηρίζεται 100% στο μέλι. Όχι “με μέλι” όπως παραπλανούν άλλα snacksχρησιμοποιώντας ελάχιστο μέλι.

2. Η καλύτερη σχέση διατροφικής αξίας ανά θερμίδα
Το μελεκούνι σε σύγκριση με τρόφιμα τύπου ¨snack¨(με ίσες θερμίδες) όπως σοκολάτες, ντόνατς, μπισκότα, κρουασάν κ.α. έχει μακράν την υψηλότερη διατροφική αξία και προσφέρει εξαιρετικά θρεπτικά στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα στον άνθρωπο.

3. Γρήγορη πηγή ενέργειας
Αυτό οφείλεται στο μέλι που μέσα σε λίγα λεπτά προσφέρει την ενέργεια του στον ανθρώπινο οργανισμό . Οπότε ένα μελεκούνι μπορεί να μας «φορτίσει» άμεσα όταν νοιώθουμε αδυναμία , κούραση και κατάπτωση.

4. 100% φυσικής προέλευσης
Όλες οι πρώτες ύλες προέρχονται απευθείας από την φύση χαρίζοντας έτσι στο μελεκούνι όλα τα πολύτιμα πρωτογενή χαρακτηριστικά τους. Ένα γλύκισμα που αποτελούσε μέρος της αρχαίας ελληνικής γαστρονομίας ,( όταν δεν υπήρχε χημεία, τεχνολογία τροφίμων, πρόσθετα, ενισχυτικά γεύσης κ.α.) δεν χρειάζεται να πείσει για την φυσικότητα του.

5. Εύκολη πρόσβαση
Η Μελισσοκομική Δωδεκανήσου δεν παράγει μελεκούνι μόνο για γάμους αλλά και για τα καταστήματα τροφίμων από όπου εύκολα μπορεί να το προμηθευτεί ο καταναλωτής σε όλη την Ελλάδα.

Kαι όμως είμαστε στη κοιτίδα της μεσογειακής διατροφής

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η παχυσαρκία στην Ελλάδα είναι στις κορυφαίες θέσεις παγκοσμίως. Αυτό οφείλεται στη κακή διατροφή και ιδιαίτερη συμβολή σε αυτή έχουν τα λεγόμενα σνακ.
Η πλειοψηφία των βιομηχανοποιημένων σνακ στα Super Market, στα περίπτερα, στα κυλικεία, προκαλούν παχυσαρκία και η υπερκατανάλωση τους σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η Ελληνική παράδοση έχει τις λύσεις στα σύγχρονα διατροφικά προβλήματα και η φύση εξακολουθεί να μας προσφέρει τα υλικά . Από εμάς εξαρτάται αν αυτές τις λύσεις ,τις κάνουμε διατροφικές συνήθειες ,δίνοντας ποιότητα στη καθημερινότητα μας. Μία λύση είναι και το μελεκούνι…..

melekouni.gr

foodandbeverage-gr.blogspot.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *