ροή ειδήσεων

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ

∆εν θα αυξηθούν αλλά θα επαναπροσδιοριστούν σε επιµέρους οδικούς άξονες
Σε επανακαθορισµό των ορίων ταχύτητας σε βασικούς οδικούς άξονες της χώρας σχεδιάζει...

να προχωρήσει το υπουργείο Υποδοµών, Μεταφορών και ∆ικτύων, στο πλαίσιο της δηµιουργίας ενός νέου σύγχρονου πλαισίου για την οδική ασφάλεια.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, δεν εξετάζεται η περαιτέρω αύξηση του ανώτατου ορίου στους µεγάλους αυτοκινητοδρόµους (εθνικές οδοί), που ήδη σήµερα είναι τα 130 χιλιόµετρα την ώρα, αλλά ο επαναπροσδιορισµός των ορίων σε επιµέρους οδικούς άξονες εκτός κατοικηµένων περιοχών. Τα νέα όρια ταχύτητας θα αποφασιστούν ανά οδικό άξονα.

Παράλληλα, σχεδιάζεται σειρά αλλαγών στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) που θα ισχύσουν από το ερχόµενο φθινόπωρο. Οι τελικές αποφάσεις για όλες τις αλλαγές που αφορούν τον τοµέα της οδικής ασφάλειας θα ληφθούν έως τον ερχόµενο Ιούνιο, όπως ανακοινώθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συµβουλίου Οδικής Ασφάλειας.

Ο νέος ΚΟΚ που σχεδιάζει το υπουργείο Υποδοµών θα προβλέπει τη διατήρηση στα σηµερινά επίπεδα των αυστηρών προστίµων - ποινών για τις σοβαρές τροχαίες παραβάσεις, την εκλογίκευση στα πρόστιµα που συνδέονται µε ήπιες παραβάσεις του ΚΟΚ και τη µείωση του χρόνου αφαίρεσης των αδειών κυρίως σε επαγγελµατικά οχήµατα.

Οι αλλαγές που προωθεί η αρµόδια επιτροπή του υπουργείου Μεταφορών στόχο έχουν να θεσπισθούν νέοι κανόνες στην οδική κυκλοφορία, καθώς το υφιστάµενο σύστηµα θεωρείται ότι έχει αποτύχει. Σε αρκετές περιπτώσεις είναι πολύ αυστηρό, µε αποτέλεσµα ακόµη και τα όργανα της Τροχαίας να κάνουν τα «στραβά µάτια».

Στόχος του υπουργείου είναι να υπάρξει ένα δικαιότερο σύστηµα, το οποίο δεν θα «κάνει εκπτώσεις» στις εγκληµατικές παραβάσεις, θα δίνει έµφαση στην πρόληψη και θα είναι πιο επιεικές κυρίως απέναντι σε κατηγορίες επαγγελµατιών που µε τον υφιστάµενο ΚΟΚ τους αφαιρείται η άδεια οδήγησης για µεγάλο διάστηµα, προκαλώντας προβλήµατα στην καθηµερινότητά τους. Σύµφωνα µε πληροφορίες, µείωση των προστίµων που ενδεχοµένως να είναι 30% έως και 50% θα υπάρξει σε παραβάσεις όπως είναι η απόρριψη αντικειµένων από κινούµενο όχηµα (από 400 ευρώ σε 280 ευρώ), η παραβία ση του ωραρίου τροφοδοσίας των καταστηµάτων (από 400 σε 280 ευρώ) και η έλλειψη µέτρων παθητικής ασφάλειας, π.χ. ζώνες και κράνη (από 700 σε 490 ευρώ).

Αµετάβλητο θα παραµείνει το ύψος των προστίµων των 700 ευρώ που επιβάλλονται για παραβάσεις οι οποίες σχετίζονται άµεσα µε την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχηµάτων. Τέτοιες παραβάσεις είναι η παραβίαση του ερυθρού σηµατοδότη και του STOP, η παραβίαση των σιδηροδροµικών διαβάσεων, οι επικίνδυνοι ελιγµοί και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών. Επίσης, αυστηρές ποινές θα προβλέπονται και για όσους παραβιάζουν το όριο ταχύτητας εντός κατοικηµένων περιοχών.

Το σχέδιο νόµου προβλέπεται επίσης να εντάξει ή να συµπληρώσει στον ΚΟΚ και κανόνες για την ασφαλή µετακίνηση των πεζών, των ΑµΕΑ και των δικυκλιστών (ποδηλάτες, µοτοσυκλετιστές). Υπό συζήτηση είναι η αύξηση κατά 50% των προστίµων για αυτοσχέδιους αγώνες στους δρόµους (από 700 σε 1.050 ευρώ), για διπλοπαρκάρισµα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες (από 40 σε 60 ευρώ), για στάθµευση σε ράµπα ΑµΕΑ (από 150 σε 300 ευρώ), για στάθµευση σε πεζοδρόµιο (από 80 σε 160 ευρώ), καθώς και για παρεµπόδιση της κυκλοφορίας του τραµ (από 50 ευρώ σε 300 ευρώ).

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΝΤΕΛΕΖΟΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια

  1. Ανώνυμος18/3/11 22:19

    KAI PIOS KANEI ELEXO GIA THN TAXITITA???
    KANENAS EDO PANE ME 180 ,KANOUN SOUZES,MHXANAKIA POU KANOUN TRELO THORIBO KAI KANENAS DEN ENDIAFERETE.
    MONO OTAN EXOUME NEKRA PALIKARIA BGENOUN KAI KANOUN KANENAN ELEXO.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *