ροή ειδήσεων

Στους καλύτερους μάνατζερ του ΕΣΥ ένας Ροδίτης !

Oταν πέρυσι τον Μάρτιο ο κ. Μανώλης Παπασάββας έφευγε από τη γενική διεύθυνση θεραπευτηρίου μεγάλου ομίλου στο Περιστέρι...
για να μετακινηθεί στου Γουδή, στον 1ο όροφο του Παίδων «Αγία Σοφία» αναλαμβάνοντας τη διοίκησή του, θεωρούσε ότι ήταν καθ’ όλα έτοιμος ως μάνατζερ υγείας να διαβεί τον Ρουβίκωνα του ΕΣΥ.

Εκτός από το τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας και του γηρασμένου ΕΣΥ που πίστευε ότι θα έχει απέναντί του, βρέθηκε να παλεύει και με την τρόικα. Κατάρτιση ισολογισμών και προϋπολογισμών, μηχανογράφηση του νοσοκομείου, εγκατάσταση διπλογραφικού συστήματος εξόδων, ηλεκτρονικές προμήθειες, δηλαδή τα… απλά και αυτονόητα για κάθε ευρωπαϊκό νοσοκομείο έγιναν η δική του… Ρώμη.

Επειτα από έναν περίπου χρόνο προσέγγισε πολύ τον στόχο του. Αυτό δείχνουν τουλάχιστον οι αριθμοί και οι καταστάσεις που υποβάλλει το τελευταίο τετράμηνο στο υπουργείο Υγείας. Ετσι, στη λίστα αξιολόγησης του υπουργείου με τους καλύτερους μάνατζερ του ΕΣΥ, το όνομα του κ. Παπασάββα φιγουράρει στην πρώτη θέση των διοικητών της Αττικής έχοντας πιάσει τους επιθυμητούς οικονομικούς στόχους.

Από τη Γηραιά Αλβιώνα στο ΕΣΥ

Ο 38χρονος διοικητής του «Αγία Σοφία» κατάγεται από τη Ρόδο όπου και μεγάλωσε. Ο χώρος του ΕΣΥ τού είναι γνώριμος, καθώς ο πατέρας του ήταν στέλεχος του ΕΣΥ, ενώ θείος του είναι ο γνωστός καρδιολόγος και πρώην υπουργός Υγείας κ. Δ. Κρεμαστινός. Μάλιστα, το επάγγελμα του ιατρού έχουν ακολουθήσει οι δύο αδελφοί του στην αλλοδαπή.

Ο ίδιος προτίμησε να εργαστεί στον χώρο της υγείας από άλλο μετερίζι. Σπούδασε διοίκηση μονάδων υγείας στη Βρετανία όπου και εργάστηκε για δύο χρόνια. Ερχόμενος στην Ελλάδα εργάστηκε σε δύο ομίλους, αλλά δεν έκρυβε την επιθυμία του να βρεθεί στο ΕΣΥ γιατί «όποιος τα καταφέρει στο ΕΣΥ, μπορεί να τα καταφέρει παντού», όπως συνήθιζε να λέει. Πόσο μάλλον σε εποχή τρόικας, θα μπορούσε να προσθέσει κανείς…

Το opengov του άνοιξε την πόρτα. Είχε επιλέξει θεωρούμενα δύσκολα νοσοκομεία όπως τα «Αλεξάνδρα», «Ευαγγελισμός», «Κοργιαλένειο», «Αγία Σοφία». Στάθηκε τυχερός. Τοποθετήθηκε μεν σε νοσοκομείο παιδιατρικό, που εφημερεύει 180 ημέρες τον χρόνο, αλλά διέθετε, όπως διαπίστωσε, σύστημα μηχανογράφησης, ένα από τα μέτρα που άρχισε να ζητά επιτακτικά η τρόικα λίγους μήνες αργότερα. Ετσι ο κ. Παπασάββας, αντί να τρέχει ασθμαίνων να εγκαταστήσει ενιαίο σύστημα πληροφορικής όπως άλλοι συνάδελφοί του, μπόρεσε να ασχοληθεί με την αναβάθμισή του δικού του. Τώρα ετοιμάζεται π.χ. να θέσει σε λειτουργία πρόγραμμα κατάρτισης προϋπολογισμού ανά κλινική.

Αντιμέτωπος με τους… ποντικούς των μαγειρείων του «Αγία Σοφία»

Επί της 11μηνης θητείας του κ. Παπασάββα καταγράφηκε μείωση κατά 18,3% στις ετήσιες λειτουργικές δαπάνες του νοσοκομείου (ήτοι κατά 10 εκατ. ευρώ). Φάρμακα, υγειονομικό υλικό, αντιδραστήρια, τρόφιμα μπήκαν στο… μικροσκόπιο. Αποδείχθηκε αρκετό ώστε να μειωθούν οι παραγγελίες και συνεπώς οι δαπάνες. Αλλωστε ήταν κοινό μυστικό ότι στις προμήθειες για τα μαγειρεία γινόταν φαγοπότι. «Απλοχεριά» διαπιστώθηκε και στη διάθεση φαρμάκων - ο «εξορθολογισμός» της φαρμακευτικής δαπάνης έγινε ως εξής: κάθε κλινική ενημέρωνε με εβδομαδιαία αναφορά για το στοκ φαρμάκων της και παράλληλα υποχρεώθηκε σε χορήγηση κατά 50% γενοσήμων (άρα φθηνότερων) σκευασμάτων.

Το 2010 το «Αγία Σοφία» εισέπραξε περισσότερα χρήματα (8,5 εκατ. ευρώ) από τα ταμεία για νοσηλείες ασφαλισμένων (36,5 εκατ. ευρώ το 2010 σε σύγκριση με 28 εκατ. ευρώ το 2009). Κι αυτό χωρίς να υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση στον αριθμό των ασφαλισμένων που νοσηλεύτηκαν ή στη βαρύτητα των περιστατικών που αντιμετωπίστηκαν. Δεν έγινε λογιστικό θαύμα - απλώς οι υπηρεσίες έλαβαν εντολή να παρακολουθούν στενά την πορεία των ασθενών, να καταγράφουν ό,τι εξέταση γίνεται και κυρίως να τη χρεώνουν.

Το οικονομικό θαύμα και η αναμονή των λιλιπούτειων για μια εξέταση

Η οικονομική διαχείριση ενός νοσοκομείου αποτελεί τη μία όψη της εργασίας ενός μάνατζερ υγείας. Η άλλη αφορά στις υπηρεσίες υγείας που παρέχει στους χρήστες του νοσοκομείου. Ο κ. Παπασάββας δηλώνει υπερήφανος για το επίπεδο νοσηλείας του «Αγία Σοφία». «Εξορθολογίζουμε τις δαπάνες, διατηρούμε το επίπεδο νοσηλείας και υπηρεσιών υγείας» είναι το μότο του. Κανείς δεν μπορεί να του καταλογίσει ότι δεν προσπαθεί - είναι ενδεικτικό ότι δεν λείπει σε καμία εφημερία.

Εκτός όμως από την προσπάθεια μετράει και το αποτέλεσμα: σήμερα ο μέσος χρόνος αναμονής στις εφημερίες είναι 4 (!) ώρες, ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία είναι διαθέσιμα έπειτα από πέντε μήνες, στα ολοήμερα (απογευματινά) έπειτα από δύο μήνες, ενώ το νοσοκομείο γεμίζει επικουρικές κλίνες, κοινώς ράντζα, με παιδιά ατάκτως ερριμμένα στις κλινικές. Είναι επόμενο λοιπόν οι χρήστες των υπηρεσιών του «Αγία Σοφία» να απέχουν αρκετά από το να δηλώνουν ικανοποιημένοι. Αυτό όμως δεν το μετρά η τρόικα….

Το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» με αριθμούς

- Εχει 810 κλίνες
- 1.572 είναι οι εργαζόμενοι, εκ των οποίων 411 γιατροί, 662 οι νοσηλευτές και οι άλλοι διοικητικό προσωπικό
- 55.251 μωρά και παιδιά νοσηλεύτηκαν το 2010
- Το ίδιο διάστημα έγιναν 8.609 χειρουργικές επεμβάσεις
- 2.177 εισαγωγές στη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας
- 107.465 ασθενείς επισκέφθηκαν τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία
- 104.940 παιδιά εξυπηρετήθηκαν στα Επείγοντα του νοσοκομείου
- Διενεργήθηκαν 2.262 αξονικές τομογραφίες και 3.025 μαγνητικές τομογραφίες.

protothema.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος10/3/11 09:55

    μπραβο στο παληκαρι αλλα το οτι ο θειος του ειναι ο Κρεμαστινος - Βουλευτης Δωδ/σου - πρωην Υπουργος Υγειας - δεν ειναι διολου τυχαιο πως πηρε τη θεση....υπαρχουν και αλλοι αξιοι που δυστυχως δεν εχουν τετοιο θειο και βρισκονται στην ανεργεια.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος10/3/11 10:02

    ας έρθει να φτιάξει και της Ρόδου που κοντευει να κλείσει.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος10/3/11 15:38

    αν δεν κανω λαθος ειναι και το δεξι χερι της μαριαννας βαρδινογιαννη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος10/3/11 17:32

    k ystera soy leei opengov kai biografika

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος10/3/11 18:26

    GIA TOUS KARAGOZIDES POU SXOLIAZOUN AS DOUN PROTA TO BIOGRAFIKO TOU KAI META NA KRINOUN.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος11/3/11 09:34

    karagiozi 18.26 otan matheis k ploutineis to leksilogio soy steile mas k esy to biografiko soy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος11/3/11 10:05

    Το βιογραφικό του νέου αυτού δεν το βρήκα πουθενά, όποτε δεν μπορώ να κρίνω, τώρα εάν είχε τα μέσα είναι άλλη ιστορία, πάντως κάτι έκανε.
    Εσείς που τώρα κάνετε παραπόνα και τρέχετε να ψηφίσετε Δήμαρχο με τέτοιο βιογραφικό με προβληματίζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος11/3/11 10:58

    9.34 Karagiozi kathigiti krine ton eauto su prin krineis allous pou den gnorizeis. Sta sxolia ton blogs oloi kathigites eiste

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος11/3/11 11:24

    10:58 enw esy ti prosfereis... axrista sxolia oute kan me skeptiko mono gia na peis ti m....a soy kompleksike argosxole mesw internet ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος11/3/11 11:29

    Δεν κατηγόρησα κανένα , άπλα έγραψα τον προβληματισμό μου
    Όσο γα το καραγκιόζη’ σε πληροφορώ ότι αυτός θα σχολίαζε καλυτέρα.
    Τώρα ο καθένας κρίνει με αυτά που βλέπει γύρω του εκτός εάν εσύ φόρας ειδικά γυαλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος11/3/11 12:49

    malon alli doulia den exeis file/ fili mou apo to na eise sinexos online kai na parakoloutheis ta minimata tou blog.kali sinexia sto simantiko ergo sou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος11/3/11 13:45

    το σημαντικο ειναι οτι έχει σπουδασει επιστημες υγειας
    εδω στο ΓΝΡ (ή καλύτερα ΓΚΡ γενικο καπνιστηριο Ροδου)

    μας κουβαλανε ολους τους ασχετους πχ στρατιωτικους κτλ και τους κάνουν διοικητες
    αναλογα με το κομμα που κυβερνα και το καθε τσιρακι τους γινετε διοικητης

    ΕΛΕΟΣ ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος11/3/11 14:02

    Από τη μια λείπαμε που έχασα τη δουλεία μου από ην άλλη χαίρομαι που γνώρισα τόσα συμπαθητικά άτομα σας εσάς που πιθανώς να είναι στην ιδία μοίρα επειδή δεν πήγανε να γλύψουνε κ…………

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος8/12/11 21:00

    pados einai kouklos... kserei kaneis an einai padremenos?i gay?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *