Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

  ροή ειδήσεων

Επίσκεψη Νταβούτογλου: Πίσω από τα φώτα και τις κουρτίνες

Ας είμαστε σαφείς, και πάνω από όλα ειλικρινείς με τον εαυτό μας: Τι μας είπε στην πραγματικότητα ο Αχμέτ Νταβούτογλου, χθες στην Αθήνα;
Και τι θα έπρεπε, ή έστω μπορεί, στο εγγύς μέλλον, να γίνει;
Από μια άλλου τύπου προφανώς ελληνική κυβέρνηση, αφού η εξωτερική πολιτική αυτής που έχουμε σήμερα, χρεωκόπησε.Χαμογελαστός, αλλά πάντα με το βλέμμα της αλεπούς αποτυπωμένο στο πρόσωπό του, ο Αχμέτ Νταβούτογλου αποσαφήνισε στους Παπανδρέου, Δρούτσα και Mega πως:

-Το Καστελόριζο είναι μεν ελληνικό (αυτό δεν τον έπαιρνε να το αμφισβητήσει) αλλά βρίσκεται πέρα από το Αιγαίο, στη Μεσόγειο!
Τι εννοούσε;

Πρώτον, μας ‘’υπενθύμισε’’ πως το Καστελόριζο είναι ‘’επικίνδυνα μακριά’’ από την υπόλοιπη Ελλάδα (βλέπε: ότι ώρα θέλουμε το παίρνουμε).

Δεύτερον, πως η Άγκυρα θα αποφασίσει για την ‘’προίκα’’ του νησιού αυτού, κι ας ανήκει στην Ελλάδα. Και ‘’προίκα’’ για το Καστελόριζο (δηλαδή υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ) δεν δέχονται οι Τούρκοι.

Τρίτον, πως η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχθεί ποτέ Ελλάδα και Κύπρος να έχουν κοινά σύνορα υφαλοκρηπίδας και άρα εφαπτόμενες ΑΟΖ. Πράγμα που θα συμβεί μέσω Καστελορίζου, για αυτό και το νησί μας αυτό τρελαίνει τους Τούρκους: Είναι η κόλλα που δένει τις θάλασσες Ελλάδας και Κύπρου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η Τουρκία έχει εκτεταμένες ακτές στη Μεσόγειο και για να ασκούνται η αεροπορία και το ναυτικό της (δεν του φτάνει η τεράστια τουρκική ενδοχώρα) θα πρέπει να έχει ελεύθερη πρόσβαση στο διεθνή εναέριο χώρο και στα διεθνή ύδατα στο Αιγαίο. Εδώ η προσέγγισή του, θυμίζει πολύ τις χιτλερικές θεωρίες περί  ‘’ζωτικού χώρου’’ (Lebensraumtheorien), ενώ πονηρά αποσιώπησε πως η χώρα του για να κάνει χρήση του διεθνούς εναέριου χώρου στο Αιγαίο, οφείλει να υποβάλλει σχέδια πτήσης στην Αθήνα. Πράγμα που βεβαίως οι Τούρκοι δεν κάνουν ποτέ.

-  Και η ελληνική αεροπορία πετά πάνω από τουρκικά εδάφη (!!!).Εδώ ο Νταβούτογλου πούλησε κανονική τρέλα στους εμβρόντητους Πρετεντέρη και Τσίμα. Όχι μόνο δεν πετούν ελληνικά μαχητικά πάνω από πχ τη Σμύρνη, αλλά, για όσους γνωρίζουμε τι πραγματικά συμβαίνει, ένα από τα πρώτα που έκανε η κυβέρνηση Παπανδρέου, ήταν να ‘’δέσει τα χέρια’’ του ΓΕΑ: Αναχαιτίσεις τουρκικών μαχητικών ανατολικά από τη Σκύρο και τις Κυκλάδες, δεν γίνονται πλέον!

Στο Αιγαίο να μην πετά κανείς, να την κάνουμε κοινή θάλασσα ειρήνης κτλ κτλ. Για τον Νταβούτογλου, η χώρα του πρέπει να απολαμβάνει τα ίδια και ίσα με την Ελλάδα δικαιώματα στο Αιγαίο. Είναι όμως έτσι;

Με το ισχύον καθεστώς, σε αέρα και θάλασσα, έχουμε στο Αιγαίο, πολύ χονδρικά:
-45-50% διεθνή ύδατα και αέρα
-40% ελληνικά
-7-12% περίπου τουρκικά

Πως λοιπόν έχουμε τα ίδια δικαιώματα; Και μάλιστα όταν στα νησιά του
Αιγαίου έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικού πληθυσμού; Αυτόχθονος πληθυσμού κε Νταβούτογλου, νομίμου! Όχι όπως αυτούς που εσείς κουβαλήσατε στην Κύπρο!

-Τέλος, μας είπε πως θέλει πολύ να γνωρίσει τις ομορφιές  στη Ρόδο, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Συμπτωματικά είναι οι περιοχές που από την ώρα που ανέλαβαν τα ηνία στην εξωτερική πολιτική οι Παπανδρέου-Δρούτσας, η Τουρκία στήνει κανονικό παιχνίδι. Κρυφό και φανερό. Απόγονοι Τουρκοκρητικών που έφυγαν το 1922, οργανώνονται υπό την καθοδήγηση του υπουργείου που προΐσταται ο κος Νταβούτογλου και ετοιμάζουν μαζικές προσφυγές κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, διεκδικώντας μετά από έναν αιώνα ‘’περιουσίες’’ στα Χανιά και την Ιεράπετρα! Περιμένετε να τα μάθετε αυτά από εμάς κε Δρούτσα; Ή δεν γνωρίζετε πως οργανώνει η Άγκυρα τους λίγους εκατοντάδες μουσουλμάνους στην παλιά πόλη της Ρόδου και τους ακόμα λιγότερους της Κω;

Από τις επαφές με τον Νταβούτογλου, η ελληνική κυβέρνηση βγαίνει φοβισμένη, τραυματισμένη και εκτεθειμένη. Μπορεί ο Έλληνας ΥΠΕΞ Δημήτρης Δρούτσας να τόνισε ότι οι διερευνητικές συνομιλίες έχουν στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Ισχύει όμως ότι, πρόσφατα, η τουρκική αντιπροσωπεία, έτριξε τα δόντια και ‘’ψιθύρισε’’ στην ελληνική πως αν τολμήσει και ψελλίσει ‘’κακές λέξεις’’ (πχ ΑΟΖ), οι διερευνητικές ‘’σταματούν και ό,τι ήθελε προκύψει’’; Αν είναι έτσι, οι (μυστικές και ατελείωτες) διερευνητικές συνομιλίες διεξάγονται με το πιστόλι στον κρόταφο της πλευράς μας, ναι ή όχι; Δηλαδή, οι Τούρκοι μας αναγκάζουν να συνομιλούμε για όλα όσα απαιτούν, αλλιώς μας απειλούν με ‘’ανεξέλεγκτες καταστάσεις’’.

Τι όφειλε να πράξει μια πραγματικά κυρίαρχη, μια αληθινά αξιοπρεπής ελληνική κυβέρνηση; Τι έπρεπε να πουν στον Νταβούτογλου;
Τα αυτονόητα του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, που δικαιώνουν απόλυτα τις ελληνικές θέσεις για το Καστελόριζο και όχι μόνο.

Πως το Διεθνές Δίκαιο, προβλέπει, επί διεθνούς χώρου που παρεμβάλλεται μεταξύ ηπειρωτικών και νησιωτικών εδαφών του ίδιου κράτους (η περίπτωση τμημάτων του Αιγαίου) ενισχυμένα δικαιώματατου κράτους αυτού. Δηλαδή, άλλα δικαιώματα έχει στον διεθνή εναέριο και θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου η (άμεσα ενδιαφερόμενη) Ελλάδα, άλλα η Τουρκία, άλλα η Τανζανία και άλλα η Γη του Πυρός.

Εάν ήμουν στη θέση του Δρούτσα, προς εμπέδωση καλού κλίματος και αμοιβαίας κατανόησης, θα ζητούσα από τον Νταβούτογλου και κάποιες εξηγήσεις,

-για την περίεργη ΄΄κινητικότητα΄΄ σε Ρόδο και Κω
-για την (νόμιμη ή έκνομη;) ΄΄δουλειά΄΄ του προξενείου Κομοτηνής
-για τις δράσεις της ΄΄Ziraat Bankasi΄΄ στη βόρεια Ελλάδα
-για το τι δουλειά έχουν τουρκικές κορβέτες έξω από τη Ραφήνα και το Λαύριο, σε διελεύσεις καθόλου μα καθόλου αβλαβείς
-για τις μεγάλης κλίμακας πρόσφατες αποβατικές ασκήσεις των Τούρκων στον κόλπο Dogan, απέναντι ακριβώς από τη Σάμο, την οποία ΄΄φωτογράφιζε΄΄ το σενάριο (τις παρακολούθησε καμαρωτός ο ίδιος ο Ερντογάν)
-για το τι δουλειά έχει απέναντι από τα ελληνικά νησιά ο μεγαλύτερος αποβατικός στόλος της Μεσογείου, που προφανώς δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις βουνοκορφές του Κουρδιστάν, αλλά κάπου αλλού, πολύ πιο κοντά μας
-για τους εκατοντάδες χιλιάδες εξαθλιωμένους που μας στέλνει από τον Έβρο ο Νταβούτογλου και η παρέα του, βάσει οργανωμένου σχεδίου για στήσιμο μουσουλμανικής μειονότητας με  αυριανό ΄΄κηδεμόνα΄΄ την Τουρκία

Τέλος, θα έπρεπε να αποσαφηνιστεί στον Νταβούτογλου, πως η Ελλάδα δεν θα είναι εσαεί ο κλόουν, πλασιέ και τελετάρχης των ευρωπαϊκών εισοδίων της Τουρκίας και δεν αποκλείεται καθόλου μα καθόλου να μεταβληθεί η (βλακώδης κατά την άποψή μου) ελληνική υποστήριξη στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Κοντολογής: Εάν σας ξαναδώ να κόβετε τσάρκες έξω από το Σούνιο ή να πετάτε πάνω από τη Ρόδο, κουβαλάω όλα τα σχετικά ντοκουμέντα σε ΕΕ, ΝΑΤΟ κτλ, και παγώνω μερικά (για αρχή) ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας (όπως κάνει ήδη η Κύπρος).


Είναι τραγικό για τη χώρα μας να διαβάζει και εφαρμόζει ο Νταβούτογλου τον ΄΄δικό μας΄΄ Θουκυδίδη. Αυτόν που εμείς, φοβισμένοι ΄΄ξεχάσαμε΄΄, κάπου στα αζήτητα μιας λευχαιμικής εθνικής μνήμης. Ελπίζω τα παραπάνω να διαβαστούν από κάποιους πού ίσως αύριο να είναι στις θέσεις που σήμερα βρίσκονται ο Δημήτρης Δρούτσας και ο πρωθυπουργός της χώρας.

* Ο Σταύρος Καρκαλέτσης είναι ιστορικός, αμυντικός αναλυτής με ειδίκευση στο κυπριακό και πρόεδρος του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. (elkeda.gr)

antinews.gr

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *