ροή ειδήσεων

Πρόγραμμα ηλεκτρονικής διασύνδεσης και συνεργασίας των σχολείων της διασποράς.

Η καθηγήτρια Μάγδα Σιγάλα με μαθήτριες της ενώ επικοινωνούν με το σχολείο της Ρόδου...

Με ιδαίτερη επιτυχία συνεχίζεται το πιλοτικό πρόγραμμα αδελφοποίησης τάξεων μεταξύ της 8ης (Β' Γυμνασίου) του αναγνωρισμένου σχολείου Αριστοτέλης της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο και της 5ης Δημοτικού του 5ου Δ.Σ. Ρόδου.

Το πρόγραμμα αδελφοποίησης έχει ως σκοπό την επικοινωνία μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών της Ελλάδας και της ομογένειας και την ανάπτυξη δράσεων για την καλλιέργεια των γλωσσικών δεξιοτήτων των εμπλεκόμενων μαθητών αλλά και τη διαπολιτισμική τους προσέγγιση, μέσα από τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών του διαδικτύου.




Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου Βασιλεία Καζούλλη με το Θέμη Αραβοσιτά στη συνάντηση του ΕΔΙΑΜΜΕ

Η αδελφοποίηση ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2011, στο πλαίσιο συνεργασίας του Τμήματος Παιδείας της ΕΚΤ και του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Συγκεκριμένα η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου Βασιλεία Καζούλλη και ο διευθυντής του Γραφείου Παιδείας Θέμης Αραβοσιτάς, έχοντας κοινά ενδιαφέροντα στους τομείς της διδασκαλίας δεύτερης/ξένης γλώσσας και τη χρήση νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση, προχώρησαν στο σχεδιασμό και την εφαρμογή του προγράμματος e-Διάλογος.

Το πρόγραμμα αυτό έχει τις ρίζες του σε παλαιότερη συνεργασία, την Αδελφοποίηση Τάξεων-ΔΙΑΛΟΓΟΣ, που έγινε την περασμένη δεκαετία με τη συμμετοχή της Ελληνικής Κοινότητας, του TDSΒ και των Πανεπιστημίων του Αιγαίου με το OISE/U of T. Εκτός της συνεργασίας των δυο τάξεων, την οποία συντονίζει η απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Μαρία Καπλανέρη και οι εκπαιδευτικοί Μάγδα Σιγάλα (Αριστοτέλης) και Γιώργος Παπαδόπουλος (5ο ΔΣ Ρόδου), το Τμήμα Παιδείας της Κοινότητας και το Ελληνικό Πανεπιστήμιο έχουν σχεδιάσει κι άλλες κοινές δράσεις:



Οι συνεργάτιδες της Ελληνικής Κοινότητας από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Βασιλεία Καζούλλη-Μαρία Καπλανέρη

- Χρήση εκπαιδευτικών ιστολογίων και ταξινόμηση ηλεκτρονικού διδακτικού υλικού:

Προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές-υποψήφιοι εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα, παρακολουθούν τα εκπαιδευτικά ιστολόγια που έχουν δημιουργηθεί για τα Κοινοτικά σχολεία, συγκεντρώνουν και επεξεργάζονται υλικό από το ίντερνετ, που θα αξιοποιηθεί στις τάξεις των τμημάτων ελληνικής γλώσσας της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο.

- Συνεργασία φοιτητών του ΠΤΔΕ-Αιγαίου με τα σχολεία της Ε ΚΤ:



Μαθήτριες του 5ου ΔΣ Ρόδου συνομιλούν μέσω διαδικτύου με την τάξη του "Αριστοτέλη

Μεταπτυχιακοί φοιτητές από το Πανεπιστήμιο στη Ρόδο, αναλαμβάνουν το ρόλο του μέντορα μαθητών που φοιτούν στο σχολείο credit Αριστοτέλης.

Πιλοτικά, ξεκινά αυτό το μήνα η συνεργασία, στο πλαίσιο της οποίας εκπαιδευτικός από το πανεπιστήμιο Αιγαίου θα παρέχει εξ αποστάσεως υποστήριξη σε μαθητές της 10ης τάξης ( Α' Λυκείου) από το Eastern Commerce High School, βοηθώντας τους να εκπονήσουν γραπτή εργασία. Οι μαθητές θα μπορούν να συμβουλεύονται και να δέχονται την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ ο δάκαλος της τάξης θα αξιολογήσει την πορεία της συνεργασίας και το τελικό αποτέλεσμα.

- Ανάπτυξη θερινών σχολείων :

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που προβλέπει τη δημιουργία στην Ελλάδα ενός θερινού σχολείου στο οποίο θα φοιτούν για διάστημα 3 εβδομάδων, μαθητές από τις δυο τελευταίες τάξεις των Γυμνασίων και Λυκείων της Κοινότητας. Έτσι θα συνδυάζεται η γνωριμία τους με την Ελλάδα και συνομηλίκους τους, με την παρακολούθηση ειδικών γλωσσικών και πολιτιστικών μαθημάτων, με επισκέψεις σε μουσεία και χώρους αρχαιολογικής σημασίας και φυσικά με τις θερινές τους διακοπές. Ο σχεδιασμός του προγράμματος αυτού θα ξεκινήσει το Σεπτέμβρη του 2011 με στόχο η πρώτη φάση υλοποίησης να γίνει το καλοκαίρι του 2012.

Κοινή διαπίστωση όσων εμπλέκονται με την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη διασπορά και τη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένη γλώσσα, είναι ότι πλέον υπάρχουν τα τεχνολογικά μέσα που διευκολύνουν τόσο τη σύγχρονη όσο και την ασύγχρονη επικοινωνία μεταξύ των σχολείων και δημιουργούν προϋποθέσεις για να έρθουν πιο κοντά και να συνεργαστούν μαθητές και εκπαιδευτικοί που τους χωρίζουν μεγάλες αποστάσεις.




Ο πρόεδρος του ΕΔΙΑΜΜΕ κ. Δαμανάκης θα ηγηθεί της προσπάθειας διασύνδεσης των σχολείων της διασποράς

Η δημιουργία μιας παγκόσμιας ηλεκτρονικής μαθησιακής κοινότητας, για να επικοινωνούν, να συνεργάζονται και να καλλιεργούν από κοινού την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό μας όλα τα σχολεία της διασποράς, είναι και ο στόχος ενός φιλόδοξου προγράμματος που πρόσφατα ανατέθηκε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης/ ΕΔΙΑΜΜΕ από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόγραμμα αδελφοποίησης τάξεων μεταξύ σχολείων της ΕΚΤ και της Δωδεκαννήσου παρουσιάστηκε από τους συντονιστές των δυο φορέων, Βασιλεία Καζούλλη και Θέμη Αραβοσιτά κατά την πρώτη συνάντηση για το νέο πρόγραμμα του ΕΔΙΑΜΜΕ που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο μεταξύ 10-12 Μαρτίου.

Στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης θα γίνει τον προσεχή Ιούλιο η ετήσια συνάντηση εργασίας των μελών της επιστημονικής επιτροπής που θα εργαστεί για την ηλεκτρονική διασύνδεση και συνεργασία των σχολείων του ελληνισμού της διασποράς ενώ το ίδιο διάστημα θα λάβει χώρα και επιμορφωτικό σεμινάριο 30 ομογενών εκπαιδευτικών από διάφορες χώρες.

greekcommunityschools.blogspot.com

Σχόλια

  1. Ανώνυμος22/4/11 00:32

    Μπράβο.Παράδειγμα προς μίμηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος22/4/11 02:51

    ανούσια αντιπαραγωγικά πράγματα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος22/4/11 03:12

    βρε 02:51 τώρα με μπέρδεψες.. ίσως δεν είσαι ο "Αλβανός", αν δεν ξέρεις είναι αυτός που γράφει με κεφαλαία χωρίς ορθογραφικά λάθη..., αν δεν είσαι μπαχαλάκης μάλλον φταίει η δυσκοιλιότητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *