ροή ειδήσεων

Η Κυριαρχία του Άνθρακα επισκιάζει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας*, Clean Energy Progress Report, παρουσιάστηκε στις 6 Απριλίου στο Abu Dhabi και διαπιστώνει...
πως ενώ έχει σημειωθεί εντυπωσιακή πρόοδος, τα τελευταία χρόνια, στην ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών ενέργειας, οι επιτυχίες επισκιάζονται από την αυξανόμενη ζήτηση για ορυκτά καύσιμα.

Η ζήτηση για άνθρακα μεταφράζεται, την τελευταία δεκαετία, στο47% της παγκόσμιας ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια και ξεπερνά τις προσπάθειες για καθαρή ενέργεια που σημειώθηκαν κατά την ίδια χρονική περίοδο, οι οποίες περιλαμβάνουν τη βελτίωση της εφαρμογής των μέτρων ενεργειακής απόδοσης και την ανάπτυξη της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας-International Energy Agency υποστηρίζει ότι για να αλλάξει η υπάρχουσα κατάσταση απαιτούνται πιο επιθετικές καθαρές ενεργειακές πολιτικές που θα συμπεριλαμβάνουν την άρση των επιδοτήσεων για τα ορυκτά καύσιμα και την δημιουργία κινήτρων για καθαρότερες μορφές ενέργειας.

Ο κ. Richard Jones, Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής του Δ.Ο.Ε., παρουσίασε την έκθεση στους υπουργούς που συγκεντρώθηκαν στο Abu Dhabi και δήλωσε πως η εξάρτηση του κόσμου από τα ορυκτά καύσιμα θέτει βραχυπρόθεσμους κινδύνους για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική δραστηριότητα και απειλεί την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Συνέχισε λέγοντας πως ορισμένες χώρες έχουν δείξει ότι η επίτευξη της ταχείας μετάβασης σε καθαρότερες τεχνολογίες είναι δυνατή και πρέπει να υπάρξουν πιο φιλόδοξες και αποτελεσματικές πολιτικές που να ανταποκρίνονται στα μηνύματα της αγοράς, παρέχοντας μακροπρόθεσμη και προβλέψιμη στήριξη.

Η έκθεση αναφέρει πως σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στους τομείς της ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Όσον αφορά την ηλιακή ενέργεια τουλάχιστον 10 χώρες έχουν αξιόλογες εγχώριες αγορές.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες οι οποίες εμφανίζουν πρόοδο στους επίπεδους ηλιακούς συλλέκτες: Κίνα (87,5 GWth), Τουρκία (7,5 GWth), Γερμανία (7,2 GWth), Ιαπωνία (4,1 GWth) και Ελλάδα (2,7 GWth).

Ωστόσο, η επίτευξη των στόχων της αειφόρου ενέργειας απαιτεί διπλασιασμό του συνόλου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2020. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η στήριξη των πολιτικών εξασθενούν λόγω σχεδίων λιτότητας. Αντί για την εξάλειψη των επιτυχημένων πολιτικών, οι κυβερνήσεις πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή δυναμικά σχήματα που να ανταποκρίνονται στις αγορές τεχνολογίας.

Προκειμένου να επιτευχθεί μείωση κατά 50% της ενέργειας που σχετίζεται με τις εκπομπές CO2 έως το 2050, η μελέτη δείχνει ότι απαιτούνται περίπου 100 μεγάλων έργων δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα έως το 2020, και πάνω από 3.000 το 2050.

Όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια έχει παραμείνει σχεδόν σε οριζόντια θέση κατά την τελευταία δεκαετία. Βρίσκονται υπό κατασκευή 66 πυρηνικοί αντιδραστήρες που θα προσθέσουν 60 GW έως το 2015. Ωστόσο, ο πρόσφατος σεισμό στην Ιαπωνία και οι ζημίες που προκύπτουν έχουν οδηγήσει τις χώρες σε αναθεώρηση της πυρηνικής ασφάλειας. Ως αποτέλεσμα, η πυρηνική επέκταση είναι πιθανόν να είναι βραδύτερη από ότι είχε προγραμματιστεί.

Η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Clean Energy Progress Report, αξιολογεί την παγκόσμια εξάπλωση των καθαρών ενεργειακών τεχνολογιών και παρέχει συστάσεις προς τα κράτη για τη μελλοντική τους δράση.

*Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) είναι ένας αυτόνομος οργανισμός που λειτουργεί για να εξασφαλίζει την αξιόπιστη, οικονομικά προσιτή και καθαρή ενέργεια για τις 28 χώρες μέλη της και όχι μόνο. Η Ελλάδα είναι μέλος του ΙΕΑ από το 1976.

Πλήρες Κείμενο Έκθεσης Clean Energy Progress Report: http://www.iea.org/papers/2011/CEM_Progress_Report.pdf

EnviSecurity.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *