ροή ειδήσεων

ΟΡΓΗ ΚΑΤΑ ΕΛΛΗΝΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ

Διαστάσεις έλαβε στα σουηδικά ΜΜΕ- και κατ’ επέκταση στον τοπικό πληθυσμό- η υπόθεση...

ενός e-mail από διπλωμάτη της ελληνικής Πρεσβείας στη Στοκχόλμη, το οποίο περιείχε προσβλητικές αναφορές για τις γυναίκες της Σουηδίας. Ρεπορτάζ σουηδικών εφημερίδων αναφέρουν ότι ο Β. ΜΠ, οικονομικός και εμπορικός ακόλουθος της ελληνικής πρεσβείας, παύθηκε από τη θέση του, μετά τη δημοσίευση του επίμαχου e-mail από το τηλεοπτικό κανάλι TV4.


«Εσύ πρέπει να ντρέπεσαι»
Συγκεκριμένα, ο Β. ΜΠ, απαντώντας σε σουηδό πολίτη, ο οποίος- με e-mail προς την Πρεσβεία- διαμαρτυρόταν για τη στάση της ελληνικής Δικαιοσύνης, να μην ασκήσει δίωξη σε βάρος Έλληνα στη Σάμο, μετά από καταγγελία 50χρονης Σουηδέζας ότι υπέστη βιασμό το καλοκαίρι του 2009, αλλά να διώκει την ίδια για συκοφαντική δυσφήμιση, ούτε λίγο ούτε πολύ ανέφερε ότι οι Σουηδοί οφείλουν να ντρέπονται για τη συμπεριφορά των γυναικών τους στο εξωτερικό, αλλά και με αλλοδαπούς στη Σουηδία.
Επικαλούμενος την υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ, αλλά και έναν οδηγό Ταξί, σημειώνει ότι οι Σουηδέζες υποβάλλουν μηνύσεις– μετά από φερόμενο βιασμό- για να εισπράξουν το χρηματικό ποσό που δικαιούνται μετά από σχετική ασφάλιση. Υπονοεί δε ότι αυτή είναι μία πάγια τακτική τους.

Κατόπιν αναφέρει τον προβληματισμό του για τη χρονική συγκυρία που ξέσπασε η υπόθεση με τη- φερόμενη ως- βιασθείσα στη Σάμο, αποδίδοντας το στους σουηδούς τουριστικούς πράκτορες που επιδιώκουν να μεγαλώσουν προς όφελος τους τα τουριστικά πακέτα προς την Τουρκία.
Ο έλληνας διπλωμάτης ολοκληρώνει το ηλεκτρονικό του μήνυμα, απαιτώντας περισσότερη ευγένεια στον τρόπο με τον οποίο απευθύνεται ο αποστολέας στην Πρεσβεία και σε αυτόν.
Η απάντηση παίρνει δημοσιότητα
Ο αποστολέας του αρχικού e-mail, Jan Tordsson, εξοργίστηκε από την απάντηση του έλληνα διπλωμάτη και ως αντίδραση γνωστοποίησε το περιεχόμενο στο δελτίο ειδήσεων του TV4, το οποίο παρουσίασε το θέμα το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Σε δηλώσεις του τόνισε: «Ήμουν εντελώς σοκαρισμένος. Βασικά είναι σαν να κόβεις με το πριόνι το μισό πληθυσμό της Σουηδίας. Το έργο αυτού του ανθρώπου φυσικά, όπως αντιλαμβάνομαι, είναι οι εμπορικές σχέσεις. Αυτά που εκφράζει για μια τέτοια σημαντική ομάδα σουηδών τουριστών, για τις γυναίκες, είναι εξωφρενικά».
Το ρεπορτάζ για την «Άννα»
Το ίδιο κανάλι είχε παρουσιάσει, δύο ημέρες νωρίτερα, την είδηση ότι η «Άννα», ενώ κατήγγειλε ότι είχε βιαστεί κατά τις διακοπές της στη Σάμο, τώρα διώκεται στην Ελλάδα με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης.
Το εν λόγω ρεπορτάζ ανέφερε ότι η «Άννα» δήλωσε πως βιάστηκε και ξυλοκοπήθηκε το τελευταίο βράδυ των διακοπών της, και ότι όταν εξετάστηκε σε νοσοκομείο, αμέσως μετά την επιστροφή της στη Σουηδία, ο γιατρός διαπίστωσε ότι είχε τραύματα από αμβλύ αντικείμενο στο σώμα και τραυματισμούς στην κοιλιακή χώρα. Τα ιατρικά πιστοποιητικά μεταφράστηκαν και στάλθηκαν στην Ελλάδα, αλλά η εισαγγελία άσκησε δίωξη στην «Άννα» για συκοφαντική δυσφήμηση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Expressen, στο φύλλο τις 15ης Απριλίου, ρεπόρτερ του TV4 απευθύνθηκε στον έλληνα διπλωμάτη, ζητώντας να μάθει ποιο είναι, κατά τον ίδιο, το είδος συμπεριφοράς που έχουν οι Σουηδέζες. Εκείνος, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, απάντησε: «Επιτρέψτε μου να σας πω ένα αστείο. Πριν από πολλά χρόνια στη Ρόδο, για παράδειγμα, διαδήλωναν σουηδέζες γυναίκες, οι οποίες κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν: Παρακαλούμε κοιμηθείτε μαζί μας, δεν έχουμε το AIDS».
Η απάντηση της ελληνικής Πρεσβείας
Η αντίδραση της ελληνικής Πρεσβείας, μέσω δήλωσης της εκπροσώπου του Γραφείου Τύπου προς τα σουηδικά ΜΜΕ, ήταν άμεση, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα του σουηδικού Τύπου. Η εκπρόσωπος σημείωσε ότι πρόκειται για προσωπικές απόψεις του διπλωμάτη, που δεν εκφράζουν την ελληνική Πρεσβεία στη Σουηδία, αλλά ούτε και την κυβέρνηση.
Επεσήμανε, επίσης, το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει πάντα μια φιλόξενη χώρα ιδανικός προορισμός για τους τουρίστες, ενώ κατέληξε πώς ζητήθηκε από τον ακόλουθο να εγκαταλείψει τόσο την Πρεσβεία, όσο και την Σουηδία άμεσα.
Ανοιχτή επιστολή- κατηγορώ για την Ελλάδα
Σε ανοιχτή τους επιστολή, δύο σουηδοί δικηγόροι καταφέρονταν εναντίον της χώρας μας, υποστηρίζοντας ότι στην υπόθεση της «Άννας» η ελληνική Δικαιοσύνη βάσισε την απόφαση της να κατηγορήσει την ίδια για ψευδή καταγγελία βιασμού στην υπόθεση ότι γυναίκες από τη Σκανδιναβία συχνά καταγγέλλουν ότι έπεσαν θύματα βιασμού.
Σε απαντητική του επιστολή, το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι θα ζητήσει την πλήρη διερεύνηση του ζητήματος.
Πλήγμα για την Ελλάδα ενόψει της τουριστικής περιόδου;
Το nooz.gr πληροφορήθηκε για το περιστατικό από συνταξιούχο σουηδό διπλωμάτη, η οποία μας απέστειλε και τις σχετικές πληροφορίες. Μας αποκάλυψε επίσης ότι το θέμα έλαβε μεγάλες διαστάσεις στα fora και στα blogs της χώρας, όπου εκατοντάδες χρήστες του Ίντερνετ αφού εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους στην «Άννα», χρησιμοποιούσαν αρνητικά σχόλια εναντίον της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα αποτελεί πλέον τόπο καλοκαιρινού προορισμού γι’ αυτούς.
Η συνταξιούχος διπλωμάτης εμφανίστηκε καθησυχαστική, λέγοντας ότι οι περισσότεροι Σουηδοί αγαπούν και γνωρίζουν την Ελλάδα, συνεπώς δεν θα επηρεάσει την κρίση τους ένα μεμονωμένο περιστατικό, όπως το παραπάνω.
Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Σουηδοί επισκέπτονται τη χώρα μας κάθε χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία του σουηδικού υπουργείου Τουρισμού.
Οι νόμοι περί βιασμού
Ομολογουμένως το νομικό καθεστώς που επικρατεί στη Σουηδία αναφορικά με τους βιασμούς είναι εξαιρετικά περίπλοκο, και ως επί το πλείστον πάντα υπέρ της καταγγέλλουσας. Αυτό το κατάλαβε για τα καλά ο ιδρυτής της Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος κατηγορείται για βιασμό στη χώρα, ενώ ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι σεξουαλικές επαφές που είχε με δύο Σουηδέζες ήταν απολύτως συναινετικές.
Σημειώνεται, επίσης, ότι σουηδικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για «λαθεμένη εντύπωση» των Ελλήνων, όσον αφορά στην «ασφάλεια βιασμού» που έχουν οι Σουηδέζες, κάτι που θα συνιστούσε δέλεαρ για καταγγελίες μετά από διακοπές. Τονίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει…
Τα επίμαχα e-mails

kartesios.com

Σχόλια

  1. Ανώνυμος20/4/11 13:12

    Γνωστο το κολπο οχι μονο απο τις Σουηδεζες αλλα και απο Αγγλιδες .Ερχονται πεινασμενες για αντρες εδω γιατι οι πατριδες τους ειναι γεματες με κουδουνιστρες και αφου κανουν τη δουλεια τους ριχνουν και μια καταγγελια για βιασμο συνηθως το τελευταιο βραδυ.Και τρεχει ο αλλος να αποδειξει οτι δεν ειναι ελεφαντας.
    Τη θυμαμαι την διαδηλωση στο Μαντρακι με τις Σουηδεζες με τα πανώ να απειλουν κιολας οτι δεν θα ξαναπατησουν στην Ελλαδα επειδη δεν τις πηδουσαν.Πολυ καλα απαντησε ο πρεσβης.Μια απο τις λιγες φορες που ειμαι με το μερος του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος20/4/11 13:17

    KALA TA LEI O AN8ROPOS ADE PIA ME TIS XEKOLIARES PU KANIS DEN TIS KITAZI KE TRELENODE KE SKARFIZONTE VIASMUS GIA NA VGAZUN FRAGA. ESXOS PIA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος20/4/11 13:27

    Η εκπρόσωπος σημείωσε ότι πρόκειται για προσωπικές απόψεις του διπλωμάτη, που δεν εκφράζουν την ελληνική Πρεσβεία στη Σουηδία, αλλά ούτε και την κυβέρνηση.
    Η κάθε πρεσβεία έξυπνοι αποτελείται από καρέκλες, τούβλα και σοβάδες που τη στελεχώνουν!
    Τώρα κακώς χειριστήκαν οι Σουηδοί το θέμα της δικαιοσύνης στην Ελλάδα , θα μπορούσαν να ρωτήσουν πόσο καιρό έκαναν να καταδικάσουν τη Σουηδέζα τουρίστρια και πόσο καιρό θα χρειαστούν ακόμα να στείλουν κανένα δικό μας μέσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος20/4/11 13:35

    ESENA PREPI NA KLISUN MESA MALAKA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος20/4/11 13:43

    20/4/11 13:12 KAI 20/4/11 13:35
    Εάν τα δικά σας οπίσθια δεν αρέσουν λείπαμε δεν μπορώ να κάνω τίποτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος20/4/11 15:46

    Ο ανθρωπος αυτος δεν θα επρεπε να περναει ουτε εξω απο την πρεσβεια, οχι να εχει και την θεση του εμπορικου ακολουθου.
    Απλως απεδειξε και σε αυτο το θεμα, οτι δεν εχουμε διπλωματια.
    Αντι να ασχοληθει με το ερωτημα, και να απαντησει κομψα επανω στο θεμα, ακομα και να αρνηθει την αναμιξη, εφ οσον προκειτε για δικαστικη διαμαχη σε εξελιξη, επεσε στο επιπεδο καφρου.
    Λες και ειναι νηπιο, παει να αναδειξει καποιες κατα την αποψη του, αδυναμιες του σουηδικου νομικου συστηματος ("Κι εσεις δεν ειστε καλυτεροι").
    Πως βρεθηκε σε θεση, να παιρνουν το θαρρος οι σουηδοι ταξιτζηδες, να του λενε να μην παιρνει μεθυσμενες στο διαμερισμα του;
    Εσας ποσες φορες σας ετυχε αυτο;
    Η μηπως επαιρνε ταξι μαζι με μεθυσμενες συνεχεια;
    Μετα τους την λεει για την συμπεριφορα των γυναικων τους.
    Ερχεται και το αστειο παραληρημα με την κατευθηνση της τουριστικης κινησης προς Τουρκια.
    Μετα λεει οτι εκει στην Τουρκια θα συναντησει κανεις μονο κακοπληρωμενους εργαζομενους στην τουριστικη βιομηχανια. Εχει χρονια στην Σουηδια μαλλον, γιατι αλλιως θα ειχε ακουσει για την καταντια των εργαζομενων στα ελληνικα ξενοδοχεια.

    Αυτο το "Got it?" παλι!
    Απο ποτε μηλανε ετσι οι εμπορικοι ακολουθοι μιας χωρας; Μπας και σας καναν εξωση, και στησατε τα γραφεια σας στο πεζοδρομιο; Παντως το ολο στυλ του πεζοδρομιο θυμιζει.
    Και για να κλεισει το παραληρημα καταληγει στο κλασικο κομπλεξισμο του ελληνα καρεκλοκενταυρου:
    Οφειλουν να του μιλανε λεει με σεβασμο, λογω της θεσης του, και λογω του διπλωματικου στατους της πρεσβειας.
    Ο σεβασμος κυριε κερδιζεται με αξιοπρεπη συμπεριφορα. Δεν κερδιζεται παντως με μπουρδελοτσαρκα, και κρεβατωμα μεθυσμενων γυναικων.
    Και παλι καλα που βγαινει με ταξι, και δεν τις μαζευει με το αυτοκινητο με διπλωματικες πινακιδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος23/4/11 13:53

    .......ναι καλα ολα αυτα....αλλα...λεω χωρις να θέλω να φανώ έξυπνος πως......τα email δεν ισχύουν........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος24/4/11 10:15

    Αν ισχύουν τα mail σωστά και απομακρύνθηκε.Επίσης δεν έχει και κανένα άδικο ο ακόλουθος,αλλά η Ελληνική Πρεσβεία δεν είναι κανένα νταβατζιλίκη να μιλάμε όπως θέλουμε και να δίνουμε προσωπικές απόψεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *