ροή ειδήσεων

ΟΙ ΑΝΑΠΗΡΟΙ ΣΗΜΕΡΑ

1. Πως βιώνουν αλήθεια τα άτομα με αναπηρίες την οικονομική κρίση που περνάμε; Λογικά θα πρέπει να τα έχει επηρεάσει περισσότερο απο τους υγιείς...
Πως είναι η ζωή ενός ΑΜΕΑ στον καιρό του Δ.Ν.Τ;

Τους πρώτους που επηρέασε η οικονομική κρίση είναι τα άτομα με αναπηρία.
Η ανασφάλεια, ο φόβος της περιθωριοποιήσεις , η μη ικανότητα να ανταπεξέλθουμε στα προβλήματα που δημιουργεί η αναπηρία λόγω των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση, μας έχει κάνει να νιώθουμε πλέον παρείσακτοι, στην ίδια μας τη χώρα. Η ζωή μας έχει περιοριστεί στο ελάχιστο και σε πολλούς από εμάς η κατάσταση είναι απελπιστικά τραγική. Αναγκαστικά πολλοί από εμάς γινόμαστε βάρος στους συγγενείς μας . Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση βλέπω να ανοίγουν σύντομα νέα άσυλα αναπήρων.

2. ΟΙ περικοπές σε επιδόματα και άλλου είδους παροχές φαντάζομαι ότι αφορούν και τα ΑΜΕΑ. Για δώστε μας μια εικόνα...
Το κόστος ζωής ενός αναπήρου είναι αυξημένο λόγω των πρόσθετων προβλημάτων που δημιουργεί η αναπηρία. Ένα σεβαστό ποσό από το εισόδημα μας πηγαίνει στη κάλυψη των αναγκών που προκαλεί η αναπηρία. Κάθε μειώσει μισθού κάθε αύξηση σε είδη ευρείας κατανάλωσης, καύσιμα, ρεύμα, κλπ οι ανάπηροι τη βιώνουν πολλαπλάσια καθώς πρέπει να περιορίσουν την ίδια τους τη ζωή. Αρκετά μέλη μας κινδυνεύουν να χάσουν και το σπίτι τους αφού αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους στις τράπεζες.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν αγγίξει τα επιδόματα σε ονομαστική αξία, στην ουσία όμως τα έχουν μειωθεί αρκετά λόγω των συνεχών αυξήσεων .
Είμαστε σίγουροι όμως ότι άμεσα θα υπάρξουν σημαντικές μειώσεις και στα επιδόματα αναπηρίας. Τόσα χρόνια η πολιτεία αντί να έλυνε τα προβλήματα με υποδομές τα αντιμετώπιζε δίνοντας ένα επίδομα. Τώρα περιμένουμε άμεσα την περικοπή και αυτών

3. Παλαιότερα υπήρχαν προγράμματα υποστήριξης. Συνεχίζουν να υπάρχουν;
Δυστυχώς δεν υπάρχουν ούτε αυτά πλέον.

4. Και στο θέμα εργασίας νομίζω ότι υπάρχουν τα "πρώτα θύματα" στα ΑΜΕΑ με απολύσεις...
Αυτό είναι αυτονόητο. Οι εργοδότες σήμερα τον εργαζόμενο τον θέλουν για
« όλες τις δουλειές». Ειδικά στη περιφέρεια μας δεν υπάρχουν μεγάλες επιχειρήσεις ώστε να υπάρχει κατανομή εργασίας ώστε και οι ανάπηροι να μπορούν να εργαστούν με αποτέλεσμα τον πλήρη αποκλεισμό από την εργασία. Πολλοί ανάπηροι εργάζονται σε Δημοτικές επιχειρήσεις που όμως με το κλείσιμο τους, απολύονται και δυστυχώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για μετακίνηση τους σε άλλες επιχειρήσεις ή οργανισμούς. Παράδειγμα η «ΡΟΔΩΝ Α.Ε» στην οποία εργάζονται ανάπηροι με το κλείσιμο της, τις επόμενες μέρες απολύονται και μένουν άνεργοι.
Σε μας η εργασία δεν παίζει μόνο το ρόλο του εισοδήματος, αλλά συμβάλει στη ψυχική μας ισορροπία, στο να νιώθουμε χρήσιμοι ενεργοί πολίτες.
Η ανεργία σε μας σημαίνει ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

5. ΟΙ υποστηρικτικές δομές όπως το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ. Η κρίση θα έχει κτυπήσει και το ΚΑΦΚΑ όπως και το Ίδρυμα Αγίου Ανδρέα. Τι γίνεται αλήθεια εκεί; σε τι κατάσταση βρίσκονται; Δίνονται κονδύλια;
Τα πρώτα που μειώνει ο μηχανισμός στήριξης είναι οι κοινωνικές δαπάνες
Και στις τρείς μονάδες υπάρχει έλλειψη προσωπικού και ειδικά ειδικευμένου.
Έγιναν μειώσεις στις επιχορηγήσεις . Συνταξιοδοτούνται εργαζόμενοι χωρίς να αντικαθιστώνται. Το ήδη υπάρχον προσωπικό μετακινείτε στο Γενικό Νοσοκομείο προκειμένου να λειτουργήσει υποτυπωδώς με αποτέλεσμά την επιπλέον επιβάρυνση των υποστηρικτικών μονάδων. Ακόμα και ο Σύλλογος μας μαζί με το ΚΑΦΚΑ συμβάλουν ενεργά εδώ και τρείς μήνες προς το νοσοκομείο με 30 εργαζόμενους.
Δυστυχώς το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ δεν λειτουργεί σύμφωνα με τους σκοπούς του.
Ο σύλλογος μας προκάλεσε εδώ και ένα χρόνο κοινή συνάντηση όλων των φορέων που ασχολούνται με τα άτομα με αναπηρία καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις συνεργασίας για την ουσιαστική και αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών προς τους ανάπηρους του νομού Δωδεκανήσου χωρίς πρόσθετα οικονομικά βάρη. Οι υποδομές υπάρχουν, το προσωπικό με τα σημερινά δεδομένα είναι ικανά να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες . Όμως παρ όλο που όλοι αποδέχθηκαν τις προτάσεις μας και μας διαβεβαίωσαν για την άμεση υλοποίηση τους , τίποτα απολύτως δεν έγινε. Ίσως κάθε ! ένας να βλέπει την κάθε μονάδα κοινωνικής φροντίδας σαν το «μαγαζάκι» του αδιαφορώντας για τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.
Ένα απλό παράδειγμα θα σας αναφέρω. Το Νοσοκομείο μας διαθέτει ένα σύγχρονο εξοπλισμό κέντρου Φυσικής Αποκατάστασης και δεν λειτουργεί!!!!!
Το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ διαθέτει ξενώνες ειδικά διαμορφωμένους για άτομα με βαριές αναπηρίες που όμως είναι κλειστοι!!!!!!!
Το ΚΑΦΚΑ επίσης μπορεί να κάνει εκπαίδευση στην αυτόνομη διαβίωση, όμως ούτε αυτό ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ!!!
Υπάρχουν εννέα οχήματα ειδικά από τα οποία τα πέντε είναι ειδικά διαμορφωμένα για την μετακίνηση των κινητικά αναπήρων που τα έχουν οι μονάδες κοινωνικής φροντίδας και όμως η μη συνεργασία τους έχει σαν αποτέλεσμα οι ανάπηροι να μην μπορούν να κάνουν χρήση αυτών των οχημάτων. Η κάθε μονάδα τα χρησιμοποιεί για τις δικές της ανάγκες αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες των αναπήρων.
Στα ειδικά σχολεία τα παιδιά με νοητική αναπηρία μεταφέρονται με όχημα του Συλλόγου μας δεχόμενοι και την προφορική επίπληξη του Υπουργείου Παιδείας ότι είμαστε παράνομοι!!!!!!!!!!!!!!!!
Ένα ειδικό ΤΑΧΙ για τα άτομα με βαριές κινητικέ αναπηρίες υπήρχε στο νησί μας που εξυπηρετούσε τους ημεδαπούς και αλλοδαπούς τουρίστες το οποίο πλέον θέλει αντικατάσταση και οδηγό και κανείς μα κανείς δεν ενδιαφέρθηκε ούτε ο υπουργος πολιτισμού ούτε ο υφυπουργός τουρισμού ούτε οι ξενοδόχοι ούτε τα πρακτορεία τουρισμού, παρ όλες τις παρακλήσεις μας. Πέρσι το παλαιό αυτό ταξί το οδηγούσαν εθελοντικά μέλη του συλλόγου μας. Φέτος δεν θα λειτουργήσει

6. Πριν από χρόνια, τότε που δεν φαινόταν τα οικονομικά προβλήματα στο σημερινό βαθμό, θυμάμαι πολλές φορε΄ς να λέτε οτι θα έπρεπε να βάλλουν βενζίνη στα ΑΜΕΑ και να τα κάψουν...Σήμερα αλήθεια τι λέτε;
Αλήθεια είναι ότι πάντα το έλεγα βάζοντας λίγο χιούμορ. Θέλοντας να τονίσω ότι η πολιτεία βάση του Συντάγματος είναι υποχρεωμένη να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για την ίση αντιμετώπιση των αναπήρων και ότι αν δεν το έκανε θα ήταν προτιμότερο να μας μάζευαν στην τάφρο να μας ψέκαζαν να μην υπήρχαμε να τελείωνε η πολιτεία με μας.
Στη σημερινή πραγματικότητα έχει ξεκινήσει με νέο πρόσωπο αυτή τη φορά ο «ΚΑΙΑΔΑΣ». Η οικονομική εξαθλίωση, η ανεργία, η περιθωριοποίηση, ο κοινωνικός αποκλεισμός των φτωχότερων των φτωχών μας οδηγούν στο προσωπικό Γολγοθά του καθενός μας . Πόσοι άραγε θα τα καταφέρουμε να επιβιώσουμε με αξιοπρέπεια κανείς μας δεν ξέρει
7. Φαντάζομαι οτι κάποιες περιπτώσεις ατόμων ΑΜΕΑ σε Ρόδο αλλά ίσως και σε άλλα νησιά η κατάσταση θα είναι δραματική...Τι μπορεί να κάνει ο Σύλλογος; Η κοινωνία βοηθά;
Δυστυχώς ο Σύλλογος μας δεν μπορεί να υποκαταστήσει το Κράτος. Στο νησί μας σήμερα υπάρχουν άνθρωποι με βαριές αναπηρίες κλεισμένοι στην κυριολεξία σε κάποια μικρά δωμάτια πλήρως απομονωμένοι από όλους και από όλα και η μόνη τους ελπίδα είναι οι κοντινοί συγγενείς και κάποιοι ευαίσθητοι πολίτες που βοηθούν σε πολύ απλά καθημερινά προβλήματα που για τους μη ανάπηρους είναι αυτονόητα. Όπως πχ να πάνε τουαλέτα να κάνουν ένα μπάνιο να φάνε, να κάνουν μια μικρή βόλτα.

9. Απέναντι σε όλα αυτά τα σοβαρά προβλήματα ο δήμος και η Περιφέρεια ασχολούνται μαζί σας; Σας στηρίζουν;
Μέχρι στιγμής ούτε ο Δήμος ούτε η Περιφέρεια έχουν ασχοληθεί σοβαρά οργανωμένα με τα άτομα με αναπηρία. Αποσπασματικά μερικοί Δημοτικοί και Περιφερειακοί σύμβουλοι Αντιδήμαρχοι και Αντιπεριφερειάρχες ασχολούνται.
Περιμένουμε να υλοποιήσουν τις προτάσεις μας που τις έκαναν δεκτές.
Ελπίζουμε το συντομότερο να ασχοληθούν σοβαρά και να μην ισχύσει
« Η ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΙΘΑΊΝΕΙ ΤΕΛΥΤΑΙΑ»
9. Τι θα θέλατε να πείτε στους άρχοντες μας αλλά και στους πολίτες που θα διαβάσουν την συνέντευξη;
Αυτό που θέλουμε να τους πούμε είναι ότι είμαστε όλοι ΑΝΘΡΩΠΟΙ και όχι ΕΥΡΩ
Άμεσα να προχωρήσουν σε ένα είδους «ΚΑΛΙΚΡΑΤΗ» για τις μονάδες και ιδρύματα που υπάρχουν. Η Περιφέρεια και Οι δήμοι τις Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να αναλάβουν δυναμικά μέτρα τόσο σε Τοπικό επίπεδο όσο και πανελλαδικό για το σταμάτημα της οικονομικής και ανθρωπιστικής εξαθλιώσεις των ατόμων με αναπηρία.
Στους πολίτες κάνουμε έκκληση να μην μας κάνουν τη ζωή πιο δύσκολη από ότι είναι. Μην καταλαμβάνουν τις ράμπες με τα οχήματα τους, μην κλείνουν τα πεζοδρόμια με διάφορα αντικείμενα με τραπεζοκαθήσματα . Ολοι οι πολίτες έχουν στο πολύ η στο λιγότερο κοντινότερο περιβάλλον τους άτομο με αναπηρία. Ας το ακούσουν ας προσπαθήσουν να κατανοήσουν τα προβλήματα που δημιουργεί η αναπηρία και ας μην μας βάζουν ηθελημένα ή αθέλητα στη ζωή μας
Η Ρόδος μας τα προηγούμενα χρόνια ήταν πρωτοπόρα σε θέματα των ατόμων με αναπηρία. Καλούμε τους τοπικούς Άρχοντες να κάνουμε πάλι τη Ρόδο μας πρωτοπόρα στα ζητήματα των αναπήρων

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΕΑ ΡΟΔΟΥ


Εφημερίδα Γνώμη

Σχόλια

  1. Ανώνυμος12/4/11 09:33

    Σαν κοινωνία έχουμε υποχρέωση να διασφαλίσουμε ίση μεταχείριση σε όλους τους συνανθρώπους μας με σεβασμό στην διαφορετικότητα και αναγνωρίζοντας τις ικανότητες του κάθε ανθρώπου και την σημασία που έχουν για την κοινωνία σαν σύνολο. Οι τοπικές αρχές πρέπει επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν σε αυτό τον τομέα που επηρεάζει σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής πολλών συνανθρώπων μας.
    Με συνεχείς αγώνες κάτι 8α πετύχουμε ..... Είμαστε δίπλα σας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος12/4/11 09:54

    Θα ήθελα να συγχαρώ το Διευθυντή Γυμνασίου του Ειδικού σχολείου (παρόλο που δεν έχω παιδί ΑΜΕΑ) για την προσπάθεια που κάνει γι αυτά τα παιδιά αλλά λυπάμαι για την μη ευαισθητοποίηση του Μητροπολίτη μας και την κατάληψη προαύλιο χώρο του σχολείου αυτού ............

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *