ροή ειδήσεων

Πώς εξοικονομώ νερό

Πρόσφατα διάβασα ότι στη Μεσόγειο έχει χαθεί το 50% (στην καλύτερη περίπτωση) των υγροτόπων της, ενώ βλέπουμε συνεχώς ότι μέρη όπως οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα... έχουν πρόβλημα λειψυδρίας, το οποίο κάθε καλοκαίρι επιδεινώνεται.
Δεν ξέρω αν εμείς ή τα παιδιά μας αντιμετωπίσουμε σοβαρότερο πρόβλημα στο μέλλον, ξέρω, όμως, ότι όπως γενικά στη ζωή μου και σε προσωπικά θέματα φροντίζω στο παρόν για να έχω στο μέλλον, έτσι κάνω και για το περιβάλλον. Με τους παρακάτω τρόπους, τους οποίους μπορείτε κι εσείς να εφαρμόσετε εύκολα στην καθημερινότητά σας, εξοικονομώ νερό, βάζοντας κι εγώ ένα λιθαράκι ενάντια στο πρόβλημα λειψυδρίας.
Στην κουζίνα

- Μουλιάστε τα λερωμένα πιάτα Αντί να αφήνετε το νερό να τρέχει κι εσείς να προσπαθείτε να αφαιρέσετε τα αποφάγια από τα πιάτα, γεμίστε με λίγο νερό το νεροχύτη και μουλιάστε τα, χρησιμοποιώντας το σφουγγάρι για να καθαρίσετε ό,τι απομείνει. Και πιο εύκολα θα φύγουν και θα ξοδέψετε λιγότερο νερό.

- Κάντε ορθολογική χρήση του πλυντηρίου πιάτων Αν δεν έχει γεμίσει τελείως, μην το βάζετε σε λειτουργία μόνο για λίγα ποτήρια και μερικά πιάτα.

- Πλύντε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά Αντί να αφήνετε τη βρύση συνεχώς ανοιχτή για να πλύνετε τα φρέσκα φρούτα, βάλτε νερό σε μια λεκάνη και πλύντε τα εκεί. Έπειτα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το νερό της λεκάνης για να ποτίσετε π.χ. μερικές γλάστρες.

- Μην ξεπαγώνετε με νερό Αν έχετε αποφασίσει να μαγειρέψετε κρέας που πρέπει να ξεπαγώσετε, μην το βγάλετε τελευταία στιγμή από το ψυγείο και προσπαθήσετε να το ξεπαγώσετε με νερό. Τοποθετήστε το από το προηγούμενο βράδυ στη συντήρηση του ψυγείου κι έπειτα εκτός ψυγείου.

- Γεμίστε το νεροχύτη για το πλύσιμο των πιάτων Βάλτε νερό και απορρυπαντικό σε μια λεκάνη ή στο νεροχύτη και πλύντε εκεί τα πιάτα σας, ξεβγάζοντας με πολύ χαμηλή ροή νερού από τη βρύση.

- Ψάξτε για διαρροές Καλέστε αμέσως τεχνικό αν διαπιστώσετε κάποια διαρροή.
Στο μπάνιο

- Ελέγξτε το καζανάκι Κοιτάξτε αν υπάρχουν φθαρμένα μέρη ή διαρροή, έτσι ώστε να καλέσετε τεχνικό ή να αντικαταστήσετε ό,τι χρειάζεται. Κάθε φορά που τραβάμε καζανάκι καταναλώνουμε περίπου 6-10 μεγάλα μπουκάλια νερού (9-16 λίτρα). Η ποσότητα αυτή είναι από μόνη της αρκετή, οπότε φανταστείτε αν υπάρχει και πρόβλημα, πόσο νερό χάνεται άσκοπα.

- Μειώστε το νερό στο καζανάκι Αν δεν διαθέτετε καζανάκι διπλής ροής, τότε για να μειώσετε την ποσότητα του νερού που καταναλώνετε με κάθε τράβηγμα, μπορείτε να τοποθετήσετε μέσα σε αυτό ένα πλαστικό μπουκάλι.

- Κλείνετε τη βρύση όταν δεν τη χρειάζεστε Το γνωρίζετε αλλά δεν το εφαρμόζετε. Όσο πλένουμε τα δόντια μας, το πρόσωπό μας ή σαπουνιζόμαστε στο ντους, το νερό δεν χρειάζεται να τρέχει. Ειδικά αν σκεφτείτε ότι στο ντους για παράδειγμα, σπαταλάμε 15 λίτρα το λεπτό.

- Μαζέψτε νερό Καθώς περιμένετε για παράδειγμα το νερό να ζεσταθεί, συγκεντρώστε σε ένα κουβά το κρύο και χρησιμοποιήστε το στο πότισμα.

- Χρησιμοποιήστε σωστά το πλυντήριο Μην βάζετε πλυντήριο αν δεν έχει γεμίσει και χρησιμοποιήστε τα οικονομικά του προγράμματα. Γενικότερα φροντίστε να αντικαταστήσετε τις ηλεκτρικές συσκευές σας με τελευταίας τεχνολογίας που εξοικονομούν νερό και ηλεκτρική ενέργεια.
Στο πότισμα

- Χρησιμοποιήστε κουβά στο μπαλκόνι Αφού πρώτα το σκουπίσετε, χρησιμοποιήστε κουβά με νερό και σφουγγαρίστρα, αντί για λάστιχο.

- Προτιμήστε το αυτόματο πότισμα Αρκεί να το ελέγχετε για τυχόν διαρροές.

- Ποτίστε τη σωστή ώρα Αν ποτίζετε μόνες σας τα φυτά σας, κάντε το νωρίς το πρωί, ειδικά το καλοκαίρι, έτσι ώστε να μην εξατμίζεται νερό λόγω υψηλής θερμοκρασίας.

- Κάντε έλεγχο Βεβαιωθείτε ότι όλες οι μάνικες λειτουργούν σωστά και δεν έχουν διαρροές.

Το μυστικό

Κάντε ένα τεστ στον εαυτό σας. Δείτε πόσο νερό χαλάτε στο μπάνιο σας, βάζοντας την τάπα και σημειώνοντας περίπου το σημείο της στάθμης του νερού μόλις τελειώσετε το μπάνιο. Κάντε το και τις επόμενες φορές, προσπαθώντας να μην φτάσετε το αρχικό σημείο, μέχρι να δείτε ότι τα καταφέρνετε καλά

omorfamistika.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος16/4/11 21:15

    Εμείς επειδή πασχίζουμε να πληρώσουμε και το λογαριασμό της ΔΕΥΑΡ κάναμε ένα βήμα παραπάνω
    Δηλαδή δεν μαγειρεύουμε, δεν λερώνουμε πύατα, περιμένουμε καμία βροχή για να κάνουμε μπάνιο το χειμώνα, το καλοκαίρι είναι καλυτέρα, τέλος τα κάνουμε απέναντι όποτε δεν έχουμε πρόβλημα με το καζανάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος16/4/11 21:24

    Δεν πλενουμε τα ρουχα μας δεν πινουμε νερο απο το δικο μας σπιτι δεν κανουμε μπανιο και οταν μας ερθει χεσιμο παει με την σειρα ολοι η οικογενεια και ο τελευταιος τραβαει το καζανακι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος16/4/11 21:43

    Όλα τα πράγματα θέλουν συγχρονισμό μέσα στο σπίτι για να μην έχουμε απρόοπτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος16/4/11 22:00

    Η οικονομια-οικονομια ο λογαριασμος ομως αμεταβλητος.Τα 15 κυβικα τα πληρωνεις τα ξοδεψεις δεν τα ξοδεψεις.Ας κανουν οικονομια οι μεγαλοκαρχαριες ξενοδοχοι πρωτα που σπαταλουν χιλιαδες κυβικα χωρις λογο .Πηγαινετε να δειτε πως πλημμυριζουν ολο τον τοπο ακομα κι εξω απο το χωρο τους οταν ποτιζουν τα γκαζον τους και μετα δωστε μας συμβουλες να γλυτωνουμε ενα μπουκαλι νερο καθε φορα που παμε για χεσιμο.
    Διυλιζουμε τον κωνωπα και καταπινουμε την καμηλο.Ξερετε ποιος το ειπε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *