ροή ειδήσεων

Λένε «όχι» στην κατεδάφιση του Αλευρόμυλου

Σε ανακοίνωσή του, το τοπικό παράρτημα Δωδεκανήσου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει την αντίθεσή του και την ανησυχία του για την επικείμενη κατεδάφιση του Αλευρόμυλου...
S.A.M.I.C.A. και συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

«Ψήφισμα για την επικείμενη κατεδάφιση του Μύλου S.A.M.I.C.A στην πόλη της Ρόδου

Το Τοπικό Παράρτημα Δωδεκανήσου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει την αντίθεσή του και την έντονη ανησυχία του για την επικείμενη κατεδάφιση του Αλευρόμυλου S.A.M.I.C.A. (νυν ιδιοκτησίας της εταιρείας με την επωνυμία Ι. Κυπριάδης Finance Car AEBE), ύστερα από τον μη χαρακτηρισμό του ως ιστορικού και διατηρητέου μνημείου βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, σύμφωνα με την αρ. ΥΠΠΟΤ/ΔΝΣΑΚ/99946/2232 από 25-11-2010, Απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Το πολυώροφο κτήριο, μοναδικό μνημείο αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου, δεσπόζει στο παράκτιο μέτωπο της περιοχής ΚΟΒΑ, κοντά στο λιμάνι της Ακαντιάς στην πόλη της Ρόδου. Αποτελεί μέρος ευρύτερου μνημειακού συνόλου βιομηχανικών κτηρίων, σύμφωνα με το ρυθμιστικό σχέδιο του 1926, όπως τα Σφαγεία, το κτήριο της ΚΑΙΡ, αντιπροσωπευτικά κτήρια της Ιταλοκρατίας και το κτήριο της ΔΕΗ, λαμπρό δείγμα νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του '50, και σηματοδοτεί την περιοχή σε απόσταση αναπνοής από τα λιμάνια που υποδέχονται τους περισσότερους επισκέπτες του νησιού.

Με την επικείμενη ανέγερση πολυτελούς εμπορικού ή άλλου κέντρου στην παραλιακή αυτή βιομηχανική ζώνη της πόλης της Ρόδου χάνεται ένα σημαντικό κεφάλαιο της συλλογικής μνήμης του τόπου και η δυνατότητα δημιουργίας πολυδύναμου διαχρονικού μνημειακού συνόλου με δεδομένο, μάλιστα, ότι στο πίσω μέρος του ακινήτου της εταιρείας Ι. Κυπριάδη Finance Car AEBE η ΚΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων έχει φέρει πρόσφατα στο φως το σημαντικό Ελληνιστικό Ιερό της Ίσιδας. Με την επικείμενη ανέγερση του πολυτελούς εμπορικού κέντρου, στη θέση του Αλευρόμυλου S.A.M.I.C.A., οι συνθήκες ανάδειξης του μοναδικού αυτού Αιγυπτιακού Ιερού θα είναι σαφώς δυσκολότερες και θα χαθεί η μοναδική δυνατότητα ανάδειξης ενός διαχρονικού μνημειακού συνόλου αφού θα διακόπτεται με βίαιο τρόπο η συνέχεια της ιστορικής τοπογραφίας, η συλλογική μνήμη του νησιού και η ανάδειξη της περιοχής εν όψει και της κατασκευής μαρίνας.

Για τους παραπάνω λόγους ενώνουμε τη φωνή μας με το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου, το ΤΕΕ Δωδεκανήσου και όλους τους υπόλοιπους φορείς του νησιού συνυπογράφουμε το σχετικό κείμενο διαμαρτυρίας:

petitiononline.com/SAMICA/petition.html

και ζητάμε την κήρυξη του νεώτερου μνημείου για την απόλυτη προστασία του, την άμεση συντήρησή του στο πλαίσιο της σταδιακής ανάδειξης της περιοχής με άμεση προοπτική μιας διαφορετικής και ιδίως ποιοτικής ανάπτυξης της Ρόδου.

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων».

Σχόλια

  1. Ανώνυμος9/4/11 14:53

    na pesi na isixasoume!
    den exoume tpt alo na asxolithoume mono afto ta exoume liso ola!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος9/4/11 15:22

    συμφωνό ασε που αν δεν πέσει θα παραμείνει έτσι μια αηδία. Ας το αφήσουν έτσι να το βλέπουμε. Βγαίνει ο κάθε άσχετος, φτιάχνει έναν σύλλογο και αυτό είναι το αποτέλεσμα. Οπως τότε με την επέκταση του αεροδρομίου. Είναι σαν και αυτούς τους καρεκλάτους που φτιάχνουν τους νόμους και στην πράξη τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος9/4/11 16:28

    το πρόβλημά αυτών όπως και όλων των άλλων ομάδων που δημιουργήθηκαν για το θάμα των μύλων, είναι η μαρίνα, επειδή ο ρόλος της είναι να φιλοξενεί σκάφη, δλδ λεφτάδες, άρα κεφάλαιο, άρα πλουτοκρατία και τέλος πάντων ότι αναμασά ο βαθειά σταλινικός αριστερός χώρος από Στάλιν εποχή. αντίδραση για την αντίδραση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος9/4/11 16:52

    Ένας σεισμός θα μας σώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος9/4/11 17:48

    έστω ότι δεν θα πέσει.....ποιός εργάτης θα τολμήσει να το πλησιάσει για να το υποστυλώσει? Θα στέλνατε το παιδί σας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος9/4/11 17:57

    Ante na pesi to mpourdelo mas exoun priksi afti tou sinaspismou me ti mi katedafisi tou!! Ola ta tsoutsekia pou anti na asxolithoun me tpt alo asxolounte me tin periousia alon !! I xora den pai mprosta epidi iparxete esis alla eki sas aresi na iste mizeri mia zoi!! Ke na iste eftixismeni me tin distixia alon anthropon palio noumera!! Ala I malakia ine se 10 epixirimaties pou theloun na kanoun kalo stin rodo anti na sas afisoun na iste mizeri ke ena tpt ke distixismeni Mia zoi!! Anti na iste ponopsixi me tin blakia pou sas derni !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος9/4/11 18:04

    ergatis na to upostilosei???? edo den exoume mantili na klapsoume,den exoume sxolia,nosokomia,dromous.... den exoume 1 euro stin tsepi kaI tha ipostilosoume tis bisness twn lamogiwn????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος9/4/11 18:11

    εγώ λέω ο κάθε σύλλογος που διαφωνεί με την κατεδάφιση να συνεδριάσει μέσα στο κτίριο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος9/4/11 18:20

    Mpas ke sothoume diamagias!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος9/4/11 18:46

    Η μπογιά το κρατάει όρθιο.

    Αμα περάσω απ'έξω με το παπί μου με εξάτμιση ZZR-1100, να δείτε πως θα σωριαστεί κάτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος9/4/11 18:55

    να σηκώσει το χέρι όποιος πιστεύει ότι ο δήμος θα αγοράσει πίσω το κτίριο από τον Κυπριάδη και θα το αναστηλώσει με σκοπό την δημιουργία πολιτιστικού κέντρου.....χαχαχαχαααα ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

    Ας πέσει μπας και εκλείψει λίγο η οπτική ρύπανση από την περιοχή. Πολιτιστική κληρονομιά και μπούρδες! Ούτε το κεφάλι μου δεν γυρίζω όταν περνάω από εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος9/4/11 22:06

    ΤΟ ΕΡΕΙΠΙΟ ΕΓΙΝΕ ΜΝΗΜΕΙΟ..ΡΕ ΣΤΡΑΒΟΙ ΕΙΣΤΕ? ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΙΧΑΜΑ? ΤΑ ΤΣΑΝΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ!! ΝΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝ ΓΙΝΕΤΕ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος10/4/11 02:56

    το κεφάλαιο, η πλουτοκρατία, ο καπιταλισμός μπλα, μπλα, μπλα...
    -να θεσμοθετήσουμε: ενέργειες για την διαφύλαξη του πολιτισμού και της κληρονομιάς.... (άμα τα γράφεις δύσκολα και δυσνόητα φαντάζει πιο σπουδαίο)
    -να (το -θα- απαγορεύεται γιατί δημιουργεί συνειρμούς) θεσμοθετήσουμε: ενέργειες για την διαφύλαξη της ταυτότητας της περιοχής (δλδ επειδή θα γίνει μαρίνα κάποια στιγμή,,, έξω το κεφάλαιο και η πλουτοκρατία από τη Ρόδο)
    -να θεσμοθετήσουμε: επιτροπές που θα αναδείξουν τη περιοχή (με λεφτά που δεν υπάρχουν)
    -να θεσμοθετήσουμε ...την θεσμοθέτηση
    δεν βγάζει νόημα αλλά η λέξη "θεσμοθέτηση" είναι αρεστή στους αριστερούς ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος10/4/11 07:26

    10/4/11 02:56 ...Η βλακεια εχει και καποια ορια..Εσυ την ξεπερασες!! Συγχαρητηρια κερδισες μια θεση διπλα στην Παπαρηγα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος10/4/11 12:10

    Καλά δν έχτ πάρει χαμπάρι τι γντ εδώ... Το κτρ αυτό είναι χαρακτηρισμένο διατηρητέο και επδ ένα μέρος του κάηκε πριν λίγο καιρό βρήκα ευκαιρία να το αποχαρακτηρίσουν και να ζητήσουν να κατεδαφιστεί. Εαν αποφασίσουν να το φτιάξουν τότε και η περιοχή θα ανβθμιστεί και δουλειές θα ανξν για τον κσμ που τώρα κθτ ... Μάτια δν εχτ να δείτε, τπτ δεν κτλβντ τελικά εσείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος10/4/11 13:35

    κ 7:26 καφέ δεν ήπιες πριν γράψεις; τι άλλο έπρεπε να γράψω για να καταλάβεις την ειρωνεία; επειδή μιλάς για βλακεία δλδ.
    ο 2:56..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος10/4/11 17:41

    eiste axioi ths moiras sas! o xronos tha deixei alla dystyxws tha einai arga! Paei kai to samica.. kai sigo kai h cair kai paei legontas! na doume ti tha sas meinei na deixnetai stous touristes! epixeirhmaties tou kwlou!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος10/4/11 19:52

    Ας πανε ολοι αυτοι που φωναζουν για το κτιριο,να δουνε στα υπογεια του που κοιμουνται πακιστανοι ισα με 20,που μαγειρευουν και ζεσταιντονται με φιαλες υγραεριου,που ειναι ετοιμοροπο το κτιριο και κανεις δεν νοιαζετε το μονο που τους ενδιαφερει ειναι να μην το κατεδαφισουνε!Γεμισαμε με προοδευτικους και ΜΚΟ του κολου που μονο σκοπο τους εχουν να λενε σε ολα οχι,το κτιριο αλλωστε ειναι του κυπριαδη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος12/4/11 10:05

    NA PESI AMESA KAI POU TO SIZITAME TO ZALIZOUME THA PESI MONO! ADE NA TELIONOUME!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *