ροή ειδήσεων

Καθησυχαστικοι οι σεισμολογοι για τα Ριχτερ στη Κρητη (video)

Ανοιχτό το ενδεχόμενο η σεισμική δόνηση, των 6,2 Ρίχτερ στην Κρήτη να προκλήθηκε από τον μεγάλο σεισμό της Ιαπωνίας...
αφήνουν οι επιστήμονες.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο μεγάλος σεισμός στην Ιαπωνία να επιτάχυνε την εκδήλωση του σημερινού σεισμού στο νότιο Αιγαίο. «Το είχαμε πει από την αρχή. Τέτοιοι τεράστιοι σεισμοί όπως της Ιαπωνίας επιταχύνουν την εκδήλωση κάποιων ρηγμάτων που είναι έτοιμα να εκδηλωθούν» υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Μακρόπουλος και συνέχισε «είναι σαν ένα ποτήρι που είναι έτοιμο να ξεχειλίσει και άμα το κουνάς χύνεται». 

Όπως είπε ο καθηγητής Σεισμολογίας, τέτοιος σεισμός σαν τον σημερινό είχε τρία χρόνια να εκδηλωθεί και προσδιόρισε το εστιακό του βάθος στα 50 χιλιόμετρα, για αυτό έγινε και αισθητός σε τόσο μεγάλη έκταση. 

Την ίδια στιγμή ο καθηγητής σεισμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, Άκης Τσελέντης εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τον σεισμό της Κρήτης αλλά υπογράμμισε ότι υπάρχει περιοχή στον ελλαδικό χώρο που οι επιστήμονες παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. «Εγώ χάρηκα γιατί είναι ένας σεισμός μεσαίου μεγέθους που εκτόνωσε πολύ ενέργεια και μπορώ να πω ότι στη συγκεκριμένη περιοχή πλέον ησυχάσαμε. Σίγουρα ο ελλαδικός χώρος τον τελευταίο καιρό έχει μαζέψει σημαντικότατα ποσοστά σεισμικής ενέργειας και ναι υπάρχει κάποια περιοχή που την κοιτάμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και όταν πειστούμε ότι θα έχουμε κάτι πιο συγκεκριμένο πιστεύω να μπορέσουμε να πούμε και πιο πολλά πράγματα» είπε ο Άκης Τσελέντης.

 

Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός τόσο για τον σεισμό όσο και το γεγονός ότι έγινε αισθητός μέχρι το Κάιρο και τη Μάλτα. «Από τη συγκεκριμένη εστία ο κίνδυνος πέρασε» υπογράμμισε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.



Σεισμική δόνηση 6,2 Ρίχτερ


Το Γεωδυναμικό Ινιστιτούτο ανακοίνωσε ότι η σεισμική δόνηση μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σμειώθηκε στις 16:29 της Παρασκευής στο θαλάσσιο χώρο 49 χλμ. βορειοδυτικά της Κάσου και 361 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας, ενώ είχε εστιακό βάθος 60 χλμ.
 
Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε ολόκληρη την Κρήτη, τη Ρόδο, την Κάρπαθο και στα νότια της Πελοποννήσου. Σύμφωνα με το Cretalive, στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου βρισκόταν ο ευρωβουλευτής και γνωστός σεισμολόγος Γιώργος Σταυρακάκης όταν εκδηλώθηκε ο σεισμός. Μαζί με μαθητές που γινόταν μια κλήρωση ο κ.Σταυρακάκης συνέστησε ψυχραιμία και όπως είπε χάρηκε που τα παιδιά συμπεριφέρθηκαν έτσι και χωρίς πανικό. «Είναι ένας σεισμός 6 ρίχτερ μεταξύ Καρπάθου και Κρήτης και είναι σε μια περιοχή που δίνει σεισμούς. Τον παρακολουθούμε» είπε αμέσως μετά την ενημέρωση που είχε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στο Ηράκλειο, σύμφωνα με το Cretalive, δεν υπήρξαν κλήσεις για παροχή βοήθειας. 



Ιδιαίτερα αισθητή η σεισμική δόνηση στη Ρόδο και σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου 

Ιδιαίτερα αισθητή στη Ρόδο, αλλά και σε όλα σχεδόν τα νησιά της Δωδεκανήσου, έγινε η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής και, πάντως, δεν προκάλεσε καταστροφές. Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε στην Κάρπαθο, καθώς η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο νησί. Οι κάτοικοι πετάχτηκαν κυριολεκτικά έξω από τα σπίτια τους, καθώς μόλις άρχισε ο σεισμός έπεφταν αντικείμενα, και μετακινήθηκαν ακόμα και ηλεκτρικές συσκευές.

Έντρομοι οι γονείς πήραν τα παιδιά τους και απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, παραμένοντας στους δρόμους για αρκετή ώρα. Όσοι βρίσκονταν σε καφετέριες και στα καταστήματα κοντά στην παραλία στα Πηγάδια, απομακρύνθηκαν αμέσως.

Με δηλώσεις του ο δήμαρχος Καρπάθου, Μιχάλης Χανιώτης, τόνισε ότι ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός και προκάλεσε πανικό στους κατοίκους ιδιαίτερα της Ολύμπου. Στις ορεινές κοινότητες του νησιού επικράτησε αναστάτωση καθώς οι κάτοικοι είχαν πολλά χρόνια να νιώσουν τόσο δυνατό σεισμό. 

real.gr
ellinikh-odysseia.blogspot.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *