ροή ειδήσεων

Στις 511,125 δραχµές θα φθάσει το ευρώ αν αλλάξουμε νόμισμα!

Στο υποθετικό σενάριο, για το τι θα άλλαζε στην καθημερινότητα του Έλληνα αν επιστρέφαμε στη δραχμή, "απαντούν" με...

δημοσίευματα τους, ξένος και ελληνικός τύπος.

Σε περίπτωση που επιστρέφαμε στη δραχμή, τότε, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", θα γυρίζαμε πενήντα χρόνια πίσω, με την Ελλάδα να καταδικάζεται σε υπανάπτυξη.

Μεταξύ άλλων θα υπήρχε εκτίναξη του ήδη υπέρογκου δημοσίου χρέους, δραματική υποτίμηση της αγοραστικής δύναµης των νοικοκυριών και του επιπέδου διαβίωσής τους, κατακόρυφη αύξηση των τιµών των εµπορευµάτων, άνοδος των επιτοκίων σε εφιαλτικά επίπεδα που επικρατούσαν στο παρελθόν και ουσιαστικά απαγόρευαν τον δανεισµό και φτώχεια.

Η επιστροφή στη δραχµή µε ταυτόχρονη υποτίµηση του νοµίσµατος (κατά 50%) θα σήμαινε ότι για την αγορά προϊόντος αξίας 1 ευρώ οι Ελληνες θα πρέπει να πληρώνουν 511,125 δραχµές αντί για 340,75 δραχµές που είναι η κλειδωµένη ισοτιµία µε την οποία η χώρα µπήκε στο ευρώ το 2001.

Η οικονομία είναι εξαρτημένη 70% από τις εισαγωγές

Ακόµη και το επιχείρηµα της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας που προβάλλεται δεν ευσταθεί ουσιαστικά για το ελληνικό µοντέλο, αφού η Ελλάδα εισάγει το μεγαλύτερο μέρος όσων καταναλώνει.

Ενδεικτικό, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι της αγοράς, είναι το γεγονός ότι η λειτουργία της ελληνικής οικονομίας είναι εξαρτημένη κατά 70% από τις εισαγωγές.

Οι συνέπειες θα ήταν ολέθριες και στον τραπεζικό τοµέα, καθώς η κεφαλαιακή δοµή των εγχώριων τραπεζών θα αντιµετώπιζε προβλήµατα, θα υπήρχαν σηµαντικές εκροές καταθέσεων, κατακόρυφη αύξηση των επισφαλειών από αδυναµία καταναλωτών να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, εσωστρέφεια και καµία αξιοπιστία στις διεθνείς αγορές χρήµατος.

Επιπλέον η κατάσταση αυτή θα οδηγούσε σε παύση των χρηµατοδοτήσεων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, και ραγδαία αύξηση των επιτοκίων.

Τι θα συνέβαινε με τις τραπεζικές καταθέσεις

Το τι θα συμβεί με τις καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες εξαρτάται από τον τρόπο µε τον οποίο θα γίνει η µετάβαση. Σε περίπτωση που προηγηθεί στάση πληρωµών και χρεοκοπία τραπεζών, κανείς δεν µπορεί να προβλέψει τι θα γίνει µε τα χρήµατα που βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασµούς.

Ακόµη όµως και στην περίπτωση συντεταγµένης µετάβασης είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει µια αρχική περίοδος "εµφράγµατος" στις συναλλαγές. Όσον αφορά τα δάνεια, µπορεί το κεφάλαιο να µετατραπεί από ευρώ σε δραχµές, τα χαµηλά όµως επιτόκια στα οποία έχουµε συνηθίσει θα αποτελέσουν παρελθόν.

Οφέλη, όπως σημειώνεται, θα υπήρχαν στον τουρισµό, σε µια όμως χώρα που θα θύµιζε έναν πολύ φθηνό προορισµό και όχι µία χώρα ευρωπαϊκού επιπέδου.

Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica φιλοξενεί τρισέλιδο αφιέρωμα για την Ελλάδα, εν μέσω σεναρίων για πτώχευση της χώρας και επιστροφή στο νόμισμα της δραχμής.

"Έχει περισσότερα από 3.000 χρόνια ζωής. Βγήκε στη σύνταξη πριν από εννέα χρόνια. Όλοι πίστευαν ότι δεν θα άκουγαν ξανά γι’ αυτήν. Κι όµως, το φάντασµα της δραχµής, του πιο παλιού νοµίσµατος της Ευρώπης, προβάλλει από το παρελθόν. Η τελευταία Κασσάνδρα ξεπρόβαλε από τις Βρυξέλλες", αναφέρεται στο δηµοσίευµα.

cosmo.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος29/5/11 20:43

    mou fainete oti ta NEA mas doulevoun kanonika,h kai ayta einai meros ths sosialistikhs propagandas oti h draxmh einai kako nomisma.ti lete bre a8lioi?h ellada kai bebaia xreiazete thn draxmh,na thn upotimhsei oso paei kai na ksexreosei to xreos grhgorotera,oxi oti 8a diongo8ei!isa isa 8a elato8ei kai gia ayto h merkel to apokleiei!!ennohte oti mas odhghsane sto na ftasoyme na eksartiomaste kata to 70% apo eisagoges kai na mhn paragoyme sxedon tipota.an omos gyrisoyme sthn draxmh,tote o ellhnas 8a anagastei na doylepsei meta apo stash ergasias 40 eton.oses xores ypotimhsan to nomisma toys anteksan thn krish kai ksexreosan amesa.ebalan olh thn xora na doylevei.ti 8eloyn merikoi dhladh?na mhn doylevoyme kai na ksepoylame thn ellada fileto fileto.ayto 8eloyn!opoios ellhnas politikos exei ta arxidia na mas bgalei apo thn kolo eyrozonh toy eyro,8a einai o epomenos sothras ths elladas.draxmh kai pali draxmh!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος29/5/11 20:55

    Δεν θα έπρεπε ποτέ να είχαμε μπει στην Ευρωζώνη, μπορεί να μην είχαμε το επίπεδο ζωής που έχουμε σήμερα, αλλά δυστυχώς φτάσαμε σε αυτό το πλασματικό επίπεδο με δανεικά, δανεικά τα οποία οι τράπεζες μοίραζαν με ευκολία, επειδή η ίδιοι παίρνανε δάνεια με ευκολία από την ΕΚΤ! Δεν συζητάμε για την ακρίβεια, την μείωση της ανταγωνιστικότητας τον ελληνικών επιχειρήσεων, την κατακόρυφη μείωση σε εξαγωγές στην και την αύξηση σε εισαγωγές , η και της μεγάλες απώλειες στον τουρισμό, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ακρίβεια που έφερε το ευρώ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος30/5/11 09:03

    Δεν μας φταίει το Ευρό για την κατάντια μας .Ασχετα του ότι μπήκαμε στην ΟΝΕ απο την πίσω πόρτα ,αυτό που μας έριξε στα βράχια είναι η πολιτική του δανεισμού των τελευταίων δεκαετιών .Επιπλέον το ότι κάναμε πολιτική πρόνοιας με δανεικα και βέβαια ότι έχουμε δημόσιο τομέα μεγαλύτερο απο αυτόν που μπορούμε να πληρώνουμε.Τα υπόλοιπα είναι για συζητήσεις .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος30/5/11 19:06

    Μπούρδες, μπούρδες μπούρδες και πάλι μπούρδες από τις εκπορνευμένες δημοσιογραφικών λεγεώνων των ΜΜΕ. Προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τον κοσμάκη. Μία Ε.Ε. χωρίς Ελλάδα σημαίνει χιλιάδες ανέργους στη Γερμανία την Ολλανδία τη Γαλλία κλπ. Μία Ελλάδα χωρίς δεσμεύσεις στη παραγωγή της όπως τώρα, σημαίνει ανάπτυξη. Μη μασάτε έχουμε την πιο πλούσια φύση στον κόσμο. Μπορούν να φτιαχτούν τα πάντα στην Ελλάδα. Μόνο φιλελληνική κυβέρνηση θέλουμε αγάπη και σύμπνοια μεταξύ μας και μπόλικη όρεξη για δουλειά αδέλφια. Τίποτε άλλο.
    Πάνος Σοροπίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *