ροή ειδήσεων

«Ανάβει φωτιές» η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου

Το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να είναι θερμό με τους αρμόδιους φορείς να είναι υποχρεωμένοι να...
προχωρήσουν στο σχεδιασμό για την αντιπυρική περίοδο δίχως να υπάρχουν τα απαιτούμενα χρήματα.

Όπως καταγγέλλουν μέλη της Ένωσης Δασοφυλάκων τα περισσότερα πληρώματα των υπηρεσιών τους περιπολούν με τα δικά τους μεταφορικά μέσα! Αυτό συμβαίνει γιατί όλες οι Δασικές Υπηρεσίες έχουν ελάχιστα αυτοκίνητα, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι παλαιά και η συντήρηση τους ακριβή και δύσκολη. Η δραματική μείωση των πόρων προς τα δασαρχεία για να εξασφαλίσουν βασικές λειτουργίες, η έλλειψη στελεχικού επιστημονικού δυναμικού, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των περισσότερων δασικών υπαλλήλων, δεν επιτρέπουν στις δασικές υπηρεσίες να προστατέψουν τα βουνά μας, σε υψηλό επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα στην Ελλάδα υπηρετούν 1000 Δασοφύλακες όταν τόσοι ακριβώς υπηρετούσαν και το1919 που η χώρα μας ήταν η μισή απ' ότι σήμερα! Από την πλευρά της Πυροσβεστικής, υπάλληλοι καταγγέλλουν ότι σε πολλές υπηρεσίες υπάρχουν οχήματα του ' 74. . Ακόμη ότι οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι μεγαλύτερες φέτος στην Πυροσβεστική, καθώς κατά τη διάρκεια της χρονιάς υπήρξαν πολλές συνταξιοδοτήσεις, χωρίς όμως να αναπληρωθούν τα κενά.

Χωρίς καύσιμα το Δασαρχείο Ρόδου

Είναι γνωστό σε όλους όσοι έχουν μια στοιχειώδη επαφή με τα δασαρχεία ότι έχουν "μείνει από καύσιμα". Οι υπάλληλοι αδυνατούν να μετακινηθούν, γιατί τα προβλεπόμενα κονδύλια για τη συντήρηση και τη μετακίνηση των οχημάτων είναι ελάχιστα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Δασαρχείο της Ρόδου που λίγες ημέρες πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου εξέπεμψε σήμα κινδύνου προς τους αρμοδίους καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει εγκρίνει ένα κονδύλι 75 ευρώ για κάθε όχημα της υπηρεσίας για όλο το καλοκαίρι.

Τραγική η κατάσταση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Με 34 πυροσβεστικά οχήματα να βρίσκονται ακινητοποιημένα λόγω βλαβών αλλά και φθαρμένων ελαστικών και ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό τουλάχιστον εκατό πυροσβεστών, καλείται η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Αχαία και γενικότερα στη Δυτική Ελλάδα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της φετινής καλοκαιρινής περιόδου.

Το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να είναι θερμό με τους αρμόδιους φορείς να είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν στο σχεδιασμό για την αντιπυρική περίοδο δίχως να υπάρχουν τα απαιτούμενα χρήματα..

Καμπανάκι κινδύνου για την πυροπροστασία στην Ηλεία

Καμπανάκι κινδύνου για τα εναπομείναντα δάση της Ηλείας, καθώς ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου καταγράφονται δραματικές ελλείψεις προσωπικού, παλαιωμένα οχήματα, ελάχιστα διαθέσιμα εναέρια μέσα και εποχικοί δασοπυροσβέστες που δεν μπορούν να κάνουν υπερωρίες. Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στον Πύργο επισημάνθηκαν οι ελλείψεις και τα προβλήματα, ενώ τονίστηκε η ανάγκη να συντονιστούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και ιδιαίτερα των πυρκαγιών, ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου που ξεκίνησε χθες. Ακόμη επισημάνθηκε ότι τα Δασαρχεία έχουν ήδη εκπονήσει μελέτες για συντήρηση του οδικού και αντιπυρικού δικτύου. Χωρίς την έγκριση χρηματοδοτήσεων όμως, δεν μπορούν να κάνουν απολύτως τίποτα!

Διαβάστε αναλυτικά στο http://www.iliatora.gr/news_details.php?id=5679

Κάθε καλοκαίρι και χειρότερα στη Λέσβο

Κάθε χρόνο ο αριθμός των μονίμων υπαλλήλων της Πυροσβεστικής μειώνεται λόγω των συνταξιοδοτήσεων και του «παγώματος» των νέων προσλήψεων και σήμερα υπηρετούν στη Λέσβο 81 πυροσβέστες, εκ των οποίων οι 39 στην Μυτιλήνη και οι υπόλοιποι στα Κλιμάκια της Καλλονής, της Αγιάσου, του Πλωμαρίου και του Πολιχνίτου. Σημαντική ανάσα στο δύσκολο έργο του μόνιμου προσωπικού δίνουν οι εποχικοί δασοπυροσβέστες, που πριν μερικά χρόνια υπηρετούσαν για 8 μήνες κάθε χρόνο αλλά τώρα το διάστημα της θητείας τους συρρικνώνεται στο πλαίσιο των γενικότερων περικοπών. Πρόκειται για 92 υπαλλήλους που τα τελευταία χρόνια έπιαναν δουλειά από την 1η Μαίου, αλλά φέτος η πρόσληψή τους θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο για τους λόγους που προαναφέραμε. Πιθανότατα να κληθούν να αναλάβουν καθήκοντά από την 1η Ιουνίου, αφού μέχρι και χθες δεν είχε σταλεί καμία διαταγή από το Αρχηγείο.

Διαβάστε περισσότερα στο http://www.lesvosnews.gr/?p=13232

Εντολή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για καταγραφή παράνομων χωματερών

Πλήρη καταγραφή των παράνομων χωματερών ενόψει της αντιπυρικής περιόδου ζήτησε με επιστολή του προς τους περιφερειάρχες όλη της χώρας ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μανώλης Όθωνας. Η επιστολή κοινοποιήθηκε και στους κατά τόπους εισαγγελείς. Όπως σημείωναν πηγές του υπουργείου είναι σημαντικό να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή πυρκαγιών από ανεξέλεγκτες χωματερές. Προσθέτουν δε ότι «αν ξεσπάσει φωτιά και διαπιστωθεί πως δεν είχαν ληφθεί τα μέτρα πυροπροστασίας, τότε το λόγο θα έχει ο εισαγγελέας». Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης η κατ' εξαίρεση έγκριση για την διεξαγωγή διαγωνισμού που εκκρεμεί για την προμήθεια ελαστικών για πυροσβεστικά οχήματα μεγάλης ηλικίας, καθώς τα υφιστάμενα έχουν φθαρεί σημαντικά με το πέρασμα του χρόνου και υπάρχει κίνδυνος για τα πληρώματα σε περίπτωση που κληθούν για δασική πυρκαγιά.

protothema.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος4/5/11 22:23

    MEXRI KAI EKEI EKANE PERIKOPES O ANEPROKOPOS PAPANDREOY.KSANA PSHFHSTE TON NA KAEI OLH H ELLADA STO TELOS GIA NA THN KSEPOYLHSOYN STOYS GERMANOYS

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *