ροή ειδήσεων

ΑΝΤΙΟ ΚΑΛΕ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΕ!!!

Βίντεο: φόρος τιμής στον Θανάση
Την τελευταία του πνοή άφησε πριν από λίγες ώρες ο αγαπημένος Έλληνας ηθοποιός Θανάσης Βέγγος ο οποίος τον τελευταίο καιρό...
νοσηλευόταν με σοβαρά προβλήματα υγείας. Είχε γεννηθεί στον Πειραιά, στο Νέο Φάληρο, στις 29 Μαΐου του 1927 από το Βασίλη και την Ευδοκία Βέγγου, των οποίων ήταν και το μοναδικό παιδί. Ο πατέρας του ήταν δημόσιος υπάλληλος, συγκεκριμένα εργαζόταν στην Εταιρεία Ηλεκτρισμού, και ήρωας της αντίστασης. Μετά τον πόλεμο, εκδιώχθηκε από τη δουλειά του εξαιτίας των πολιτικών του φρονημάτων. Η απόλυση του πατέρα του προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στην οικογένεια του Θανάση, κάτι που τον αναγκάζει να ριχτεί στον αγώνα για το μεροκάματο. Κυριότερη μεταξύ των επαγγελμάτων με τα οποία ασχολήθηκε ήταν η απασχόληση σε επεξεργασίες δερμάτων. Παράλληλα έκανε διάφορα μικροθελήματα στη γειτονιά του. Τα χρόνια 1948-1950 εξορίστηκε στη Μακρόνησο, όπου γνωρίστηκε με τον μετέπειτα γνωστό σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο. Αυτή η γνωριμία οδήγησε στην πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, το 1954 στην ταινίÎ! ± Μαγ ική Πόλις του Κούνδουρου. Για τα επόμενα πέντε χρόνια έπαιξε σε μικρούς ρόλους, εργαζόμενος παράλληλα και ως φροντιστής στα πλατό. Την περίοδο αυτή εμφανίστηκε σε μερικές από τις πιο ιστορικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, όπως Ο δράκος, Διακοπές στην Αίγινα, Μανταλένα, Συννεφιασμένη Κυριακή, Ο Ηλίας του 16ου, Ποτέ την Κυριακή. Ο πρώτος του μεγάλος ρόλος είναι μαζί με το Νίκο Σταυρίδη στην ταινία Οι δοσατζήδες του 1960. Τον ίδιο καιρό, το 1959 πήρε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ηθοποιού όχι από Σχολή αλλά ως εξαιρετικό ταλέντο με εξετάσ! εις σε ειδική επιτροπή. Η πρώτη του θεατρική παράσταση ήταν στην επιθεώρηση «Ομόνοια πλατς πλουτς», δίπλα στους Νίκο Ρίζο και Γιάννη Γκιωνάκη, επίσης το 1959.

Τα επόμενα χρόνια, συνεργαζόμενος κυρίως με τον σκηνοθέτη Πάνο Γλυκοφρύδη, αναπτύσσει τον τύπο του νευρικού, αεικίνητου τύπου, που τον καθιέρωσε και αρχίζει να γίνεται δημοφιλής. Με ταινίες όπως Ψηλά τα χέρια, Χίτλερ, Μην είδατε τον Παναή, Ζήτω η τρέλα, Πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης καθιερώνεται στη συνείδηση του κοινού. Το 1964, σε αναζήτηση καλλιτεχνικής ελευθερίας, ίδρυσε τη δική του εταιρία παραγωγής ΘΒ - Ταινίες Γέλιου. Την περίοδο 1965-1969, συνεργαζόμενος με τον Πάνο Γλυκοφρύδη και τον Ερρίκο Θαλασσινό, αλλά και σκηνοθετώντας ο ίδιος κάπο! ιες φορές, γύρισε τις καλύτερες κατά γενική ομολογία ταινίες του, όπως τις Φανερός πράκτωρ 000, Τρελός, παλαβός και Βέγγος, Ποιος Θανάσης;, που τις χαρακτηρίζουν το σουρεαλιστικό χιούμορ, ο αυτοσχεδιασμός και η πηγαία ερμηνεία. Παρά την εμπορική και καλλιτεχνική τους επιτυχία, οι ταινίες αυτές οδηγούν την εταιρία του Βέγγου σε κλείσιμο και τον ίδιο σε οικονομική καταστροφή, από την οποία θα συνέλθει μόνο μετά από πολλά χρόνια.

Η καριέρα του συνεχίζεται με τον σκηνοθέτη Ντίνο Κατσουρίδη, ενώ η δημοτικότητά του παραμένει σταθερή κι οδηγεί στην αποθέωσή του από τον κόσμο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1971, όπου η ταινία Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση; αποσπά τα βραβεία κριτικών και κοινού. Άλλη σημαντική ταινία αυτής της περιόδου είναι Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας του 1976. Η θεματολογία των ταινιών του μετατοπίζεται προς την κοινωνική κριτική, ενώ το 1983 σταματά για λίγα χρόνια να κάνει κινηματογράφο. Τη δεκαετία του '80 ασχολείται με το γύρισμα έξι βιντεοταινιών κ! αι της τηλεοπτικής σειράς Βεγγαλικά που, μετά από προσπάθειες πολλών ετών, προβλήθηκε τελικά στην τηλεόραση το 1988. Το 1990 εμφανίστηκε στη σειρά του ΑΝΤ1 Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης.

Η επιστροφή του στον κινηματογράφο γίνεται με την ταινία Ήσυχες μέρες του Αυγούστου του Παντελή Βούλγαρη. Η ερμηνεία του έχει πια διαφοροποιηθεί, είναι χαμηλών τόνων αλλά μεγάλης εκφραστικότητας, με κορυφαία στιγμή το ρόλο του στην ταινία Όλα είναι δρόμος του 1998. Την περίοδο αυτή εμφανίστηκε επίσης στην Επίδαυρο, το 1997 στο ρόλο του Δικαιόπολι στους Αχαρνής και το 2001 στην Ειρήνη του Αριστοφάνη με μεγάλη επιτυχία. Το 2002, σχεδόν πενήντα χρόνια μετά την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση, ο Θανάσης Βέγγος κράτησε έναν από τους βασικούς ρόλ! ους στην τηλεοπτική σειρά Περί ανέμων και υδάτων.

protothema



ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Σχόλια

  1. Ανώνυμος3/5/11 13:13

    Στο καλό ,καλέ μας άνθρωπε.
    Σίγουρα μας δίδαξες μας ψυχαγώγησες και μας έδειξες νέους δρόμους τόσο στον πόλιτισμό όσο και στην ανθρωπιά .
    Η γενιά αυτή θα σε θυμάται .Η επόμενη σίγουρα θα σε αναζητήσει για πολλούς λόγους .
    Αντίο Θανάση .Αντίο .
    ενας ανώνυμος σκεπτόμενος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος3/5/11 13:21

    Στο καλό ,καλέ μας άνθρωπε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος3/5/11 13:41

    ΑΝΤΙΟ ΚΑΛΕ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΕ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος3/5/11 13:51

    ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΡΕ ΘΑΝΑΣΗ ΜΑΣ !

    ΓΕΙΑ ΣΟΥ

    ..είναι τρομαχτικό πόσους ΣΠΟΥΔΑΙΟΥΣ καλλιτέχνες χάσαμε μέσα σαυτόν τον χρόνο, ΓΑΜΩ ΤΗ ΚΡΙΣΗ ΣΑΣ ΓΑΜΩ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος3/5/11 13:58

    13:51 ..Ναι το μνημονιο φταιει..Σοβαρεψου ρε φιλε!
    Και μεινε στην αναρτηση!! Εφυγε ο μεγαλος ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ! λιγο σεβασμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος3/5/11 14:03

    13:51 δεν είπα οτι φταίει το μνημόνιο, αλλά τι να πω για αυτή τη χρονιά ρε φίλε ολα στραβά και ανάποδα το γεγονός δε ότι φέτος χάθηκε ένας ικανός αριθμός σπουδαίους Ελλήνων είναι κατ εμέ συγκλονιστικό..

    ΑΘΑΝΑΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος3/5/11 15:02

    ΑΘΑΝΑΤΟΣ.ΑΝΤΙΟ ΘΑΝΑΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος3/5/11 15:54

    GIA SOU THANASI MAS ...KALE MOU ANTHROPE.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος3/5/11 16:00

    Αντίο καλέ μας άνθρωπε.....
    Αντίο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος3/5/11 16:21

    Ηθοποιος σαν αυτον δεν θα ξαναβγει ΠΟΤΕ.....Αντιο φιλε Θαναση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος3/5/11 16:28

    Μακαρι να παραδειγματιζομασταν ολοι απο τον χαρακτηρα και το ηθος του Μεγαλου Βεγγου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος3/5/11 17:45

    Μαθαμε τι σημαινει γελιο μαθαμε τι σημαινει να εισαι καλος και τιμιος ανθρωπος! Σε χασαμε τεραστιε Θαναση..αλλα τυχεροι ολοι οι αλλοι μεγαλοι που σε περιμενουν εκει πανω!! Αθανατος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος3/5/11 17:49

    ΚΑΛΗ ΑΝΑΠΕΥΣΗ ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΕ!!!ΑΘΑΝΑΤΟΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος4/5/11 00:51

    ΠΑΝΤΑ ΘΕ ΕΙΣΕ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ,
    ΑΘΑΝΑΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *