ροή ειδήσεων

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΕΙΑ - Κατακραυγή για το χημικό πόλεμο και την ανεξέλεγκτη βία

Επέστρεψαν στην πλατεία Συντάγματος τα ξημερώματα της Πέμπτης οι διαδηλωτές που είχαν εκδιωχθεί από την αστυνομία και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον ειρηνικό αγώνα που ξεκίνησαν πριν από 37 ημέρες...
Τη χρήση χημικών και ανεξέλεγκτης βίας των δυνάμεων καταστολής κατά των ειρηνικών διαδηλωτών καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία αλλά και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Κλειστές παραμένουν και σήμερα η λεωφόρος Αμαλίας, η Πανεπιστημίου και η Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος του Χίλτον, λόγω σιδερένιου πλέγματος που τοποθέτησε η Αστυνομία. Συγγνώμη από τους πολίτες ζήτησε με σημερινές δηλώσεις του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Χρήστος Φωτόπουλος.

Μετά από συνέλευση στο Μοναστηράκι, εκατοντάδες πολιτών πορεύτηκαν προς το Γκάζι και τον 9,84 και από εκεί ξανά προς την πλατεία Συντάγματος την οποία ανακατέλαβαν και καθάρισαν «υπερασπιζόμενοι ότι έχτισαν εδώ και 36 μέρες», όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους. «Συνεχίζουμε. Αύριο όλες και όλοι στο Σύνταγμα».

Η Διεθνής Αμνηστία με δελτίο τύπου που εξέδωσε χθες, καταδίκασε την «υπερβολική χρήση βίας» από την αστυνομία και την ανεξέλεγκτη χρήση χημικών αερίων κατά των διαδηλωτών. «Μαρτυρίες πολιτών και βιντεοσκοπημένο υλικό δείχνουν επαναλαμβανόμενα υπερβολική χρήση βίας στις πρόσφατες διαδηλώσεις, καθώς και την δυσανάλογη και αδιάκριτη χρήση δακρυγόνων και άλλων χημικών αερίων κατά των ειρηνικών διαδηλωτών», αναφέρει το δελτίο τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Είναι παράλογο μια ουσία που είναι απαγορευμένη κατά εχθρών να χρησιμοποιείται ευρύτατα κατά των πολιτών της δικής μας χώρας», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία για την προστασία του περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Βιομηχανικής Απειλής, αναφορικά με την χρήση χημικών αερίων κατά των πολιτών. Επιπλέον, η Ιατρική Εταιρεία καταγγέλλει τη «συνεχιζόμενη υπερβολική χρήση χημικών» κατά των πολιτών. «Είναι γνωστό ότι τα χρησιμοποιούμενα δακρυγόνα περιέχουν την ουσία CS (ορθοχλωροβενζινομαλονονιτρίλη) η οποία προξενεί σοβαρά προβλήματα στην όραση, το αναπνευστικό, αποβολές και καρκινογενέσεις. Γιαυτούς τους λόγους κατατάσσεται στα χημικά όπλα και η χρήση της απαγορεύεται σε καιρό πολέμου. […] Ζητάμε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το άμεσο σταμάτημα της χρήσης χημικών κατά των κατοίκων της Αθήνας και την υιοθέτησης άλλων μεθόδων που δε θα απειλούν την υγεία για την επιβολή της δημόσιας τάξης» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

«Αυτό που έγινε χθες ήταν έγκλημα» κατήγγειλε ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος, στον τηλεοπτικό σταθμό του Σκάι. Ο κ. Λουράντος σημείωσε πως χθες, δεν πρόφτασε να ολοκληρώσει την έκκληση που έκανε προς τα ΜΑΤ να σταματήσουν τη ρίψη χημικών, καθώς και ο ίδιος λιποθύμησε από την έλλειψη οξυγόνου.

Την αλόγιστη χρήση χημικών κατήγγειλαν και ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Γιάννης Μπασκόζος, καθώς και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Δημήτρης Βαρνάβας.

Με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ «καταγγέλλει τον αυταρχισμό και την πρωτοφανή βία στην οποία κατέφυγε η κυβέρνηση για να διαλύσει τις συγκεντρώσεις των εργαζομένων και των πολιτών για να περάσει τα αντιλαϊκά μέτρα», και καλεί σε νέα συγκέντρωση σήμερα στο Σύνταγμα, στις 19.30.

«Καταγγέλλουμε το σατανικό σχέδιο της κυβέρνησης με τους κουκουλοφόρους του Παπουτσή, που δεν δίστασε δύο φορές να κάψει το κέντρο της Αθήνας, με σκοπό να τρομοκρατήσει και να εμποδίσει την ειρηνική παρουσία των ανεξάρτητων και αγανακτισμένων διαδηλωτών μπροστά και γύρω από τη Βουλή», τονίζεται σε ανακοίνωση του Μίκη Θεοδωράκη που επίσης καλεί σε συγκέντρωση τους πολίτες, σήμερα στο Σύνταγμα.

Ψυχραιμία ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ενώ τον αποτροπιασμό της για τις χθεσινές εικόνες εκφράζει η Ένωση Ξενοδόχων.

Από την ατέρμονη χθεσινή καταστολή των διαδηλώσεων, τουλάχιστον 500 άτομα χρειάστηκαν τις πρώτες βοήθειες μέσα στο πρόχειρο ιατρείο του σταθμού του Μέτρο, λόγω αναπνευστικών προβλημάτων. Επιπλέον, 99 άτομα μεταφέρθηκαν σε διάφορα νοσοκομεία της Αθήνας. Στους 49 ανέρχονται οι τραυματίες από την πλευρά των αστυνομικών σύμφωνα με τη ΓΑΔΑ.

Ματ χτυπούν πάνω στην πλατεία ειρηνικό διαδηλωτή

Σημειώνεται πως με σημερινές δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ 100,3 ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας Αθανασιος Κοκκαλάκης έκανε λόγο για “μεμονωμένα ίσως περιστατικά”, ενώ υπερασπίσθηκε την επίθεση των ΜΑΤ στο Μετρό. Αναφερόμενος στις μαρτυρίες για αλόγιστη χρήση χημικών είπε ότι είναι «δήθεν αλόγιστη» και οι αστυνομικοί απαντούσαν στις πέτρες και τις μολότοφ που δέχονται.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του tvxs.gr, μηνύσεις πρόκειται να κατατεθούν κατά των ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ που επιτέθηκαν απρόκλητα σε ομάδα διαδηλωτών που είχαν βρει καταφύγιο από τα χημικά στην οδό Ερμού χθες το απόγευμα. Πάνω από 10 άνδρες της εν λόγω ομάδας επιτέθηκαν σε ειρηνικούς διαδηλωτές ενώπιον κατοίκων και καταστηματαρχών, τραυματίζοντας στο κεφάλι και τα άκρα μέλος του Σωματείου Τεχνικών Ραδιοφώνου ενώ έσπασαν γκλοπ στο κεφάλι άλλου διαδηλωτή, που μεταφέρθηκε με διάσειση στο νοσοκομείο, με καθυστέρηση μιας ώρας, καθώς δεν προσέγγιζε ασθενοφόρο στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής ζήτησε τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, με αφορμή το βίντεο της σύλληψης του αντιδικτατορικού αγωνιστή Σήφη Καυκαλά, στο οποίο εμφανίζονται άτομα με καλυμμένα τα πρόσωπα και φέροντες λοστούς να συνομιλούν με αστυνομικούς και στη συνέχεια να εισέρχονται στον προαύλιο χώρο της Βουλής.

Φωτόπουλος: Ζητώ συγνώμη από τους πολίτες, είναι ντροπή

«Ζητάω συγνώμη από τους πολίτες. Είναι ντροπή», δήλωσε σήμερα μιλώντας στον Real Fm ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Χρήστος Φωτόπουλος, για τη στάση συναδέλφων του στα επεισόδια. Ερωτηθείς αν είχαν πολιτικές εντολές να επιτεθούν στους πολίτες, είπε ότι δεν μπορεί να δεχθεί πως οι αστυνομικοί λειτουργούν αυτοβούλως. «Αν είναι έτσι, τότε είμαστε άτακτο σώμα και κάποιος πρέπει να μας βάλει σε τάξη», συμπλήρωσε. «Αν αυτό λέγεται δημοκρατία και ομαλή λειτουργία και ενδεδειγμένος τρόπος λειτουργίας της αστυνομία! ς, βροντοφωνάζω όχι. Ντροπή, ντροπή, ντροπή» τόνισε ο κ. Φωτόπουλος, ζητώντας να γίνει ενδελεχής έρευνα και να μην μείνει τίποτε κρυφό.

Τέλος, άφησε αιχμές για την πολιτική ηγεσία, η οποία όπως ανέφερε, καλεί τη αστυνομία να αντιμετωπίσει προβλήματα πολιτικά που χρειάζονται άλλες παρεμβάσεις, παρά να βρίσκεται δίπλα στον πολίτη.
Οι Αγανακτισμένοι επέστρεψαν και συνεχίζουν

Η ανακοίνωση των διαδηλωτών της πλατείας Συντάγματος για τα χθεσινά δραματικά γεγονότα αναφέρει:

Καταγγέλλουμε το οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης της πλατείας Συντάγματος από την κυβέρνηση που έχει μπει σε εφαρμογή τις τελευταίες δύο μέρες. Σήμερα το όργιο βίας και καταστολής κορυφώθηκε με αδικαιολόγητες και απρόκλητες επιθέσεις με κάθε μέσο σε ειρηνικούς διαδηλωτές, πνίγοντας την πλατεία Συντάγματος στα χημικά, τραυματίζοντας πάνω από 500 διαδηλωτές και με πογκρόμ που επεκτάθηκαν σε όλους τους γύρω δρόμους από την Πλάκα μέχρι το Μοναστηράκι με ομάδες Δίας, Δέλτα και ΜΑΤ να κυνηγάνε χιλιάδες διαδηλωτές μέχρι και μέσα σε καφέ, μανάβικα και εστιατόρια.

Καθιστούμε την κυβέρνηση υπόλογη για την σημερινή βάρβαρη επίθεση στο κέντρο της Αθήνας, δείγμα της «ατσάλινης δημοκρατίας» του μνημονίου, του μεσοπρόθεσμου και της τρόϊκα. Την καθιστούμε την μοναδική υπεύθυνη για ότι συμβεί από εδώ και πέρα κατά τη διάρκεια της νύχτας και την καλούμε να αποσύρει άμεσα τις δυνάμεις καταστολής και τρομοκρατίας.

Για τη ζωή μας όμως είμαστε υπεύθυνοι εμείς! Εμείς οι χιλιάδες κόσμου που ακόμα βρισκόμαστε στους δρόμους, που ακόμα αντιστεκόμαστε, που συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Εμείς που δεν θα αφήσουμε κανέναν να διαλύσει την πραγματική δημοκρατία και ελευθερία όπως τις αναγεννάμε κάθε μέρα, εδώ και 36 μέρες σε όλες τις πλατείες της χώρας.

Όλοι αύριο, στις 6.00 στην πλατεία Συντάγματος. Συνεχίζουμε.
Δεν θα φύγουμε αν δεν φύγουν.
Είναι 155 είμαστε εκατομμύρια.

tvxs.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος30/6/11 22:32

    ΣΑΣ ΠΗΡΕ ΚΑΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΧΑΜΠΑΡΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *