ροή ειδήσεων

Σοκαριστικά στοιχεία για τις απόπειρες αυτοκτονίας μέσω internet!!

Σε καθημερινό ''πονοκέφαλο'' έχουν εξελιχτεί για τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος οι υποθέσεις νεαρών ατόμων που σχεδιάζουν...να βάλουν τέλος στη ζωή τους και το ανακοινώνουν μέσω του διαδικτύου. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι αρχές επεμβαίνουν άμεσα, βρίσκουν τα ηλεκτρονικά ''ίχνη'' και στέλνουν ψυχολόγους για να στηρίξουν το παιδί και την οικογένεια του.

Ο προϊστάμενος του Τμήματος Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Ασφάλειας Αττικής, Μανόλης Σφακιανάκης, μιλώντας σε μαθητές, σε ημερίδα με θέμα το διαδίκτυο και τους κινδύνους του, ανέφερε ότι ''Παλαιότερα είχαμε μία υπόθεση απόπειρας αυτοκτονίας το χρόνο, στη συνέχεια το εξάμηνο και μετά το μήνα. Πλέον, ανάλογες υποθέσεις φτάνουν σχεδόν καθημερινά στα γραφεία μας. Καταγράφουμε περίπου 20 - 25 περιπτώσεις απόπειρας αυτοκτονίας το μήνα από νεαρούς που το ανακοινώνουν μέσω του internet.

Στην ουσία πρόκειται για μία σύγχρονη μάστιγα που απειλεί όλο και περισσότερα νέα παιδιά. Το κέντρο δέχεται καθημερινά κλήσεις από μικρά παιδιά, τα οποία εναγωνίως αναφέρουν, ότι οι φίλοι τους αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα και ανακοινώνουν σχέδια για αυτοκτονία μέσω του διαδικτύου. Εκεί ξεκινά ένας αγώνας δρόμου από την αρμόδια ομάδα για να εντοπίσει και να στείλει ειδικούς, προτού συμβεί το μοιραίο.

Ο κ. Σφακιανάκης τόνισε πως από τον Νοέμβριο του 2006 οπότε και καταγράφηκε ο πρώτος νεκρός στην Ελλάδα, που είχε εκδηλώσει την επιθυμία να αυτοκτονήσει μέσω του διαδικτύου, έως σήμερα εντοπίστηκαν και βοηθήθηκαν 201 νεαρά άτομα τα οποία επιχείρησαν ή σχεδίαζαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους. Η αστυνομία σε συνεργασία με ψυχολόγους κατάφερε να αποτρέψει τους νεαρούς, ενώ μόλις σε 15 περιπτώσεις υπήρξαν τραυματίες.

Στην προσπάθειά του να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, ο κ. Σφακιανάκης, συμβούλεψε τα παιδιά να μην κάνουν φίλους σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης άτομα που δεν γνωρίζουν. ''Κάνετε αγώνα δρόμου να συγκεντρώσετε 1.500 φίλους όμως δεν ξέρετε ποιος θέλει να σας βλάψει. Είναι κρυμμένοι διάφοροι που προσπαθούν με αλλοιωμένες φωτογραφίες να διεισδύσουν στην παρέα σας. Δυστυχώς με λάθος κινήσεις μπορεί να χαθούν ζωές. Είναι πολλά τα παιδιά που τα ψάχνουμε και δεν ξέρουμε που είναι''.

Ένα ακόμη θέμα που επισημάνθηκε είναι η κυβερνοτρομοκρατία (cyber bullying) όπου αρκετά παιδιά δέχονται επιθέσεις από συμμαθητές τους. Το φαινόμενο γνωρίζει έξαρση τον τελευταίο καιρό παγκοσμίως και δεν είναι λίγα τα περιστατικά στη χώρα μας. Είκοσι παιδιά έχουν αναγκαστεί να αλλάξουν σχολεία γιατί δεν άντεχαν την πίεση που τους ασκείτε μέσω του internet από τους συμμαθητές τους.

Οι δύσκολοι κωδικοί πρόσβασης στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, η απόκρυψη του αριθμού των πιστωτικών καρτών και η περιορισμένη χρήση του διαδικτύου, είναι κάποιες από τις συμβουλές για την ορθή χρήση του internet. Συνολικά, το 2011 μεταφέρθηκαν 88 παιδιά στο νοσοκομείο Παίδων της Αθήνας από εξάρτηση στο διαδίκτυο.

Η Δίωξη επιτελεί πολύ σημαντικό έργο και έχει καταφέρει, στο χρονικό διάστημα από το 2004 έως σήμερα, να οδηγήσει στη φυλακή 610 χρήστες με την κατηγορία της διακίνησης παιδικού πορνογραφικού υλικού.

news247

Σχόλια

  1. Ανώνυμος5/6/11 08:06

    Παιδια που ειναι κλειδωμενα 24 ωρες σε σκοτεινο δωματιο και καρφωμενο πανω σε εναν υπολογιστη... φυσικο ειναι καποια στιγμη να χτυπησει το καμπανακι της τρελας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *