ροή ειδήσεων

Tageszeitung: «Η αγανάκτηση των Ελλήνων είναι κατανοητή αλλά απλοϊκή»

«Η αγανάκτηση των Ελλήνων είναι κατανοητή, αλλά απλοϊκή», σχολιάζει στην εναλλακτική εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου ο Νιλς Καντρίτσκε. Πρόκειται για μια ανάλυση του ρόλου του νέου κινήματος...

«Κατανοούμε την αγανάκτιση των Ελλήνων. Το πρώτο πακέτο των περικοπών τον περσινό Μάιο απέτυχε και παρέσυρε τη χώρα σε βαθιά ύφεση, διότι το εισόδημα του μέσου Έλληνα συρρικνώθηκε κατά ένα τέταρτο.
Τώρα ακολουθεί ένα δεύτερο πακέτο με νέες φορολογικές αυξήσεις και πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο αναμένεται να αποφέρει στα κρατικά ταμεία έσοδα ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πάλι όμως είναι άνισα κατανεμημένες οι επιβαρύνσεις χωρίς να μπορεί να προβλεφθεί πότε θα τελειώσει η κρίση.
Ο κάθε αγανακτισμένος διαδηλωτής νομίζει ότι τον αδικούν και ότι τον πρόδωσαν. Και γι' αυτό φωνάζει στο πέρασμα των πολιτικών ‘είσαστε κλέφτες και απατεώνες’, ‘εμείς είμαστε ο λαός’.

Αγανακτισμένοι και οι ψηφοφόροι των δύο κομμάτων του κατεστημένου

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις στις συγκεντρώσεις της πλατείας Συντάγματος εκπροσωπούνται όλα τα κοινωνικά στρώματα και όλες οι ηλικίες. Το ίδιο ισχύει και για τις ομάδες ψηφοφόρων.
Το 60% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι στις τρεις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις ψήφισαν τα δύο ‘κόμματα του κατεστημένου’: τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.
Επομένως οι αγανακτισμένοι είναι και εκείνος ο ‘λαός’, του οποίου οι πολιτικοί εκφραστές χάνουν τη μάχη της εξουσίας. Εδώ και τριάντα χρόνια γύρω στο 75% των ψηφοφόρων ψήφισαν τους πολιτικούς που σήμερα βρίζουν σαν κλέφτες και απατεώνες.»

«Κληρονομιά των δεινών αυτού του συστήματος ήταν και οι Έλληνες που τώρα έγιναν αγανακτισμένοι πολίτες. Η χώρα διαθέτει έναν διογκωμένο και αναποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό, το κόστος του οποίου υπερβαίνει σταθερά τα φορολογικά έσοδα του κράτους.
Το πελατειακό κράτος, το οποίο εξυπηρετεί κυρίως τα συμφέροντα του κάθε φορά κυβερνώντος κόμματος και μάλιστα τα ευκατάστατα στρώματα και τους ελεύθερους επαγγελματίες, οδήγησε την Ελλάδα στην καταστροφή.
Πόσοι Έλληνες εξεγέρθηκαν εναντίον αυτού του ολέθριου συστήματος όσο φαινόταν ότι όλα πήγαιναν καλά; Και πόσοι χρησιμοποίησαν τις πολιτικές τους ‘διασυνδέσεις’ για την εξυπηρέτηση των προσωπικών τους συμφερόντων ή πόσοι παραποίησαν την εισοδηματική τους κατάσταση;
Οι αγανακτισμένοι είναι κομμάτι του ελληνικού λαού, αλλά αυτό ισχύει και για την σχέση τους με το κράτος. Επομένως δεν υπάρχει λόγος να εκπροσωπείται λιγότερο η τάξη των φοροφυγάδων στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης από ότι στην ελληνική κοινωνία.»

Θα ξεφύγει το κίνημα από τον λαϊκισμό;

«Από μία κοινωνία που επωφελήθηκε τόσο πολύ δεν μπορεί να περιμένει κανείς ότι θα κάνει ξαφνικά αυτοκριτική. Όμως στο μέλλον η αγανάκτηση ενδέχεται να φέρει περισσότερα αποτελέσματα, εάν η αυτοκριτική δεν πνιγεί εν τη γενέσει.
Η νέα κουλτούρα της διαμαρτυρίας στην Ελλάδα είναι ένα σημαντικό βήμα για την ελληνική κοινωνία που επιθυμεί να χειραφετηθεί από τους πολιτικούς.
Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι οι αγανακτισμένοι δεν επιτρέπουν μέχρι τώρα να χειραγωγηθούν από μεμονωμένες ομάδες συμφερόντων ή από τα συντεχνιακά συνδικάτα.
Το κίνημα αυτό οφείλουν να το λάβουν επιτέλους υπ’ όψιν τους στις Βρυξέλλες και στις πρωτεύουσες των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας.
Αν και δεν είναι δυνατόν να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης εάν επικεντρώσει την οργή του μόνον στους πολιτικούς και τους έξωθεν καταπιεστές.»

DW

Σχόλια

  1. Ανώνυμος29/6/11 09:21

    Απλοικά είναι τα ΜΥΑΛΑ σας ΣΚΑΤΟ ΓΕΡΜΑΝΑΡΑΔΕΣ ΝΑΖΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *