ροή ειδήσεων

Αστυπάλαια

H Αστυπάλαια (ή Αστροπαλιά) είναι νησί του Αιγαίου με 1.238 κατοίκους (απογραφή 2001). Κατά μία άποψη, το νησί ονομάστηκε έτσι (άστυ + παλαιός) από τους Δωριείς κατοίκους του...




οι οποίοι βρήκαν στην περιοχή ίχνη παλαιότερου οικισμού των Φοινίκων, κατά τους ισχυρισμούς "κάποιων" αρχαιολόγων. Η Αστυπάλαια ανήκει διοικητικά στα Δωδεκάνησα, αλλά γεωγραφικά και πολιτισμικά στέκει ανάμεσα στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες.

Μορφολογία

Οι ακτές της Αστυπάλαιας είναι βραχώδεις, με όρμους και παραλίες. Μια μικρή λωρίδα γης περίπου 100 μέτρων, το Στενό, χωρίζει το νησί σε δύο τμήματα το μέσα και το έξω νησί. Στα νοτιοανατολικά υπάρχουν διάφορα μικρά νησιά, όπως η Αγία Κυριακή, ο Χονδρός, το Κουνούπι και ο Κουτσομύτης. Στα Δυτικά βρίσκονται οι νησίδες Οφιδούσα, Χτένια, Ποντικούσα και αλλες. Η πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι του νησιού είναι η Αστροπαλιά, ή Χώρα.

Διαμονή

Υπάρχουν πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, λίγα ξενοδοχεία και κάμπινγκ. Τον Αύγουστο όμως είναι αρκετά δύσκολο να βρεθεί ελεύθερο δωμάτιο αν δεν έχει γίνει έγκαιρη κράτηση.

Παραλίες

Υπάρχουν ωραιότατες παραλίες σε όλη τη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Η πιο ονομαστή είναι το Τζανάκι, λίγα χιλιόμετρα από τη Χώρα. Επίσης το Λιβάδι, ο Άγιος Βασίλειος, ο Άγιος Κωνσταντίνος, οι Βάτσες και τα Καμινάκια. Στα ανατολικά υπάρχουν οι Πλάκες, το Μπλε Λιμανάκι και η παραλία της Μαρτιζάνας. Οι παραλίες της Αστυπάλαιας έχουν συνήθως βότσαλα και διακρίνονται για τα κατακάθαρα και διαυγή νερά τους.

Αξιοθέατα

Το κάστρο της Αστροπαλιάς.

Το σπουδαιότερο αξιοθέατο είναι το κάστρο της Αστροπαλιάς που αποτελεί κατάλοιπο της Ενετοκρατίας. Στις παρυφές του κάστρου βρίσκεται και η ονομαστή εκκλησία της Παναγίας της Πορταΐτισσας, που γιορτάζει στις 15 Αυγούστου. Στο πανηγύρι της προσφέρεται δωρεάν δείπνο σε όλους, με πρώτο πιάτο τη σπεσιαλιτέ του νησιού, το περίφημο Λαμπριανό, (κατσικάκι γεμιστό με ρύζι και συκωτάκια).

Σήμα κατατεθέν του νησιού είναι και οι πολύ καλά διατηρημένοι ανεμόμυλοι. Άξιο επίσκεψης είναι επίσης το κάστρο του Αγίου Ιωάννη, καθώς και τα δύο σπήλαια του νησιού, πλούσια σε σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Στη Χώρα βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο της νήσου, με αρκετά εξαιρετικά εκθέματα.

Διασκέδαση

Αν και η Αστυπάλαια είναι ένα μικρό νησί, προσφέρει πλούσια νυκτερινή διασκέδαση στους επισκέπτες της. Αρκετά μπαράκια, μεζεδοπωλεία με μουσική, παραδοσιακά καφενεία, ντισκοτέκ και φυσικά δεκάδες ταβέρνες με φρέσκο και φτηνό ψάρι. Η διασκέδαση στην Αστυπάλαια κρατά συνήθως μέχρι την ανατολή. Είθισται μάλιστα μετά τη διασκέδαση να πηγαίνουν στο κάστρο για να απολαύσουν από κει το μαγικό θέαμα της ανατολής του ήλιου που αναδύεται μέσα από το πέλαγος.

Συγκοινωνία

Η Αστυπάλαια συνδέεται ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά και τα άλλα νησιά των Δωδεκανήσων. Στο νησί υπάρχει και αεροδρόμιο με σχετικά καλή σύνδεση με τον αερολιμένα Αθηνών και Ρόδου.

Αεροδρόμιο

O κρατικός αερολιμένας της Αστυπάλαιας (IATA: JTY) συνδέει το νησί με την Αθήνα, τη Λέρο, την Κω και τη Ρόδο. Χρησιμοποιούνται αεροσκάφη ATR 42 (50 Θέσεων) και DASH 8-100 (37 θέσεων). Αεροπορική εταιρία που εξυπηρτεί το αεροδρόμιο είναι η Olympic Air.


deepblueseanews.blogspot.com

Σχόλια

  1. Ανώνυμος15/7/11 15:13

    To Δελφινι της Νομαρχιας με τους γιατρους,το Ζωης και Ελπιδας,ποτε θα ερθει στην Αστροπαλια,για να κανουμε κανα τσεκ-απ ρε παιδια??? γνωριζει κανεις???? ταξιδευει...δεν ταξιδευει...τι γινεται???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος15/7/11 15:44

    ωαραια η αστυπαλαια πηγα 2 φορες διακοπες εκει . το μονο πραγμα που δεν μου αρεσε ειναι οτι ολοι ειναι ολυμπιακοι χα χα κατα τα αλλα υπεροχο νησι και αν και γαυροι ειναι φιλοξενοι .
    δοκιμαστε κατσικακι στο φουρνο και φρεσκο ψαρακιστα εστιατορεια στο λιβαδι jimmys ροδος παοκαρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος15/7/11 23:37

    ΩΡΑΙΟ ΝΗΣΙ ΜΕ ΩΡΑΙΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ
    ΜΟΥ ΑΡΕΣΑΝ ΠΟΛΥ ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΠΑΕΙ
    ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΚΕΙ ΝΑ ΦΑΕΙ ΟΠΟΣΔΗΠΟΤΕ ΧΛΩΡΗ
    ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΤΥΡΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *