ροή ειδήσεων

Τα παγωμένα γλυκίσματα που τα διαφημίζουν σαν παγωτά!

Αυτό το καλοκαίρι, όλες σχεδόν οι εταιρείες παγωτών αποφάσισαν να «πιάσουν στον ύπνο» τους καταναλωτές...
Οι ανυποψίαστοι καταναλωτές λοιπόν (και φέτος) προτιμούν τα δροσιστικά παγωτά των διαφόρων εταιρειών στην αντιμετώπιση της ζέστης.

Η απάτη όμως κρύβεται καλά, έντεχνα και αποτελεσματικά.
Αν κοιτάξουμε στη σύσταση (στο σημείο που αναφέρονται τα συστατικά) θα δούμε πως τιτλοφορείται -το παγωμένο προϊόν που κρατάμε στα χέρια μας- «παγωμένο γλύκισμα».

Οι καταναλωτές δεν δίνουν προσοχή διότι πολύ απλά δεν ξέρουν τη διαφορά που αξίζει να τη δούμε αναλυτικότερα:

Η διαφορά είναι τεράστια…

Το παγωτό υποχρεούται να γίνεται από γάλα φρέσκο ή σκόνη και όλα τα λιπαρά που εμπεριέχονται σε αυτό να προέρχονται από το γάλα.

Απαγορεύεται λοιπόν από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (ο ΚΤΠ συνοψίζει τις νομικές προδιαγραφές όλων των κυκλοφορούντων τροφίμων) η οποιαδήποτε προσθήκη λιπαρών που δεν έχουν σχέση με το γάλα.

Στα παγωμένα γλυκίσματα τώρα, υπάρχει ελευθερία προσθήκης φυτικών λιπαρών όπως ηλιέλαιο, καρυδέλαιο, φοινικέλαιο, αραπέλαιο και όποια άλλη μαργαρίνη φαντάζεστε (και τους συμφέρει).

Το ηλιέλαιο αποφεύγεται γιατί δημιουργεί πρόβλημα στην ομοιογένεια του τελικού προϊόντος, άρα μην ανησυχείτε για μολυσμένο με ορυκτέλαια ηλιέλαιο.

Ωστόσο, ως επί το πλείστον χρησιμοποιείται το καρυδέλαιο το οποίο είναι έλαιο «παχύ» και ταιριάζει στην υφή του τελικού προϊόντος (παγωμένου γλυκίσματος για να μην ξεχνάμε γρήγορα).

Το καρυδέλαιο, το ξέρετε πιστεύω πολλά χρόνια από τα αντηλιακά.

Έδινε το χρώμα, ως φυσική χρωστική, και την υφή σε όλα τα αντηλιακά τύπου Coppertone (ο τόνος του χαλκού).

Πιστεύω να μη σας πειράζει αν ο εντερικός σας σωλήνας λαμβάνει το «επιθυμητό μαύρισμα» εσωτερικά χωρίς κόπο…

Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα είναι διπλό:

Αφενός παραπλανάται ο καταναλωτής διότι οι εταιρείες που παράγουν παγωμένα γλυκίσματα στις ιστοσελίδες τους τα αναφέρουν ως κατηγορία παγωτών για λόγους μάρκετινγκ κι όχι ως παγωμένα γλυκίσματα.

Αφετέρου το παγωμένο γλύκισμα είναι ποιοτικά υποδεέστερο προϊόν κατά κοινή επιστημονική ομολογία σε σχέση με το παγωτό, λόγω της αφαίρεσης ζωικού λίπους (αποβουτυρωμένο γάλα σκόνη) και της προσθήκης φυτικών λιπαρών.

Λόγος για όλα τα παραπάνω; Μαντέψτε… Σας λέει κάτι η λέξη κέρδος;

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε καμιά διαφήμιση της τηλεόρασης δεν αναφέρεται προφορικά ή γραπτά η λέξη παγωτό.

Έχει αντικατασταθεί με ατάκες «Απόλαυση», «Δροσιά», «Παγωμένη Δροσιά» και άλλα κωμικά.

Ψάξτε στο παγωτό (που νομίσατε ότι πήρατε) τη σύσταση και θα διαπιστώσετε ότι δώσατε τα ωραία ευρώ σας για ένα «παγωμένο γλύκισμα».

epistoligr.blogspot.com

Σχόλια

  1. Ανώνυμος22/7/11 21:51

    Τίποτε παραπάνω δεν γίνεται απο την στιγμή που ο κόσμος πάει και αγοράζει κατι περίεργα παρασκευασματα ως παγωτά με διάφορα χρώματα, διάφορα περιεχόμενα μέσα, με περίεργες γεύσεις και σιρόπια επάνω τους.

    Το παγωτό το κλασσικό ειναι το παγωτό το ασπρο.
    Και ειδικά αυτό το τύπου χύμα απο την μηχανή στο χωνάκι, αντε και αυτό της μηχανής με πρόσθεση κακάο .
    Τίποτε άλλο δεν ειναι πραγματικό παγωτό.

    Αλλά ειπαμε απο την στιγμή που ο κόσμος ζητάει αυτά τα περίεργα, αυτά λοιπόν δεν γίνονται με το μαγικό ραβδί του Χάρρυ Πότερ.

    Γίνονται με αυτά τα προσθετικά που αναφέρονται στην ανάρτηση.

    Ο καθένας ας έχει λίγο μυαλό , και ας προσέχει τι τρώει.

    Δεν παρανομούν οι εταιρείες. Παγωμένο γλύκισμα το αναφέρουν και στις συσκευασίες και στα ψυγεία τους.
    Αλλο αν ο κόσμος γενικώς τα ονομάζει ολα αυτά παγωτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος22/7/11 23:50

    Ότι βλακεία σκεφτεί ο καθένας γράφει.....μην το τρως αμα δεν το γουστάρεις....δεν σε υποχρεώνει κανένας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος23/7/11 13:32

    @ 22/7/11 23:50

    Και εσύ άραξε στα κιλά σου μην τα διαβάζεις τα σχόλια άμα σου φταιει το οτι δήποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *