επικαιρότητα

Αλαλούμ στην αγορά στην πρεμιέρα του αυξημένου ΦΠΑ

Σύγχυση με τα προϊόντα «δύο ταχυτήτων»
Δεν πρόλαβε καλά καλά να ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου, αυξημένου ΦΠΑ στην εστίαση και όχι μόνο... που στην ουσία σημαίνει διπλασιασμός φόρου και κατακόρυφη αύξηση τιμών σε εκατοντάδες προϊόντα, και στην αγορά επικρατεί το απόλυτο αλαλούμ. Η τελευταία εγκύκλιος, την οποία εξέδωσε το υπουργείο οικονομικών, φαίνεται ότι έχει περιπλέξει περισσότερο τα πράγματα, αντί να τα ξεκαθαρίσει. Ήδη από τις αρχές της εβδομάδας, τα τηλέφωνα στα λογιστικά γραφεία έχουν ανάψει, από επαγγελματίες οι οποίοι προσπαθούν να βγάλουν άκρη με το σε ποια προϊόντα αυξάνεται ο συντελεστής και πόσο.

Το μεγαλύτερο θέμα έχει δημιουργηθεί στους φούρνους και τα αρτοποιεία αφού και εκεί υπάρχουν προϊόντα δύο ταχυτήτων. Δηλαδή το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα (όπως παξιμάδια, κρουασάν, κουλούρια, φρυγανιές, κριτσίνια) διατηρούνται στο 13%, ενώ οι τυρόπιτες, οι σπανακόπιτες και οι υπόλοιπες πίτες και παρόμοια πρόχειρα γεύματα, όπως χαρακτηρίζονται, επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23%!

«Από το πρωί, με έχουν πάρει τηλέφωνο πάνω από δέκα φούρνοι, που ζητούν διευκρινίσεις για το τι να κάνουν», δηλώνει στο 24h.gr ο φοροτεχνικός Αντώνης Μουζάκης. Ο ίδιος καλεί όλους τους επαγγελματίες να αλλάξουν άμεσα τις μηχανές τους, γιατί «ακόμα και αν συνεχίζουν να πουλάνε με τον παλιό συντελεστή, ο λογιστής θα υπολογίσει αυτά τα προϊόντα στα βιβλία με 23%».

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι τεχνικοί, αρμόδιοι για την αλλαγή των ταμειακών, δηλώνουν ότι δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν σήμερα όλους τους πελάτες τους! Πόσο κοστίζει αυτή η διαδικασία; Στην καλύτερη περίπτωση, 40 με 50 ευρώ.

24h.gr

Σχόλια

S M S

Αντιδήμαρχο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ θα έχουμε;
Αρε που είσαι Χατζή... με τον Γιαννακάκη ;;;

Μετάφραση

παράπονα Ρόδου
1 εικόνα 1000 λέξεις στο Instagram!
Δείτε επίσης