ροή ειδήσεων

«Λειτουργία των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης – Μετατροπή της λειτουργίας των Οικοτροφείων σε εστίες»

Πραγματοποιήθηκε προχθές, ύστερα από πρωτοβουλία του Προέδρου του ΟΤΕΚ κυρίου Λοίζου Σορωνιάτη, συνέντευξη τύπου, στην αίθουσα τύπου της περιφέρειας Δωδεκανήσου. Αφορμή για την πραγματοποίηση της συνέντευξης έδωσαν τα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας...
το τελευταίο χρονικό διάστημα και αφορούσαν στη λειτουργία και το μέλλον της ΑΣΤΕ Ρόδου αλλά κατ’ επέκταση και της αντίστοιχης Σχολής του Αγίου Νικολάου.

Απών από την συνέντευξη, ήταν ο διευθυντής της ΑΣΤΕΡ, κύριος Αθανάσιος Στάμος, του οποίου η παρουσία θα ήταν χρήσιμη, ιδιαίτερα δε, καθώς κάποια από τα πρόσφατα δημοσιεύματα για το θέμα του «οικοτροφείου» ξεκίνησαν και από τον ίδιο, χωρίς όμως να βρίσκουν σύμφωνα τα μέλη του συλλόγου μας.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΟΤΕΚ δήλωσε πως υπηρετεί την ΑΣΤΕΡ εδώ και 20 χρόνια, πριν σαν καθηγητής και τώρα με την ιδιότητα του προέδρου. Θεώρησε λανθασμένη την ανακοίνωση του για κλείσιμο του οικοτροφείου. Η ορθή ανακοίνωση είναι η μετατροπή του οικοτροφείου σε εστία σπουδαστών πράγμα που είναι σύμφωνο τόσο με τη σχετική νομοθεσία, όσο και με τις σύγχρονες απαιτήσεις και πρακτικές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο πρόεδρος έκρινε σημαντικότερο από το θέμα του οικοτροφείου, το πρόβλημα της στελέχωσης των ΑΣΤΕ με εκπαιδευτικό προσωπικό. Εμείς γνωρίζουμε, πως παρά την υποχρέωση του ΟΤΕΚ για την ολοκλήρωση της κρίσης των μόνιμων καθηγητών των ΑΣΤΕ, η σχετική διαδικασία, η οποία σε όλη την τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι τυπική, στην περίπτωση μας δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει καθώς δημιουργούνται συνεχώς ανεξήγητα κωλύματα!

Εξίσου σοβαρό πρόβλημα με το παραπάνω, είναι το γεγονός ότι δεν έχουν στελεχωθεί όπως προβλεπόταν οι τρεις ανώτερες βαθμίδες του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΑΣΤΕ (έχουν πληρωθεί μόνο 11 από τις 39 θέσεις που προέβλεπε το άρθρο 18 του ν.3105/2003) πράγμα που λειτουργεί βέβαια ενάντια σε κάθε προσπάθεια αναβάθμισης των Σχολών μας και δίνει όπλα στη φαρέτρα όσων αμφισβητούν την ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών, όπως είναι τα αντίστοιχα τμήματα των ΤΕΙ. Προτάθηκε μάλιστα η μετάταξη καθηγητών από το ΥΠΕΠΔΜΘ στις ΑΣΤΕ.

Σχετικά με την επιστολή που δημοσιεύθηκε από τον «Σύλλογο Σπουδαστών», o πρόεδρος του Συλλόγου Σπουδαστών της ΑΣΤΕΡ κύριος Cretu Julian, διαβεβαίωσε ότι τα μέλη του ΔΣ δεν γνώριζαν την ύπαρξη της επιστολής ούτε το περιεχόμενο της. Ως εκ τούτου, και εμείς δεν κατανοούμε πώς είναι δυνατόν να δημοσιεύονται και να αποτελούν τεκμήρια ανώνυμα e-mail, χωρίς την επίσημη σφραγίδα του Συλλόγου Σπουδαστών καθώς και την υπογραφή του νόμιμου εκπροσώπου του. Ποια σκοπιμότητα και ποια πρόσωπα εξυπηρετεί μια τέτοια ενέργεια; Περιέργως, κάθε χρόνο τέτοια εποχή όταν οι σπουδαστές βρίσκονται διασκορπισμένοι σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιώντας την πρακτική τους άσκηση και δεν μπορούν να συγκληθούν σε γενική συνέλευση, εμφανίζεται ο «σύλλογος φάντασμα» καταστρατηγώντας τα συμφέροντα των σπουδαστών και δημιουργώντας σύγχυση ρόλων.

Ο Σύλλογός μας, στην προχθεσινή συνέντευξη κατέθεσε τις θέσεις του δια των εκπροσώπων του, κκ Κασέρη Εμμανουήλ/Πρόεδρο και Θεοχάρη Νικόλαο/Ταμία. Στη συνέντευξη παραβρέθηκε επίσης, το μέλος του ΔΣ κύριος Βασιλειάδης Σταμάτιος και καθηγητές της ΑΣΤΕΡ, των ΕΠΑΣ και του ΙΕΚ του ΟΤΕΚ. Οι θέσεις του συλλόγου μας δηλώθηκαν με επιστολή που διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους κατά την έναρξη της συνέντευξης, τις οποίες επαναλαμβάνουμε παρακάτω:

Η ωφελιμότητα που προκύπτει από τη λειτουργία του οικοτροφείου στις Σχολές μας, αφορά κατά κύριο λόγο στη διαβίωση των σπουδαστών και όχι στην αποκόμιση γνώσεων ή δεξιοτήτων που σχετίζονται με την εκπαίδευσή τους. Επομένως, το οικοτροφείο – εστία στις Σχολές του ΟΤΕΚ όπως και στην υπόλοιπη Τριτοβάθμια εκπαίδευση, έχει ρόλο διακριτό από αυτόν των εργαστηρίων, και των αιθουσών διδασκαλίας. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ιδιαίτερα μάλιστα στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, τη λειτουργία των «οικοτροφείων» σαν σπουδαστικές εστίες, ώστε να περιοριστούν τα έξοδα διαβίωσης των σπουδαστών μας, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε η διακοπή της λειτουργίας τους να αποτελέσει αιτία απαξίωσης των Σχολών μας ή απώλειας των εκπαιδευτικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων τους.

Ο Σύλλογός μας με σχετική επιστολή προς τον Γενικό Διευθυντή του ΟΤΕΚ κο. Σπυριδάκη, ήδη από 03 Νοεμβρίου του 2010, είχε εκφράσει την παραπάνω θέση σχετικά με το θέμα της λειτουργίας των οικοτροφείων. Μάλιστα, το συγκεκριμένο έγγραφο, περιελάμβανε και γενικότερες προτάσεις του συλλόγου μας που αφορούσαν: (1) στην υιοθέτηση ενός πιο σύγχρονο εκπαιδευτικού μοντέλου. Κατά τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, για τις ΑΣΤΕ, (2) στη Διοίκηση των Σχολών, (3) στο Εκπαιδευτικό Προσωπικό, (4) στην κάλυψη στοιχειωδών αναγκών για την ομαλή λειτουργία των Σχολών αλλά και (5) στη διδασκαλία των ξένων γλωσσών. Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα, κανείς από τη Διοίκηση του ΟΤΕΚ δεν μας έχει καλέσει, επίσημα σε διάλογο, προκειμένου να εκθέσουμε τις θέσεις μας. Σας υπενθυμίζουμε, για άλλη μια φορά, ότι οι δυο ΑΣΤΕ από τον Αύγουστο του 2008, έχουν στελεχωθεί με 11 μόνιμους Καθηγητές (3 Επίκουροι Καθηγητές και 8 Καθηγητές Τεχνικών Μαθημάτων), οι οποίοι έχουν τη θέληση, και πρωτίστως την ικανότητα να συμβάλλουν ουσιαστικά στην αναβάθμιση των σπουδών των ΑΣΤΕ. Το ερώτημα είναι γιατί ούτε οι Διοικήσεις των Σχολών, αλλά ούτε και η ίδια η Διοίκηση του ΟΤΕΚ έχουν θελήσει να μας «χρησιμοποιήσουν» προς την κατεύθυνση αυτή; Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της λειτουργίας των οικοτροφείων των ΑΣΤΕ, είχε συγκροτηθεί επιτροπή (με απόφαση του Δ.Σ. του ΟΤΕΚ), με συμμετοχή 2 Καθηγητών των ΑΣΤΕ. Όμως, η σύγκλιση της εν λόγω επιτροπής δεν έγινε ποτέ και τελικά οι αποφάσεις πάρθηκαν εν αγνοία του Ε.Π. των ΑΣΤΕ.

Σήμερα, μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι δίνεται τόση έμφαση στο θέμα της λειτουργίας του οικοτροφείου και συνδέοντας τη μάλιστα με τη βιωσιμότητα των Σχολών μας, πράγμα το οποίο δεν ισχύει καθώς σύμφωνα με το νόμο 3105/2003 άρθρο 3 και 27, υπάρχει ρύθμιση για την λειτουργία των «οικοτροφείων», ενώ από την άλλη φαίνεται να αγνοούνται πλήρως άλλα εξίσου ή και περισσότερο σοβαρά προβλήματα της λειτουργίας τους, όπως είναι για παράδειγμα η αδικαιολόγητη καθυστέρηση της προκήρυξης των θέσεων των Επιστημονικών και Εργαστηριακών Συνεργατών, με πρόσχημα τη μείωση του αριθμού τους, παρόλο που η αμοιβή τους είναι ωριαία και ανάλογη των ωρών διδασκαλίας, έτσι δεν επηρεάζεται βέβαια από το πλήθος των εκπαιδευτικών που θα προσληφθούν.

Πρέπει να τονίσουμε ότι κάθε χρόνο καθυστερεί η δημοσίευση της προκήρυξης των εκπαιδευτικών. Μάλιστα, κατά το περσινό ακαδημαϊκό έτος, το Ε.Π. των ΑΣΤΕ αποφάσισε να επωμισθεί το διπλάσιο από το προβλεπόμενο διδακτικό φορτίο προκειμένου να ανοίξουν οι Σχολές και να μη χαθεί το εξάμηνο. Για το φετινό ακαδημαϊκό έτος όμως, παρά την συνδρομή μας, και σύμφωνα με τον κανονισμό του υπουργείου παιδείας για 13 εβδομάδες εκπαίδευση, δεν γίνεται να μην χαθεί το χειμερινό εξάμηνο, ή ίσως η πρακτική άσκηση των σπουδαστών της ΑΣΤΕΡ.

Ο ρόλος μας είναι να είμαστε αρωγοί και υποστηριχτές κάθε θετικής για τις ΑΣΤΕ πράξης, για αυτό όπως πέρσι έτσι και φέτος, είμαστε διατεθειμένοι, και το έχουμε ήδη προτείνει τόσο στη Διοίκηση των ΑΣΤΕ όσο και στο Πρόεδρο του ΟΤΕΚ, να κάνουμε από τη μεριά μας ο,τι μπορούμε, ώστε να πραγματοποιηθεί η έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2011-12 έγκαιρα, όπως προβλέπεται από τον Νόμο.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος
Κασέρης Εμμανουήλ
Καθηγητής Τεχνικών Μαθημάτων
ΑΣΤΕ Ρόδου

Η Αντιπρόεδρος
Σημαντηράκη Ευαγγελία
Επίκουρη Καθηγήτρια
ΑΣΤΕ Αγίου Νικολάου


Ρόδος, 06 Οκτωβρίου 2011

Από:
Τον Σύλλογο Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ανωτέρων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης Αγίου Νικολάου και Ρόδου

Λατούς 25 – Αγ. Νικόλαος 72100.
E-mail1: syl.e.p.aste@gmail.com , E-mail2: syllogoskathigiton@aster.edu.gr
Τηλέφωνα: 6945877217 ή 6932962444 ή 2841028828, Φαξ:2841026651 

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *