ροή ειδήσεων

Κοινό μέτωπο βουλευτών, περιφερειαρχών και δημάρχων του Αιγαίου για να μη καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά !!

Το Αιγαίο ενώνει δυνάμεις
Σύσκεψη βουλευτών συγκάλεσαν χθες το μεσημέρι στη Βουλή οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων του Αιγαίου, προκειμένου να στηθεί ένα κοινό μέτωπο... που θα αποκρούσει προθέσεις κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.Τη συνάντηση συντόνισαν ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου και δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου και δήμαρχος Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης, ενώ συμμετείχαν μεταξύ άλλων και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννης Ρούσσος. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να υπάρξει κοινή γραμμή όλων των φορέων για να προασπίσουν το συμφέρον των νησιών, ενώ ειπώθηκε ότι και από πλευράς του υπουργού Οικονομικών κ. Βενιζέλου δεν έχει μπει θέμα για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στο Αιγαίο.

Συνάντηση όλων των φορέων του Αιγαίου στην Βουλή για τις φήμες περί κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ

Κοινό μέτωπο
Οι φορείς δήλωσαν ότι δεν θα επιτρέψουν να καταργηθεί το κεκτημένο της νησιωτικότητας, ενώ από την πλευρά τους οι βουλευτές υποσχέθηκαν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν μία τέτοια πρόταση Σύσκεψη βουλευτών για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ συγκάλεσαν χθες το μεσημέρι οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων του Αιγαίου, προκειμένου να στηθεί ένα κοινό μέτωπο εναντίων όποιων προθέσεων υπάρχουν που αφορούν την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Τη συνάντηση συντόνισαν ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου και δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου και δήμαρχος Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης, ενώ συμμετείχαν μεταξύ άλλων και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννης Ρούσσος. Η απόφαση που βγήκε από την σύσκεψη ήταν ότι θα υπάρξει κοινή γραμμή και των φορέων, αλλά και των βουλευτών του Αιγαίου για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ ειπώθηκε ότι και από πλευράς του υπουργού Οικονομικών κ. Βενιζέλου, δεν μπαίνει θέμα για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά. Νησιωτικό κεκτημένο Μετά τους Περιφερειάρχες και ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης ενεργοποιείται για να σταματήσουν οριστικά τα σενάρια και οι φήμες περί κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. 

Με επιστολή του προς όλους τους βουλευτές του Αιγαίου, ο δήμαρχος Ρόδου και πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, συγκάλεσε χθες το μεσημέρι στην Βουλή σύσκεψη με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και κοινωνικών φορέων, με σκοπό την αποτροπή οποιασδήποτε σκέψης για αλλαγή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Στην επιστολή που έχει αποσταλεί σε όλους τους βουλευτές, αναφέρεται κατ’ αρχάς ότι τις τελευταίες ημέρες, για ακόμη μια φορά, πυκνώνουν οι πληροφορίες που αναφέρονται σε αλλαγές των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, ενώ στην συνέχεια επισήμανε ότι η άποψη όλων των φορέων των νησιών και της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, είναι γνωστή και πολλαπλώς εκφρασμένη. «Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ αποτελούν κεκτημένο ανταποδοτικό μέτρο των μειονεξιών της νησιωτικότητας. 

Η οποιαδήποτε σκέψη εξομοίωσης των μειωμένων συντελεστών, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους», τονίζει στην επιστολή του ο κ. Κουσουρνάς. Τέλος, ο κ. Κουσουρνάς, επικαλούμενος τη βουλευτική ιδιότητα των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του Αιγαίου, θεωρεί πως όλοι οι εκλεγμένοι στα νησιά έχουν την ίδια γνώμη για τη διατήρηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Να σημειωθεί ότι η συνάντηση έγινε μετά από τα σενάρια που φούντωσαν ξανά το τελευταίο διάστημα για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, με αφορμή τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου. «Δεν θα επιτρέψουμε να χάσουμε αυτό το κεκτημένο» Αμέσως μετά την συνάντηση στην Βουλή των φορέων με τους βουλευτές του Αιγαίου, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδης, ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας, αλλά και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Ρούσσος έκαναν δηλώσεις στην εφημερίδα. 

Κοινός παρανομαστής και των τριών είναι ότι έχει στηθεί ένα κοινό μέτωπο στο Αιγαίο που δεν πρόκειται να επιτρέψει να καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με τους ίδιους, κινούνται και οι βουλευτές, οι οποίο δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν κάτι τέτοιο εάν ποτέ έρθει στην Βουλή. «Είναι ενιαίο και αραγές το μέτωπο στο Αιγαίο. Είναι από τα ελάχιστα μέτρα που έχουν ληφθεί για την εφαρμογή της νησιωτικότητας και θα πρέπει να παραμείνει ως έχει, χωρίς να υπάρξουν τροποποιήσεις, είτε καταργήσεις. Μάλιστα προτάθηκε να γίνει μία μελέτη, προκειμένου να αναδειχθεί το πόσο ο μειωμένος ΦΠΑ ωφελεί την ανάπτυξη των νησιών», δήλωσε ο Γιάννης Δεκαβάλλας. «Αναπτύξαμε τη θέληση και την βούλησή μας οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ να μην καταργηθούν και βεβαίως δεσμευόμαστε όλοι, από τους φορείς έως και τους βουλευτές, ότι σε περίπτωση μια τέτοιας κίνησης να υπάρξει δυναμική αντίδραση. Οι βουλευτές διαβεβαίωσαν, μετά από συνομιλία που είχαν με τον κ. Βενιζέλο, ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση από πλευράς κυβέρνησης». 

Στην ερώτηση εάν εκείνος πιστεύει ότι παρά τις διαβεβαιώσεις, μπορεί να υπάρξει τελικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δηλαδή να μειωθούν οι συντελεστές του ΦΠΑ, ο κ. Μαχαιρίδης δήλωσε: «Σίγουρα οι διάφοροι γραφειοκράτες μέσα στα κατάστιχά τους έχουν καταγράψει ότι υπάρχει και αυτό το ευνοϊκό καθεστώς στα νησιά του Αιγαίου και ότι μπορούν να εισρεύσουν στα ταμεία τους κάποια χρήματα. Δεν πιστεύω όμως ότι αυτά τα χρήματα μπορούν να λύσουν τα οικονομικά προβλήματα που έχει η χώρα. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει στην σκέψη της κυβέρνησης κάτι τέτοιο, αλλά εμείς πρέπει να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση, διότι πολλές φορές λέγονται διάφορα και αναλαμβάνονται κάποιες δεσμεύσεις, οι οποίες όμως στην πορεία δεν τηρούνται». Μάλιστα, προ ημερών ο κ. Μαχαιρίδης είχε δηλώσει για το συγκεκριμένο θέμα στα τοπικά ΜΜΕ της Δωδεκανήσου ότι «εάν καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ, θα νεκρώσω το Αιγαίο, από την Μυτιλήνη μέχρι το Καστελόριζο. Θα κλείσουν τα πάντα μέχρι να δεσμευθεί η κυβέρνηση ότι θα διατηρήσει τους μειωμένους συντελεστές του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας». Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννης Ρούσσος επισήμανε και εκείνος την κοινή στάση και το κοινό μέτωπο που κρατούν οι φορείς και οι βουλευτές του Αιγαίου, προκειμένου τα δημοσιεύματα και οι φήμες να μην βγουν αληθινά, ενώ στην συνέχεια αναφέρθηκε και στην λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών μετά από τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, όπως είναι η εφεδρεία, προτείνοντας στο Αιγαίο να υπάρξει ένα άλλο καθεστώς.

ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ
santoriniostypos.blogspot.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *