ροή ειδήσεων

Πράσινο στη σύμβαση για μισθούς και ωράρια στον ΟΤΕ

Σε μειώσεις μισθών και ωρών απασχόλησης με τριετή ορίζοντα προχωρεί ο όμιλος ΟΤΕ - μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας - στο πλαίσιο του περιορισμού...
των λειτουργικών δαπανών που του επέβαλε η γερμανική Deutsche Telekom.
Η διοίκηση του ΟΤΕ και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων (ΟΜΕ-ΟΤΕ), έπειτα από διαπραγματεύσεις περίπου τεσσάρων μηνών, προχώρησαν χτες - με την έγκριση και της....
DT - στην υπογραφή τριετούς συλλογικής σύμβασης εργασίας, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει ως πιλότος και για άλλες επιχειρήσεις.
Από τις περικοπές των αποδοχών, που θα ανέλθουν κατά μέσο όρο στο 11% στην τριετία 2012-2014, υπολογίζεται ότι το κόστος μισθοδοσίας του ΟΤΕ θα μειωθεί συνολικά κατά 160 εκατομμύρια ευρώ.
Η γερμανική εταιρεία άναψε το πράσινο φως ύστερα από ανάλυση της ελληνικής νομοθεσίας που διέπει τις συλλογικές συμβάσεις, βάσει της οποίας ύστερα από έναν χρόνο εφαρμογής, η κάθε πλευρά έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε καταγγελία της.
Βάσει της νέας σύμβασης, οι αποδοχές των εργαζομένων θα μειωθούν από την 1η Ιανουαρίου 2012. Τη μεγαλύτερη μείωση (12%) θα υποστούν οι εργαζόμενοι την πρώτη χρονιά, ενώ τις δύο επόμενες το ποσοστό μείωσης θα είναι κατά 1% χαμηλότερο. Οι αποδοχές θα παραμείνουν μειωμένες έως και το 2014.
Συγκεκριμένα προβλέπεται:
n Μείωση αποδοχών κατά 12% από 1/1/2012.
n Μείωση αποδοχών (με βάση τις σημερινές και όχι τις μειωμένες) κατά 11% από 1/1/2013.
n Μείωση αποδοχών κατά 10% από 1/1/2014 και πάλι επί του σημερινού ύψους αποδοχών.
Σύμφωνα με την ΟΜΕ-ΟΤΕ, η μεσοσταθμική μείωση των αποδοχών στην τριετία θα είναι 11%, ενώ δεν καταργούνται ούτε «παγώνουν» οι ωριμάσεις (μισθολογικά κλιμάκια και χρονοεπιδόματα), ύψους περίπου 2,2%.
Παράλληλα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν και σε μείωση των ωρών εργασίας κατά 12,5%. Πρόκειται για εφαρμογή του 35ωρου, από 40 ώρες που εργάζονται σήμερα, δηλαδή επτάωρο ημερησίως. Τα σημερινά ωράρια και οι μισθοί προβλέπεται να επανέλθουν σε ισχύ από 1/1/2015.

Οχι απολύσεις. Επιπλέον, βάσει της συμφωνίας, η διοίκηση του ΟΤΕ δεσμεύτηκε ότι για την ερχόμενη τριετία δεν θα κάνει απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους ούτε θα προχωρήσει στο μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας.
Επίσης, για το διάστημα που ισχύει η συμφωνία δεν θα γίνει καμία άλλη μείωση μισθών με την επίκληση εξωγενών αιτίων (π.χ. 13ος ή 14ος μισθός).
«Η συμφωνία αυτή έχει αποκλειστικό και σαφές περιεχόμενο τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας», σημειώνει η ΟΜΕ-ΟΤΕ σε ανακοίνωσή της.


OXI ALLO KAPBOYNO

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *