ροή ειδήσεων

Έρχονται νέα τσιγάρα «ασφαλείας» που μειώνουν τον κίνδυνο πυρκαγιών

Νέα τσιγάρα με «μειωμένη ροπή ανάφλεξης», δηλαδή τσιγάρα που σβήνουν από μόνα τους όταν δεν χρησιμοποιούνται και τα οποία είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν πυρκαγιές... θα κυκλοφορούν υποχρεωτικά από τις 17 Νοεμβρίου σε όλες τις χώρες της ΕΕ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η αλλαγή που εφαρμόζεται αφορά στη μείωση της «ροπής ανάφλεξης» στην οποία οφείλεται η ικανότητα ενός τσιγάρου που εγκαταλείπεται αναμμένο να προκαλέσει πυρκαγιά. Οι κατασκευαστές τσιγαρόχαρτου έχουν τροποποιήσει την παραγωγή του προϊόντος τους για να τοποθετήσουν δύο δακτυλίους από πιο παχύ χαρτί στα δύο άκρα του τσιγάρου. Αν το τσιγάρο εγκαταλειφθεί, ο καπνός που καίει θα φθάσει στον έναν από αυτούς τους δακτυλίους και θα πρέπει να σβήσει από μόνος του διότι ο δακτύλιος περιορίζει την παροχή αέρα/ οξυγόνου. Τα τσιγάρα αυτά μειώνουν το χρόνο καύσης, περιορίζοντας τις πιθανότητες να πάρουν φωτιά τα έπιπλα, τα κλινοσκεπάσματα ή άλλα υλικά.

Τα τσιγάρα που εγκαταλείπονται αναμμένα αποτελούν μία από τις βασικότερες αιτίες πρόκλησης θανάσιμων πυρκαγιών στην Ευρώπη. Σύμφωνα με στοιχεία των κρατών – μελών για την περίοδο από το 2003 έως το 2008, στην ΕΕ οι πυρκαγιές που οφείλονται σε τσιγάρα ανέρχονται σε περισσότερες από 30.000 ετησίως. Οι πυρκαγιές αυτές έχουν προκαλέσει συνολικά περισσότερους από 1.000 θανάτους και περισσότερους από 4.000 τραυματισμούς.

Από τα σχετικά στοιχεία προκύπτει ακόμα ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να μειωθεί κατά περισσότερο από 40% με την εισαγωγή των τσιγάρων με «μειωμένη ροπή ανάφλεξης». Αυτό το μέτρο ασφάλειας εφαρμόζεται ήδη σε ορισμένες χώρες ανά τον κόσμο (ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία) και, εντός της ΕΕ, στη Φινλανδία από τον Απρίλιο του 2010. Η εμπειρία της Φινλανδίας, όπου ο αριθμός των θυμάτων από πυρκαγιές που προκαλούνται από ανάφλεξη τσιγάρων μειώθηκε κατά 43%, δείχνει ότι θα μπορούσαν να σώζονται στην ΕΕ περίπου 500 ζωές ετησίως.

Προβλέπεται ότι μόλις δημοσιευθούν τα νέα πρότυπα ασφάλειας στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, όλες οι καπνοβιομηχανίες που πωλούν τσιγάρα στην Ευρώπη θα πρέπει να συμμορφώνονται με τα εν λόγω μέτρα. Θα εναπόκειται στις εθνικές αρχές να επιβάλλουν την εφαρμογή του νέου αυτού μέτρου πυρασφάλειας. Να σημειωθεί ότι τα τσιγάρα αυτά έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν ήδη εδώ και μερικούς μήνες στη Γερμανία, και οι αρμόδιοι επισημαίνουν ότι δεν διαφέρουν διόλου στη γεύση από τα συνηθισμένα.

Ο αρμόδιος για θέματα υγείας και καταναλωτών επίτροπος Τζον Ντάλι δήλωσε τα εξής: «Δεν υπάρχει ασφαλές τσιγάρο και, βέβαια, το ασφαλέστερο είναι να μην καπνίζουμε καθόλου! Αλλά εάν κάποιοι επιλέγουν να καπνίζουν, τότε τα νέα πρότυπα τα οποία πρόκειται να τεθούν σε ισχύ, θα επιβάλουν στις καπνοβιομηχανίες να παράγουν μόνο τσιγάρα με μειωμένη ροπή ανάφλεξης και, δυνητικά, θα προστατεύσουν εκατοντάδες πολίτες από αυτόν τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς».

Σχόλια

  1. Ανώνυμος15/11/11 21:05

    χρήσιμο πολύ στο νησί μας... υπάρχετε πολλοί ντουβάρια,βρομιάρηδες, που πετάτε κάφτρες και αναμμένα αποτσίγαρα χειμώνα καλοκαίρι !!! μακάρι να βρεθεί και μια λύση για τους βρομιάρηδες, που πετάτε περιτυλίγματα από κρουασάν, σάντουιτς, τενεκεδάκια αναψυκτικών ! τενεκέδες.. βρομιάρηδες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος16/11/11 00:27

    "Σύμφωνα με στοιχεία των κρατών – μελών για την περίοδο από το 2003 έως το 2008, στην ΕΕ οι πυρκαγιές που οφείλονται σε τσιγάρα ανέρχονται σε περισσότερες από 30.000 ετησίως. Οι πυρκαγιές αυτές έχουν προκαλέσει συνολικά περισσότερους από 1.000 θανάτους και περισσότερους από 4.000 τραυματισμούς."

    Οι θάνατοι απο καρκίνο πόσες χιλιάδες είναι; Πόσα εκατομμύρια μάλλον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *