ροή ειδήσεων

Αναλυτικά τα μέτρα του προϋπολογισμού

Προβλέπεται αύξηση εσόδων 7,1%Αύξηση 7,1% αναμένεται να σημειώσουν τα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού και να διαμορφωθούν στα 53,301 δισ. ευρώ έναντι 49,702 δισ. ευρώ εφέτος...



Η αύξηση αυτή κατά 3,599 δισ. ευρώ αναμένεται να προέλθει από τα φορολογικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο και την απόδοση των μέτρων που ελήφθησαν πρόσφατα (έκτακτο τέλος ακίνητης περιουσίας κ.α).
Το σύνολο των εσόδων του προϋπολογισμού (καθαρά έσοδα) προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 54,434 δισ. ευρώ έναντι 51,308 δισ. ευρώ εφέτος.

Στα μέτρα που αναμένεται να συμβάλουν στην αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού το 2012 περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο περιορισμός φοροαπαλλαγών και εξαιρέσεων που ισχύουν σήμερα, η αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων σε συνδυασμό με αλλαγές στο φόρο περιουσίας καθώς και η εξομοίωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης.

Αναλυτικά τα μέτρα αυτά είναι:
• η κατάργηση του μέτρου της έκπτωσης φόρου σε ποσοστό 10% επί του επιπλέον ποσού από το αφορολόγητο που συγκεντρώνεται με την προσκόμιση αποδείξεων,

• η επαναξιολόγηση και ο περιορισμός των φορολογικών απαλλαγών και εξαιρέσεων,

• η διεύρυνση των τεκμηρίων φορολόγησης σε όλους τους φορολογούμενους,

• η συνέχιση της είσπραξης εσόδων από το τέλος επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες που έχει επιβληθεί από το έτος 2011,

• η αλλαγή στο φόρο ακίνητης περιουσίας, με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών,

• η συνέχιση της είσπραξης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας, που είναι ήδη σε ισχύ από το προηγούμενο έτος,

• η επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις με μεγάλη κερδοφορία τη χρήση έτους 2010,

• η πλήρης εφαρμογή της ειδικής ρύθμισης για τα ιδιωτικά σκάφη, με παύση της ισχύος της άδειας επαγγελματικού πλοίου αναψυχής,

• η πλήρης απόδοση του μέτρου της αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού του ΕΦΚ στον καπνό,

• την πλήρη εφαρμογή της αύξησης του συντελεστή ΕΦΚ στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (diesel) θέρμανσης σε 60 ευρώ το χιλιόλιτρο για τα φυσικά πρόσωπα και στην εξομοίωση του εν λόγω συντελεστή με εκείνο του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) κίνησης για τις επιχειρήσεις,

* η συνέχιση της είσπραξης της ειδικής εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης από τα φυσικά πρόσωπα, και για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν στο 2011 και την παρακράτηση της εισφοράς για τα εισοδήματα του 2012 από μισθωτούς και συνταξιούχους,

• η πλήρης απόδοση του μέτρου αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από 13% σε 23%,

• η πλήρης εφαρμογή του μέτρου επιβολής ΕΦΚ στο φυσικό αέριο,

• η πλήρης εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την είσπραξη ανείσπρακτων οφειλών προς το Δημόσιο, καθώς και

• η πλήρης απόδοση του νέου πλαισίου εκδίκασης φορολογικών διαφορών.

• η πλήρης απόδοση του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) που είναι σε ισχύ από το 2011 και

Άμεσοι φόροι
Αναλυτικά τα έσοδα από την άμεση φορολογία προβλέπεται να διαμορφωθούν το 2012 στα 24,213 δισ. ευρώ εμφανίζοντας αύξηση κατά 17,4% έναντι του 2011.

Τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπονται αυξημένα κατά 29,1% λόγω της μείωσης πολλών φοροαπαλλαγών και της πλήρους εφαρμογής των τεκμηρίων φορολόγησης, αλλά και της σημαντικής μείωσης του αφορολόγητου ορίου στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος στα 5.000 ευρώ.

Τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων αναμένονται μειωμένα κατά 22,0% λόγω των σημαντικών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, αλλά και λόγω της μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών από 24% σε 20% για τη χρήση 2011.

Μείωση της τάξης του 11,4% προβλέπεται στα έσοδα των ειδικών κατηγοριών, κυρίως λόγω των μειωμένων εισπράξεων που αναμένονται από την παρακράτηση φόρου για τους δεδουλευμένους τόκους των ομολόγων που μεταβιβάζονται πριν από τη λήξη τους και εμφανίζονται στην εν λόγω κατηγορία.

Τα έσοδα αυτά, ήταν ιδιαίτερα αυξημένα το έτος 2011.

Τα έσοδα από φόρους στην περιουσία εμφανίζονται σημαντικά ενισχυμένα το έτος 2012, αφενός διότι το 2011 δεν εισπράττονται καθόλου έσοδα από το φόρο ακίνητης περιουσίας του έτους αυτού για τα φυσικά πρόσωπα, εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων και αφετέρου λόγω της πλήρους απόδοσης του μέτρου της επιβολής του ειδικού τέλους στην ακίνητη περιουσία, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, το οποίο εκτιμάται να ενισχύσει τα έσοδα της εν λόγω κατηγορίας κατά 2,900 δισ. ευρώ.

Από άμεσους φόρους Παρελθόντων Οικονομικών Ετών ( ΠΟΕ) προβλέπεται να εισπραχθούν 2, 050 δισ. ευρώ, στα ίδια επίπεδα με το 2011.

Τα έσοδα από λοιπούς άμεσους φόρους προβλέπονται μειωμένα κατά 9,9%, λόγω της απουσίας εσόδων από τις εισφορές για την υγειονομική περίθαλψη των ασφαλισμένων του Δημοσίου, οι οποίες από 1/1/2012 θα εισπράττονται από το νεοσυσταθέντα Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας(ΕΟΠΥΥ).

Έμμεσοι φόροι
Τα έσοδα από την έμμεση φορολογία προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 29,088 δισ. ευρώ, στα ίδια περίπου επίπεδα με τα αντίστοιχα έσοδα του 2011.

Τα έσοδα από τον ΦΠΑ αναμένεται να εμφανίσουν μείωση 2% και να ανέλθουν σε 16,560 δισ.ευρώ. Οι αρνητικές επιπτώσεις της ύφεσης στα επίπεδα της κατανάλωσης, αναμένεται να μετριαστούν λόγω της πλήρους εφαρμογής του μέτρου αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση και στην αναγκαστική είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Τα έσοδα από λοιπούς φόρους συναλλαγών προβλέπεται να ανέλθουν στα 1,048 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 9,7%, λόγω της θετικής επίδρασης από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα έσοδα από τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Τα έσοδα από φόρους κατανάλωσης αναμένεται να ανέλθουν σε 10,629 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,3% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, λόγω της πλήρους απόδοσης της αύξησης του ΕΦΚ στον καπνό, καθώς και της περαιτέρω αύξησης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο (diesel) θέρμανσης.

Από έμμεσους φόρους Παρελθόντων Οικονομικών Ετών προβλέπονται μειωμένα έσοδα λόγω της απουσίας εσόδων προερχόμενων από την περαίωση ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων που εμφανίστηκαν στα έσοδα των ετών 2010 και 2011.

Μη φορολογικά έσοδα
Τα μη φορολογικά έσοδα αναμένεται να εμφανίσουν μείωση 28,5% έναντι του 2011 και να διαμορφωθούν σε 2,591 δισ. ευρώ, λόγω της μη επανάληψης εσόδων του 2011. Τέτοιες περιπτώσεις είναι τα έσοδα από τα παράβολα για την υπαγωγή στη ρύθμιση αυθαιρέτων, οι καταπτώσεις εγγυήσεων φορέων εντός και εκτός γενικής κυβέρνησης, καθώς και μερίσματα οργανισμών, οι μετοχές των οποίων μεταβιβάζονται στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ.

Μη τακτικά έσοδα
Τα έσοδα από καταργηθέντες ειδικούς λογαριασμούς προβλέπεται να διαμορφωθούν σε 879 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας μείωση 11,4% έναντι του προηγουμένου έτους, λόγω της μη εμφάνισης, πλέον, στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, του μερίσματος της ΟΠΑΠ ΑΕ. Τα έσοδα από το πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης αναμένεται να ανέλθουν σε 1,174 δισ. ευρώ, και τα έσοδα από ΝΑΤΟ σε 60 εκατ. ευρώ.

Ειδικά έσοδα από την εκχώρηση αδειών και δικαιωμάτων του Δημοσίου
Αναμένεται να εισπραχθούν 230 εκατ. ευρώ από την παράταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, ως έσοδα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
newsbeast

Σχόλια

  1. Ανώνυμος18/11/11 20:28

    ΒΛΕΠΩ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΜΟΝΟΝ ΑΠΟ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΑΠΑΛΑΓΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΠΛΗΤΤΟΥΝ ΚΑΤΑ ΒΑΣΗ ΜΙΣΘΟΤΟΥΣ , ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ Ε.Φ.Κ , ΑΠΟ ΑΥΞΗΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΤΙΜΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ , ΑΠΟ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ , Κ.Λ.Π
    ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΟΡΟΣ ΓΙΑ ΕΙΣΠΡΑΞΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος19/11/11 00:41

    300 ΚΟΙΛΑΔΑΡΕΣ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΕΡΑΤΑΔΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *