ροή ειδήσεων

Η «καυτή» ατζέντα της νέας κυβέρνησης

Ένα χρονικό άθλο καλείται να πετύχει η νέα κυβέρνηση, αφού μέσα σε τρεις μήνες πρέπει να κλείσει έξι εκκρεμότητες και να αντλήσει 88 δισ. ευρώ από το πρώτο και το δεύτερο Μνημόνιο...

Η πρώτη προτεραιότητα είναι η εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας εξαντλούνται μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία είναι στα....
μέσα Μαρτίου οπότε και λήγουν ομόλογα περίπου 22 δισ. ευρώ.
Οι εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν στο προσεχές τρίμηνο από τη μεταβατική κυβέρνηση αφορούν:

1. Έκτη δόση

Η εκταμίευση των 8 δισ. ευρώ είναι άμεσης ανάγκης, καθώς η χώρα έχει ταμειακά διαθέσιμα μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος να προχωρήσει σε «στάση πληρωμών». Για την εξασφάλιση αυτών έχει παγώσει οποιοδήποτε ένταλμα πληρωμών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Σκοπός της κίνησης αυτής, είναι να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις μετά τις 20 του τρέχοντος μηνός. Με την έκτη δόση θα εξοφληθούν ομόλογα 7 δισ. ευρώ που λήγουν μέσα στον Δεκέμβριο. Οι μεγάλες ανάγκες του Δημοσίου εντοπίζονται τον Μάρτιο, καθώς λήγουν ομόλογα περίπου 22 δισ. ευρώ, οπότε θα πρέπει να έχει αρχίσει η εκταμίευση του νέου δανείου. Στις 18 Μαρτίου τοποθετείται χρονικά η λήξη 8 δισ. ευρώ και στις 20 του ίδιου μήνα άλλα 14,4 δισ. ευρώ.

2. Δανειακή σύμβαση

Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και τρόικας πρέπει να έχει ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή μέχρι τα τέλη του έτους. «Σύμφωνα με την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, πρέπει να ολοκληρωθεί και να ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση. Αυτό προϋποθέτει διαπραγμάτευση με την τρόικα και συμφωνία πάνω στο νέο Μνημόνιο» δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος.

3. Ανταλλαγή ομολόγων

Οι διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους έχουν ήδη ξεκινήσει και όπως εκτιμούν οι αρμόδιοι παράγοντες θα έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Στόχος παραμένει η συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI σε ποσοστό πάνω από 90% και όπως σημείωνε αρμόδιος παράγοντας θα επιτευχθεί με κάθε τρόπο.

4. Προϋπολογισμός

Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη σύνταξή του, καθώς πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, προκειμένου να ψηφιστεί μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου.

5. Φορολογικό

Το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, που θα εφαρμοστεί τα επόμενα χρόνια, συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο της συμφωνίας με τους δανειστές και θα πρέπει να έχει τελεσιδικήσει μέχρι τα τέλη του έτους. Το αρχικό σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει ριζικές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και ακινήτων, ΦΠΑ, ειδικούς φόρους κατανάλωσης κ.λπ., ενώ εξαλείφονται και οι τελευταίες φοροαπαλλαγές. Το νομοσχέδιο πρέπει να έχει κλείσει μέσα στο μήνα, ώστε να ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από τη συζήτηση του προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο.

6. Ιδιωτικοποιήσεις

Τα αισιόδοξα σενάρια περί εσόδων 4 δισ. ευρώ (αναθεωρημένος στόχος έναντι 5 δισ. ευρώ του αρχικού) έχουν εγκαταλειφθεί. Σε αυτή τη φάση, οι αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών μιλούν για έσοδα το πολύ 1,450 εκατ. ευρώ κι εφόσον ολοκληρωθούν τάχιστα οι εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο. Εκτός από τα 392 εκατ. από την πώληση του 10% του ΟΤΕ και τα 860 εκατ. του ΟΠΑΠ, αναμένουν 230 εκατ. ευρώ από την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου, και 32 εκατ. από την πώληση των αεροσκαφών.

newsbomb.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *