ροή ειδήσεων

10 τρόποι για να κάνετε οικονομία ανώδυνα!

Στους καιρούς που ζούμε, όλοι ψάχνουμε τρόπους να εξοικονομούμε λίγα ή περισσότερα χρήματα. Οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε καθημερινό αγώνα για να εξασφαλίσουμε τα καθημερινά... Η εξοικονόμηση χρημάτων λοιπόν, ειδικά αν καταφέρουμε αυτό να μην επηρεάσει τον τρόπο ζωής που έχουμε υιοθετήσει ως τώρα, είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο.
Έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει τουλάχιστον μέχρι την ώρα κάτι χειροπιαστό που να μας δημιουργεί την αίσθηση, ότι αυτή η κρίση δεν θα τραβήξει για πολύ ακόμα, οπότε καλό είναι να κάνουμε κάθε προσπάθεια για να βελτιώσουμε όσο είναι δυνατόν την κατάστασή μας, ελπίζοντας φυσικά σε καλύτερες μέρες.
Ας δούμε λοιπόν 10 έξυπνους τρόπους, που αν τους εφαρμόσουμε θα δούμε άμεσα σημαντική διαφορά στον προϋπολογισμό μας.

1. Τα ψιλά είναι λεφτά
Τα 50λεπτα, τα 20λεπτα ακόμα και τα 10λεπτα έχουν αξία. Αν λοιπόν πίνουμε καφέ στο σπίτι το πρωί αντί να αγοράζουμε από έξω θα μας βοηθήσει να εξοικονομήσουμε 1-3 ευρώ που μεταφράζεται σε τουλάχιστον 25 ευρώ κάθε μήνα.
Αν καταργήσουμε τα αναψυκτικά ή τα περιορίσουμε σε ένα λίτρο την εβδομάδα –εκτός από τα οφέλη στην υγεία μας- θα μας βοηθήσει να εξοικονομήσουμε τουλάχιστον 1,50 ευρώ για κάθε μπουκάλι που δεν καταναλώνουμε.
Αν πρέπει να πιούμε καφέ απ’ έξω, είναι καλό να επιλέξουμε ένα κατάστημα με προσφορές –και πληθαίνουν κάθε μέρα οι αλυσίδες που προσφέρουν καφέ με 1 ευρώ συγκεκριμένες ώρες.

2. Τοποθετήστε έναν προγραμματιζόμενο θερμοστάτη
Ακόμα κι αν στο σπίτι σας υπάρχει αυτόνομη θέρμανση, μπορείτε να αυξήσετε ακόμα περισσότερο την οικονομία σε πετρέλαιο ή αέριο τοποθετώντας ένα θερμοστάτη που να ανάβει και να σβήνει το καλοριφέρ συγκεκριμένες ώρες. Αντί δηλαδή να προσπαθείτε να θερμάνετε τον χώρο την ώρα που επιστρέφετε από την δουλειά, βάζοντάς το σε ψηλές θερμοκρασίες –και καταναλώνοντας έτσι πολύ ενέργεια- θα μπορούσατε να το ρυθμίσετε να ανάψει 1-2 ώρες πριν φτάσετε στο σπίτι, σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, εξοικονομώντας έτσι ως και 20% καύσιμο. Το κόστος ενός τέτοιου θερμοστάτη είναι αρκετά χαμηλό και θα κάνετε απόσβεση ίσως και από τον πρώτο μήνα.
Σημείωση: Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και το καλοκαίρι, με τα κλιματιστικά.

3. Ρυθμίστε τον θερμοσίφωνα στους 50ο C
Αν έχετε ηλεκτρικό θερμοσίφωνα θα πρέπει να γνωρίζετε ότι καταναλώνουν πολύ ρεύμα. Αν κατεβάσετε τον θερμοστάτη του θερμοσίφωνα στους 50ο C η κατανάλωση ρεύματος θα είναι σημαντικά χαμηλότερη και οι θερμότητα του νερού πολύ υψηλότερη από τους 40ο C που είναι η θερμοκρασία που το ανθρώπινο σώμα θεωρεί ως ανεκτή.

4. Έλέξτε τις υπηρεσίες του παρόχου τηλεφωνίας
Εντοπίστε στον λογαριασμό της εταιρίας που σας παρέχει τηλέφωνο, internet και συνδρομητική τηλεόραση για παροχές που δεν χρειάζεστε. Για παράδειγμα κάποιες εταιρίες χρεώνουν έξτρα παροχές όπως ο τηλεφωνητής. Αν δεν τα χρειάζεστε ζητήστε από την εταιρία σας να σας τις αφαιρέσει. Αν αρνηθεί, μπορείτε να αλλάξετε πάροχο.

5. Αλλάξτε τράπεζα για να γλιτώσετε χρεώσεις
Κάποιες τράπεζες χρεώνουν χρήματα για διάφορες συναλλαγές όπως έκδοση καρνέ επιταγών, μεταφορά χρημάτων σε λογαριασμό τρίτων κτλ. Μιλήστε με την τράπεζα που συνεργάζεστε για να αναζητήσετε μήπως μπορείτε να επιτύχετε φθηνότερες ή μηδενικές χρεώσεις ή αναζητήστε άλλη τράπεζα που να προσφέρει τις υπηρεσίες που χρησιμοποιείτε δωρεάν.

6. Φτιάξτε λίστα με ψώνια και τηρήστε την
Το να επισκεφθείτε το σούπερ μάρκετ χωρίς λίστα θα σας εξασφαλίσει σίγουρα αγορές πραγμάτων που δεν χρειάζεστε. Η δημιουργία λίστας με όσα χρειάζεστε θα σας βοηθήσει να κάνετε ακόμα περισσότερη οικονομία αφού εκτός από προγραμματισμένες αγορές θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε και ένα οικογενειακό εβδομαδιαίο μενού που θα προσφέρει ακόμα περισσότερη οικονομία στον προϋπολογισμό.

7. Μειώστε τα έτοιμα φαγητά Προμαγειρευμένα φαγητά, πίτσες και έτοιμα φαγητά που χρειάζονται απλά ζέσταμα στο φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να μειώνει τον χρόνο προετοιμασίας, αυξάνουν όμως πολύ τα έξοδα. Αν διαθέσετε μία ώρα κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου για να ετοιμάσετε 2-3 φαγητά που θα καταψύξετε για τις φορτωμένες ημέρες της εβδομάδας που έρχεται θα σας εξοικονομήσει πολλά χρήματα.

8. Ο κανόνας των 10 δευτερολέπτων και των 30 ημερών
Υπάρχει ένα μικρό κόλπο που μπορεί να σας γλιτώσει από ένα σωρό περιττές αγορές. Αν βρισκόσαστε στο σούπερ μάρκετ και το χέρι σας πηγαίνει σε κάτι που δεν υπάρχει στη λίστα, δώστε 10 δευτερόλεπτα στον εαυτό σας να απαντήσει στην ερώτηση: «Γιατί το θέλεις αυτό;». Αν μέσα σε 10 δευτερόλεπτα δεν έχετε βρει μια πειστική απάντηση τοποθετήστε το πίσω. Είναι προφανές ότι δεν το χρειάζεστε.
Για μεγαλύτερης αξίας αγορές δώστε στον εαυτό σας περιθώριο 30 ημερών. Κάντε δηλαδή το εξής: αν ξετρελαθείτε με ένα έπιπλο, έναν υπολογιστή ή οτιδήποτε έχει υπολογίσιμο κόστος, δώστε στον εαυτό σας ένα μήνα περιθώριο. Αφού περάσουν οι 30 αυτές μέρες, ρωτήστε τον εαυτό σας και αν εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι το χρειάζεστε τότε προφανώς πρόκειται για κάτι απαραίτητο. Αν η απάντηση είναι αρνητική θα έχετε γλιτώσει ένα σημαντικό έξοδο.

9. Οργανώστε φιλικές βραδιές στο σπίτι
Μαζέψτε τους φίλους σας στο σπίτι, μαγειρέψτε κάτι πρόχειρο, δείτε ταινία στο DVD ή παίξτε κάποιο επιτραπέζιο παιχνίδι ή μπιρίμπα. Σε σχέση με μια έξοδο σε κάποιο εστιατόριο ή ταβέρνα μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο διασκεδαστικό και σίγουρα πιο οικονομικό.

10. Αντισταθείτε στο shopping therapy
Δεν είμαστε λίγοι αυτοί που έχουμε καταφύγει στα ψώνια προκειμένου να ξεφύγουμε από το άγχος της δουλειάς ή των οικογενειακών υποχρεώσεων. Δυστυχώς όμως το shopping therapy είναι μια ακριβή μέθοδος θεραπείας. Δοκιμάστε την yoga, το διάβασμα, να ακούσετε την αγαπημένη σας μουσική ή απλά να κλείσετε την πόρτα της κρεβατοκάμαρας, να χαμηλώσετε τα φώτα και να χαλαρώσετε για να ξεαγχωθείτε.
Με τέτοιου είδους έξυπνες κινήσεις θα μπορέσουμε όλοι, χωρίς να εγκαταλείψουμε τον τρόπο ζωής που έχουμε υιοθετήσει, να εξοικονομήσουμε ένα σημαντικό ποσό στον μηνιαίο προϋπολογισμό τον δικό μας ή της οικογένειάς μας και έτσι να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε με μεγαλύτερη ευκολία στις απαραίτητες υποχρεώσεις μας.

tromaktiko.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος10/12/11 07:21

    Πολύ ωραίες αυτές οι συμβουλές.

    Αλλά άν ήταν τόσο απλά και εύκολα να κάνεις έτσι οικονομία, δε νομίζω ότι ο περισσότερος κόσμος θα είχε πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος10/12/11 22:56

    Το άρθρο λέει μερικούς τρόπους για οικονομία ρε μεγάλε και όχι πως θα λύσεις το οικονομικό σου πρόβλημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *