ροή ειδήσεων

Δράσεις του Υπουργείου Παιδείας για την πρόληψη του καπνίσματος από τους μαθητές

Το Υπουργείο Παιδείας, ευαισθητοποιημένο για την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας των μαθητών, στο πλαίσιο της Αγωγής Υγείας που...
εφαρμόζεται στα σχολεία, υλοποιεί προγράμματα... για την αποφυγή του καπνίσματος από τους νέους. Συγκεκριμένα, τη σχολική χρονιά 2010-2011 υλοποιήθηκαν 4.745 προγράμματα Αγωγής Υγείας στα σχολεία, εκ των οποίων 3.200 στην Πρωτοβάθμια και 1.545 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Συμμετείχαν 42.580 μαθητές, 6.300 εκπαιδευτικοί, ενώ επιμορφώθηκαν και 4.200 εκπαιδευτικοί. Από το σύνολο των προγραμμάτων τα 1.187 αφορούσαν την πρόληψη για το κάπνισμα.

Στα 961 Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης, διατίθεται υποχρεωτικά μία διδακτική ώρα για θέματα Αγωγής Υγείας.

Για την προώθηση των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας, τις παρεμβάσεις στα σχολεία και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, το Υπουργείο Παιδείας συνεργάζεται με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, τον ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ, την Αντικαρκινική Εταιρεία και το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας.

Εγκύκλιος για την «Πρόληψη του Καπνίσματος»

Η «Πρόληψη του Καπνίσματος» και η «Πρόληψη της Παχυσαρκίας» ορίστηκαν ως προτεραιότητες, με σχετική εγκύκλιο που εστάλη, στις 05/11/2010, στα σχολεία. Στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού δόθηκε έμφαση στην πρόληψη της παχυσαρκίας και στην αγωγή- προαγωγή της στοματικής υγείας, ενώ στην Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη του Δημοτικού, στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο δόθηκε έμφαση στην πρόληψη του καπνίσματος, στο πλαίσιο του βασικού διδακτικού άξονα «Πρόληψη χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών».

Φέτος το Υπουργείο Παιδείας ενημέρωσε τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ύστερα από σχετικές ερωτήσεις τους, ότι δεν είναι παιδαγωγικά ορθή η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, ως υποκατάστατου στο χώρο του σχολείου.

Σύμφωνο συνεργασίας κατά του καπνίσματος - Συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας

Τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας, η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία υπέγραψαν, στις 19/03/2010, σύμφωνο συνεργασίας για:
τη διαμόρφωση στρατηγικού σχεδίου για τον έλεγχο του καπνίσματος,
την επιμόρφωση των εποπτών δημόσιας υγείας,
τη συνεργασία με παγκόσμιους οργανισμούς και φορείς,
τη διοργάνωση συνεδρίου
την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων στα σχολεία για τη διαμόρφωση αντικαπνιστικής συνείδησης.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού για την πανελλήνια εκστρατεία κατά του καπνίσματος, πραγματοποιήθηκαν:
1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, με θέμα «Μαθαίνω να μην καπνίζω» (2,3 & 4 Δεκεμβρίου 2010). Έλαβαν μέρος Ιδιωτικά και Δημόσια σχολεία, τα οποία παρουσίασαν Προγράμματα Αγωγής Υγείας για το Κάπνισμα, σε συνεργασία με τους Υπευθύνους Αγωγής Υγείας.
Ημερίδα του Υπουργείου Παιδείας (04/04/2011), με θέμα «Πρόληψη καπνίσματος στη σχολική κοινότητα».
Ημερίδα στο ΕΚΕΠΥ του Υπουργείου Υγείας (03/06/2011). Μαθητές παρουσίασαν τα αποτελέσματα της δράσης «Γνωρίζω και αποφασίζω δεν μαθαίνω να καπνίζω».

Ενεργό δράση στην εκστρατεία των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας για την πρόληψη του καπνίσματος, ανέλαβε και η Πολυκλινική του Ολυμπιακού χωριού, υλοποιώντας δράσεις με στόχο την αποτροπή του καπνίσματος. Επαγγελματίες υγείας της Πολυκλινικής (πνευμονολόγος, επισκέπτρια υγείας) πραγματοποίησαν από τα μέσα Οκτωβρίου 2010, επισκέψεις και παρουσιάσεις – ομιλίες σε σχολεία του λεκανοπεδίου Αττικής, σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία από το κάπνισμα.

Επίσης, την 1η Νοεμβρίου 2011 υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και Υγείας στους τομείς της άθλησης, της διατροφής και της υγείας, το οποίο προβλέπει τη συνέχιση και επέκταση των προγραμμάτων για την πρόληψη του καπνίσματος που εφαρμόζονται, ήδη, από τα δύο Υπουργεία. Στη δράση συμμετέχουν εθελοντικά αθλητές από τα Σωματεία των Ενώσεων Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Αθήνας (ΕΣΚΑ) και Νότιας Αττικής (ΕΣΚΑΝΑ).

tromaktiko.gr

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *