ροή ειδήσεων

"Παροχή οικονομικής βοήθειας σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά"

"Ο Συνήγορος του Καταναλωτή εμμένει στην άποψη περί παροχής οικονομικής βοήθειας στους υπερχρεωμένους καταναλωτές από την Πολιτεία, όχι όμως κατά το στάδιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού... που η ίδια η πράξη αποκαλύπτει ότι έχει αποτύχει, αλλά κατά το στάδιο της ουσιαστικότερης δικαστικής διαδικασίας ενώπιον των Ειρηνοδικείων όπου οι οφειλέτες καλούνται -εν μέσω της ήδη δυσχερούς οικονομικής τους κατάστασης- να καλύψουν επιπλέον σημαντικά έξοδα για αμοιβές δικηγόρων''.
Αυτό τονίζει ο Συνήγορος του Καταναλωτή σε απαντησή του στην κριτική που του άσκησαν 19 από τις συνολικά 44 πιστοποιημένες Ενώσεις Καταναλωτών στη χώρα, σχετικά με την κρατική χρηματοδότηση του Προγράμματος παροχής εξωδικαστικής συνδρομής από δικηγόρους-μέλη δικηγορικών συλλόγων και Ενώσεις Καταναλωτών σε υπερχρεωμένους καταναλωτές.
Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός είναι πάντοτε χρήσιμος και οφείλει να αποτελεί προκαταρκτικό στάδιο, πριν από την επίλυση οιασδήποτε διαφοράς ενώπιον των δικαστηρίων, σημειώνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή και συμπληρώνει ότι από αυτή την άποψη αναγνωρίζει το σπουδαίο έργο που πρέπει να επιτελούν οι Καταναλωτικές Οργανώσεις και στο επίπεδο της διαμεσολάβησης για την εξωδικαστική ρύθμιση χρεών, "ανέξοδα όμως -δίχως την είσπραξη πρόσθετης αμοιβής -πέραν της ετήσιας συνδρομής των περίπου 60 ευρώ, την οποία καλούνται να καταβάλουν όσοι προσφεύγουν σε αυτές αιτούμενοι την συνδρομή των στην προσπάθεια επίτευξης εξωδικαστικού συμβιβασμού".
Ο Συνήγορος υπενθυμίζει ότι δεδομένης της ανύπαρκτης επίτευξης εξωδικαστικών συμβιβασμών, που οφείλεται στην αρνητική στάση των τραπεζών, διαπίστωσε ότι η ύψους 1,5 εκατ. ευρώ κρατική χρηματοδότηση του Προγράμματος παροχής εξωδικαστικής συνδρομής από δικηγόρους - μέλη δικηγορικών συλλόγων και ενώσεις καταναλωτών σε υπερχρεωμένους καταναλωτές, δεν είναι καθόλου ανταποδοτική και πρότεινε αντ' αυτού την αποδοτικότερη αξιοποίηση των χρημάτων για τη χρηματοδότηση της δικηγορικής συμπαράστασης των οφειλετών κατά την πολύ ουσιαστικότερη (όπως, εξάλλου, δείχνουν και οι πρώτες σχετικές Αποφάσεις των Ειρηνοδικείων) διαδικασία της προβλεπόμενης από τον νόμο δικαστικής ρύθμισης των χρεών τους.
"Ο Συνήγορος του Καταναλωτή δεν προτείνει τη διακοπή της διαδικασίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού, στην πραγματικότητα η πρότασή του αφορά στη διακοπή της χρηματοδότησης της διαδικασίας και μόνο" καταλήγει η ανακοίνωση.
tromaktiko.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *