ροή ειδήσεων

Επενδύσεις «μαμούθ» στη Ρόδο στην «πράσινη ενέργεια»

Επένδυση "μαμούθ" σε "πράσινη ενέργεια" στη Ρόδο και συγκεκριμένα για την κατασκευή αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 48,45 ΜW ενέκρινε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας...

Την επένδυση θα υλοποιήσουν τρεις εταιρείες του ομίλου ΕΕΝ HELLAS S.A., θυγατρικής εταιρείας της EDF Energies Nouvelles, που συστάθηκε το 2005 και αποτελεί σήμερα μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα.

Mέσω των θυγατρικών της εταιρειών, αναπτύσσει και θέτει σε λειτουργία Αιολικούς και Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ελληνική επικράτεια. Η ΕΕΝ HELLAS S.A. έχει στο ενεργητικό της Αιολικά και Φωτοβολταϊκά έργα, που ξεπερνούν συνολικά σε παραγωγή τα 1000MW.

Εξ αυτών, βρίσκονται σήμερα σε λειτουργία επτά Αιολικά Πάρκα, συνολικής ισχύος 167.35 MW και ένας Φωτοβολταϊκός Σταθμός ισχύος 6MWp, ενώ έχουν εξασφαλίσει Άδειες Παραγωγής για περισσότερα απο 450MW.

Η EDF Energies Nouvelles θυγατρική της γαλλικής EDF (η οποία κατέχει ποσοστό 50% του μετοχικού της κεφαλαίου), αποτελεί έναν απο τους πιο σημαντικούς επενδυτές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως.

Εν πάση περιπτώσει η πρώτη απόφαση (υπ' αριθμ. 1424/2011) αφορά τη χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από υβριδικό σταθμό ισχύος 16,15 ΜW (Μονάδες ΑΠΕ) - 12 ΜW (Εγγυημένη), στις θέσεις «Ξερά Ξύλα - Σταυρός», «Σχολείου Χωράφι» και «Αίμνιο» του Δήμου Ρόδου, στην εταιρεία με την επωνυμία «ARGOLIDA AIOLOS Α.Ε.»
Η δικαιούχος της άδειας εταιρεία είναι θυγατρική της "ΕΕΝ ΗELLAS S.A." και μητρική αυτής η εταιρεία "EDF Energies Nouvelles SA" .

Οι μονάδες ΑΠΕ του σταθμού θα είναι ανεμογεννήτριες εγκατεστημένες σε δύο αιολικά πάρκα ενώ η συνολική ισχύς της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας υπολογίζεται στα 16,15 MW.

Στη θέση «Ξερά Ξύλα - Σταυρός» του Δήμου Ρόδου προβλέπεται συγκεκριμένα η τοποθέτηση και λειτουργία 12 ανεμογεννητριών σε δύο γήπεδα και στη θέση «Σχολείου Χωράφι» 7. Η εγγυημένη ισχύς του σταθμού ορίζεται σε 12 MW. Η τιμή διαθεσιμότητας ισχύος για την παροχή εγγυημένης ισχύος από τις μονάδες ελεγχόμενης παραγωγής ορίζεται σε 177,6 €/ KW /έτος. Η τιμή πώλησης της ενέργειας προς το δίκτυο από τις μονάδες ελεγχόμενης παραγωγής ορίζεται σε 160 €/MWh. Η τιμή αγοράς της ενέργειας από δίκτυο από τις μονάδες πλήρωσης των συστημάτων αποθήκευσης ορίζεται σε 128 €/MWh.

Η δεύτερη απόφαση (υπ' αριθμ. 1423/2011) αφορά τη χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από υβριδικό σταθμό ισχύος 11,90 ΜW (Μονάδες ΑΠΕ) - 9 ΜW (Εγγυημένη), στις θέσεις «Χοχλακόνος», «Παλαιόκαστρο» και «Θαλασσιές» του Δήμου Ρόδου, στην εταιρεία με την επωνυμία «ΑΙΟΛΙΚΗ ΛΙΡΑ Α.Ε.»

Η δικαιούχος της άδειας εταιρεία είναι θυγατρική της "ΕΕΝ ΗELLAS S.A." και μητρική αυτής η εταιρεία "EDF Energies Nouvelles SA".

Οι μονάδες ΑΠΕ του δεύτερου σταθμού της ίδιας εταιρείας θα είναι ανεμογεννήτριες εγκατεστημένες σε δύο αιολικά πάρκα ενώ η συνολική εγκατεστημένη ισχύς 11,90 MW και μέγιστη ισχύς παραγωγής 11,90 MW.

Στη θέση «Χοχλακόνος» του Δήμου Ρόδου προβλέπεται συγκεκριμένα η τοποθέτηση και λειτουργία 5 ανεμογεννητριών και στη θέση «Παλαιόκαστρο» ακόμη 9.

Η εγγυημένη ισχύς του σταθμού ορίζεται σε 9 MW. Οι τιμές αγοράς και πώλησης της παραγόμενης ενέργειας είναι οι ίδιες ως άνω.

Η τρίτη απόφαση (υπ' αριθμ. 1422/2011) αφορά τη χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από υβριδικό σταθμό ισχύος 20,40 ΜW (Μονάδες ΑΠΕ) - 15 ΜW (Εγγυημένη), στις θέσεις «Βουνί», «Ξελορίμι», «Πελεκάνος», «Μαύρο Βουνό» και «Βουκολιές» του Δήμου Ρόδου, στην εταιρεία με την επωνυμία «ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΛΑΚXΝΙΑΣ Α.Ε.»

Η δικαιούχος της άδειας εταιρεία είναι θυγατρική της "ΕΕΝ ΗELLAS S.A." και μητρική αυτής η εταιρεία "EDF Energies Nouvelles SA" .

Οι μονάδες ΑΠΕ του σταθμού θα είναι ανεμογεννήτριες εγκατεστημένες σε τέσσερα (4) αιολικά πάρκα ως ακολούθως:

Α. «Βουνί» του Δήμου Ρόδου, (6 ανεμογεννήτριες).

Β. «Ξελορίμι» του Δήμου Ρόδου (5 ανεμογεννήτριες).

Γ. «Πελεκάνος» του Δήμου Ρόδου (9 ανεμογεννήτριες).

Δ. «Μαύρο Βουνό» του Δήμου Ρόδου (4 ανεμογεννήτριες).

Συνολική εγκατεστημένη ισχύς των μονάδων είναι 20 MW και μέγιστη ισχύς άντλησης 20 MW
Οι τιμές αγοράς και πώλησης της παραγόμενης ενέργειας είναι οι ίδιες ως άνω.

http://kales-eidhseis.blogspot.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *