ροή ειδήσεων

Το σωσίβιο μας... είναι ο Τουρισμός!

Η αύξηση των εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες «έσωσε την παρτίδα» οδηγώντας σε μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών... Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας μείωση 10,7% κατέγραψε στο 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2011 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Διαμορφώθηκε σε...
18,9 δισ. ευρώ, από 21,1 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2010. Ειδικότερα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε κατά 1,6 δισ. ευρώ, λόγω της μείωσης του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 3 δισ. ευρώ (ή 20,4%) και του περιορισμού των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 0,4 δισ. ευρώ. Αντίθετα, οι καθαρές πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν κατά 1,8 δισ. ευρώ.

Θετικό είναι ότι οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων αυξήθηκαν με υψηλό ρυθμό (19,4%). Ωστόσο, οι πληρωμές για αντίστοιχες εισαγωγές εμφάνισαν σχετικά περιορισμένη μείωση (μόνο κατά 4,1%).

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών αντανακλά την άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες και τη μείωση των καθαρών πληρωμών για «λοιπές» υπηρεσίες, οι οποίες υπεραντιστάθμισαν τη μείωση των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών.

Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους αυξήθηκαν αισθητά κατά 9,7%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο ενδεκάμηνο του 2010, ενώ οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος αυξήθηκαν κατά 4,6%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της «έρευνας συνόρων» της ΤτΕ, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2011 οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 9,6%.

Την ίδια περίοδο, οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) μειώθηκαν κατά 9,2% και οι αντίστοιχες πληρωμές μειώθηκαν κατά 11%, με αποτέλεσμα οι καθαρές εισπράξεις να περιοριστούν κατά 474 εκατ. ευρώ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 717 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, κυρίως επειδή οι καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη αυξήθηκαν κατά 8,7%.

Τέλος, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 347 εκατ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 166 εκατ. ευρώ από εκείνο της αντίστοιχης περιόδου του 2010.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο ότι οι καθαρές μεταβιβαστικές εισπράξεις του τομέα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως από την ΕΕ) αυξήθηκαν κατά 308 εκατ. ευρώ, υπεραντισταθμίζοντας την αύξηση των καθαρών μεταβιβαστικών πληρωμών των λοιπών τομέων (που αφορούν κυρίως μεταναστευτικά εμβάσματα) κατά 142 εκατ. ευρώ.

http://news24gr.blogspot.com

Σχόλια

  1. Ανώνυμος21/1/12 13:48

    Μακάρι να καταλάβουν όμως οι ενασχολούμενοι με τον τουρισμό ότι αποτελεί και σωσίβιο .Αρα να χρησιμοποιούν τον τουρισμό ως σωσίβιο και όχι σάκκο του μπόξ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος21/1/12 14:04

    τρυπιο σωσιβιο ειναι....ερχεται ενα καλοκαιρι μαυρο μαυρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος21/1/12 15:36

    αν τρυπήσει θα τρυπήσει απο δικό μας χτύπημα .Μην τα βάζουμε με τους άλλους .Θυμηθείτε γεγονότα ως εκείνα της παλαιάς πόλης με τις χρεώσεις των χαροταβέρνων στους τουρίστες ,θυμηθείτε τις απεργίες των ταξι,θυμηθείτε τις αγενείς μας πράξεις έναντι των φιλοξενούμενων μας και για να << γελάσουμε και λίγο βρε παιδιά >> ας θυμηθούμε και την ηλεκτρική σκάλα στο Διαγόρας αεροδρόμιο που δεν δουλεύει εδω και 8 έτη .
    Κατα τα άλλα και τρύπιο σωσίβιο να είναι ,κάτι είναι και αυτό .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος23/1/12 13:36

    Με τα ψεμματα δεν σωζεται ο τουρισμος.
    Οταν οι ηγετες μας τον αποτελειώσουν τοτε θα μαθουμε την αληθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *